Skocz do zawartości

Wielka zmiana w systemie OnetBoxy

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowny użytkowniku serwisu OnetBoksy

W najbliższym czasie dokona się ogromna zmiana w systemie OnetBoksy ( https://boksy.onet.pl/ ). Będzie to przejście z naliczania opłat za dzień wyświetlania, w rozliczanie za kliknięcie, tj. Cost-Per-Click (CPC) lub Pay-Per-Click (PPC). W ten sposób Onet.pl dołączy do czołówki  światowych wyszukiwarek.

Zmiana ta nastąpi na przełomie września i października.

Przejście ze starego systemu na nowy będzie zrobione tak, żeby w miarę możliwości zachować wszystkie Państwa dotychczasowe ustawienia. Oczywiście pieniądze wpłacone na obecne boksy przejdą automatycznie do nowego systemu. Podobnie wszystkie dotychczasowe boksy zostaną przeniesione wraz z wybranymi dla nich hasłami.

W najbliższych dniach wyślemy więcej szczegółowych informacji na ten temat.

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

no wreszcie, przynajmniej zrobili cos z glowa.

ale i tak nie jest to za dobra wyszukiwarka. Kiedys niechacy opanowalem 60% wynikow na pierwszej stronie dla jednego slowa kluczowego.

Poza tym masa spamerskich wynikow wyszukiwania (strony calkowicie nie odnoszace sie do tresci wyszukiwania z redirectami).

A propos spamowania.

Pewien czas temu skontaktowalem sie z ludzmi z WP, zeby zglosic spam.

strona ad.warszawa.pl strasznie spamuje, wiec stwierdzilem ze poza google zglosze ich na WP.

Ludzie z wp mi napisali, ze nie sa w stanie nic zorbic , bo ta strona na nie jest na ich serwerach.

Co z tego wynika?

Albo nie obchodzi ich to, ze ktos spamuje (zle), albo nie sa w stanie kontrolowac tego ktos sie pojawia u nich w wynikach wyszukiwania (bardzo zle).

No właśnie sprawa spamów w wyszukiwarkach na rodzimych portalach jest tragiczna...

"Manipulacja" wynikami wyszukiwań onetu jak i wp dla umiejętnej osoby nie sprawia problemu...

onet.pl ma plusa, bo dosyć szybko reaguje na zgłszany spam, czego nie mogę powiedzieć o wp wnioskując z Twojej wypowiedzi trojan3

Nie wiem czy wp, jest slepa na to co się dzieje z ich klikohitem....

ale nawet jesli wiedzą o przekrętach z nim, to nie rozumiem dlaczego nie intereweniują w tej sprawie... :neutral:

Live Free or Die

Musze sie z wami nie zgodzić, bowiem klikohit jest bardzo dobrym rozwišzaniem, podbijanie klikohitu dla amatora to dużo zabawy jak wie jak to zrobića masowe wymaga już wiedzy.

Co do płatnoci PER CLICK to wcale się nie zgodzę z tym że jest to lepsze rozwišzanie bo decydujšc się płacić za dany dzień wiedziałem na co się decyduje. Płacšc za PER CLICK nie wiem czy wejcie nie będzie symulacjš i ile czasu boks będzie wywietlanylub ile za niego zapłace. Wiem że Google Adwords stosuje tš technikę, ale zakładajšc że jaki USER będzie posiadał 1000 IP zewnętrznych i nas nie lubi to takiego per clicka pozbywamy się w 2 minuty. Ja akurat posiadam 4 klasy IP C więc zapewne będę kupował boksy do czasu płatnoci za dzieńbo wiem co mnie czeka. Potem będzie zero kontroli.

Co do klikohita powiem tak - jak widać nie wiele osób wie żemiędzynarodowe firmy SEO bazujš na HITOWANIU stron, nie tylko nasz rodzimy portal zbiera HIT wejcia. MSN,GOOGLE YAHOO wszystkie analizujš ruch na słowie kluczowym i na stronie, tyle żetam niema ludzików.

Wiem bo sam korzystam z tej opcji i nie nadaremno pisšłem do tego oprogramowanie bo HITBOTY i PROXY nie działajš to mówie odrazu żebu nie tracić czasu. A jeżeli posiadacie wštpliwoci co do hitów wystarczy przelecieć oferty zagraniczynych SEO które oferujš TRAFFIC SITE np 2000 sztuk.

Pozdrawiam

Mariusz

https://www.szook.pl/intro.html

Witam,

HITBOT działa zbyt agresywnie

Jak rozumiem Hitowanie - w życiu nigdy nie kierowało mną zachłanność.

Generalnie ludzią słabo idzie pozycjonowanie bowiem:

1. Chcą wszystkiego odrazu

2. Są zachłanni - myślą że jak więcej to lepiej.

Ja wyszukiwarkę traktuje jak maszynę lecz jestem świadom że sterowaną przez ludzi. Nie jest to umysł samouczący się jeszcze,

więc wiem że wzlekie algorytmy układa człowiek.

Można to przełożyć na zakłady bukmacherskie jak ktoś zrozumie co cchę przekazać.

W zakładach bukmacherskich można wygrywać więcej lub mniej.

Stawiamy na drużyny - im więcej drużyn tym wiekszą wygrana ale tez wiekszy procent ryzyka na przegraną.

Autorzy systemów bukmacherskich wiedzą że człowiek jest z natury zachłanny więc będzie stawiał na więcej drużyn chcąc odrazu zarobić na nowego merca.

Wyszukiwarka działa podobnie - nie lubi zachłanności i i nie jest taka głupia.

Zgodzę się linki działają itp. ale co z tego że ktoś ma linków 300 a ja 20 a jestem wyżej.

Jeżeli np.nie masz nic do stracenia Twoja pozycja jest i tak słaba to skieruj się na mniej zachłanności,skup sie na 4 frazach lub słowach kluczowychbez zachłanności jak bedzię ci się wydawało że dałeś za mało powtorzeń keyowrds to właśnie wtedy jest dobrze. Bo zachłanność ci powie daj jeszcze jeden keywordss dajjj będzie lepiej bo więcej - ja mówię stanowcze nie.

Podaj mi adres strony udzilee ci kilku wskazówek, lub wyslij prv wiadomość z adresem meilowym.

Pozdrawiam

Mariusz

nie rozumiem dlaczego nie intereweniują w tej sprawie...

WP.pl ma wieksze zmartwienia. co lepsi szukaja nowej roboty, nadzoru specjalneog nie ma, wszyscy czekaja na upadłość.

a tak w ogóle, nieco OT: ciekawe czy wkrotce nie zajmiemy sie pozycjonowaniem w yahoo.pl ;-)

prawdopodbnie nie tylko w yahoo.pl a ktaze w msn , a WP nie padnie, a pzoatym polecam przygladniecie sie BOKSĄ NA WP, one juz dzialaja w taki sposóbjak działa Google, cost per click, choć ja będę zmuszony zrezygnowac z boksów jeżeli będzie to w takiej formie płatności, bowiem mam uzasadnione obawy względem zasadności kontroli wejścia na dany boks.

Pozdrawiam

Mariusz

ja będę zmuszony zrezygnowac z boksów jeżeli będzie to w takiej formie płatności, bowiem mam uzasadnione obawy względem zasadności kontroli wejścia na dany boks.

Odpowiednie statystyki i okresowe sprawdzanie ich wykluczy nabijanie klikniec przez onet, google itp. Od tego sa sesje, ciasteczka, adresy ip Gorzej z uzasadnieniem ze nabijali nam lewe klikniecia bo moga powiedziec ze ten sam uzytkownik kilka razy wchodzil na ich strone. Chyba ze beda wchodzic z domeny firma.onet.pl ale chyba na takich nie wygladaja ;)

słownik informatyczny ... aby wiedzieć więcej

(łac. Oxygene - tlen) Tlen był jest i będzie bo tlen jest wszędzie ;-)

• 2 tygodnie później...

Dziś dostałem kolejne zaproszenie do przetestowania nowej wersji. Oba listy były też uprzejmie podpisane a nie walnięte jak z automatu ;)

Drogi użytkowniku usługi OnetBoksy (https://boksy.onet.pl), we wtorek w Boksach zmieniło się prawie wszystko.

Mają Państwo teraz znacznie większe możliwości, dużo łatwiej jest też zadbać o to, żeby reklama w Boksach zawsze była opłacalna. Opłaty pobieramy teraz wyłącznie za kliknięcia - można więc obstawiać bardzo dużo słów kluczowych za tą samą cenę, czyli dotrzeć z reklamą do większej liczby osób. Boksy do wyświetlania są losowane, dlatego każdy ma szansę się wyświetlić, przynajmniej czasami (chociaż ci, co dają wyższą cenę i mają lepszą klikalność na danym słowie mają większe szanse się pojawić).

Prosimy o wejście do serwisu OnetBoksy i sprawdzenie, czy wszystko Państwo rozumieją i czy wszystkie ustawienia są poprawne.

Po pierwsze - boksy nie wyświetlają się zawsze, a tylko na tyle, żeby zrealizować ustalony przez Państwa budżet przy ustalonej przez Państwa cenie za kliknięcia ("maks. CPC").

Po drugie - boksy w tej chwili są podzielone na kampanie. Wszystkie dotychczasowe boksy przenieśliśmy do kampanii o nazwie "Kampania 1".

Dlatego ogromnie ważne jest, żeby Państwo sprawdzili, czy dzienny limit wydatków (ustalany dla kampanii) nie jest zbyt niski. Bardzo zwiększyliśmy możliwości wyświetlania boksów (np. jest ich więcej na stronie, ale nie tylko to), a dzienne wydatki staraliśmy się utrzymać na dotychczasowym poziomie. Dlatego Państwa boksy wyświetlają się tylko co któryś raz - tak żeby nie przekroczyć dziennego limitu wydatków za kliknięcia.

Wierzymy, że będzie się Państwu podobać. W razie pytań prosimy pisać na boksy@onet.pl .

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Skoro system klikohitu oparty jest na unikalnym użytkowniku -ciasteczka - IP i spora iloć osób już wie jak go zrobić na pojedynczych stronach.

Więc wymęczenie takiego BOKSA - to chwila - zależy jaki ma dzienni budżet. Posiadanie kilku paczek IP to nie problem w tych czasachdl adminów lub operatorów sieciowych, a z ciasteczkami to już chyba dziecie sobie potrafiporadzić.

Pozdrawiam

Mariusz

Mam (nie)przyjemność używania OnetBoksów w nowej wersji i AdWords i stwierdzam, że pierwszy jest idealnym KLONEM drugiego. Właściwie jedyna rzecz, jaka została zmieniona to... język komunikatów.

Zastanawia mnie jedna rzecz, której nie rozumiem. Dlaczego po pewnym czasie wyłączają mi pewne słowa kluczowe z boksów (Disabled/Wyłączone). Zazwyczaj zdarza się to w przypadku bardzo popularnych hasłach "sport", "rozrywka", "gry" itp. Rozumiem, że za takie słowa trzeba odpowiednio płacić a ja nie chce jednego kliku (nawet na czas testu) za 50 zł, żeby sprawdzić czy mi tego nie wyłączą. Jeśli ktoś wie, proszę o info na ten temat.

To ze onet boxy sa klonem adwords to zadne zaskoczenie

nie jestem pewien jak dzialaj onet boxy, ale wydaje mi sie ze jest jedna zasadanicza roznica.

Mianowicie Google do okreslenia pozyji uzywa kalkulacji CTR (click through rate) i stawki.

Czy onet boxy tez uzywaja systemu aukcyjnego gdzie placisz tylko jednego centa wiecej niz nastepny reklamodawca?

Wlasnie, czy ktos mi moze powiedziec jakie jest oficjalne tlumaczenie "CTR"?

Zastanawia mnie jedna rzecz, której nie rozumiem. Dlaczego po pewnym czasie wyłączają mi pewne słowa kluczowe z boksów (Disabled/Wyłączone). Zazwyczaj zdarza się to w przypadku bardzo popularnych hasłach "sport", "rozrywka", "gry" itp. Rozumiem, że za takie słowa trzeba odpowiednio płacić a ja nie chce jednego kliku (nawet na czas testu) za 50 zł, żeby sprawdzić czy mi tego nie wyłączą. Jeśli ktoś wie, proszę o info na ten temat.

Nie wiem jak w onet boksach, ale w Adwords jest to spowodowane przez niskie CTR (okolo pol procenta) i jezeli liiczba impresji przekroczy 1000.

Dlaczego mialbys placic 50 zl za jeden kllik?

placeniee za slowa, ktore podales nie ma najmniejszego sensu z dwoch wzgledow:

1. Generujesz gigantyczne koszty

2. Liczba konwersji bedzie mala, bo trafia ci sie wszelkiej masci publika, ktora moze byc zainteresowana czyms calkowicie innym niz ty oferujesz.

Poczytaj we wskazowkach adwords, jak konstruowac kampanie Adwords - tam wszystko jest dosc dobrze opisane.

Nie wiem jak w onet boksach, ale w Adwords jest to spowodowane przez niskie CTR (okolo pol procenta) i jezeli liiczba impresji przekroczy 1000.

Dzięki, to już mi trochę rozjaśniło sytuację

Dlaczego mialbys placic 50 zl za jeden kllik?  

placeniee za slowa, ktore podales nie ma najmniejszego sensu z dwoch wzgledow:  

1. Generujesz gigantyczne koszty  

2. Liczba konwersji bedzie mala, bo trafia ci sie wszelkiej masci publika, ktora moze byc zainteresowana czyms calkowicie innym niz ty oferujesz.

Powiedz to mojemu szefowi... Dla niego większa publika=większa ilość klientów. Juz próbowałem robić mu różne wyciągi ze statystyk, że jedno nie jest tożsame z drugim, ale nie da się przekonać. Dla niego jest to święta rzecz i tyle. A ode mnie rząda skuteczności i taniości. I jak pogodzić jedno z drugim?

Wlasnie, czy ktos mi moze powiedziec jakie jest oficjalne tlumaczenie "CTR"?

Widzę, że przypadła mi rola definiowania różnych pojęć lub wskazywania nazw istniejących już rzeczy. Ale w końcu po to prowadzę Słownik SLangu Informatycznego i ta rola mi całkiem odpowiada ;) Mam przy tym kolejne hasło w kolejce do napisania...

CTR po polsku można różnie tłumaczyć: klikalność (najczęściej wykorzystywany wyraz, ale pod względem słowotwórczym jest jakieś takie "sztuczne" dla mnie), współczynnik klikalności, stosunek kliknięć do wyświetleń, wskaźnik klikalności, wskaźnik efektywności, współczynnik CTR etc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności