Skocz do zawartości

Algorytm Panda sieje popłoch wśród pozycjonerów?

rokko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W ostatnim czasie na wielu stronach/blogach głośno o tej kwestii stąd też moje zapytanie do osób bardziej doświadczonych... co sądzicie na ten temat?

Z tego co czytałem w PL jeszcze tego nie ma, choć wiele sprzecznych informacji dociera, niektórzy twierdzą że już jakieś wahania obserwują. Czy zauważyliście już jakieś większe represje swoich witryn wskutek wprowadzenia algorytmu Panda?

I jeszcze jedno pytanie... jakie strony muszą się najbardziej obawiać wprowadzenia Pandy? Wiem że te które kopiują treści, spamiarki i inne więc zatem jak to się przekłada na katalogi? Tam jest masa linków i opisów często nieunikalnych. Niektórzy piszą że problem dotyczy tylko katalogów EasyDir i innym podobnych, dla mnie to jest duże uproszczenie problemu, co w takim razie z najpopularniejszym w Polsce skryptem SEOKatalog? W końcu każdy katalog poniekąd to farma linków, dodając do tego jeszcze nieunikalne wpisy i...?

Chciałbym poznać Wasze opinie w tej sprawie, mam nadzieję że nikt się nie przestraszy tego tematu i odpisze ;)

Pozdrawiam

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

No rozumie że na razie to przypuszczenia, ale jakie scenariusze są przewidywane?

Za 4 linki w stopce Ci się może oberwać od administracji forum.

W regulaminie o liczbie nic nie ma więc...?

A sorry jest ;) W takim razie usuwam jeden link choć tutaj na forum ludzie mają 4 i więcej i jakoś nikt nie protestuje :)

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

choć tutaj na forum ludzie mają 4 i więcej

pokaz przynajmniej jednego?

nikt niema 4 ,czasami tak się wydaje, ale linków aktywnych zawsze jest 3.

Co do panda to mysle ze to pic na wodę.Mobilizują zęby stawić wartościowe serwisy, a spam był, jest i będzie niezłym narzędziem dla tych co potrafią z niego korzystać.

Tak w skrócie. Z tego co widzę na forum większość nie odczuła jeszcze działania algorytmu wynika z tego, że zmiana dotyczy raczej samej pozycji w SERPACH, moc przekazywana przez strony dotknięte algorytmem natomiast nie jest obniżona, inaczej byłyby narzekania że strony linkowane z zagranicznych źródeł mocno pospadały.

Na logikę, jeżeli algorytm zadziałał na strony zagraniczne, obniżył moc płynącą z tamtych stron a wielu linkowało z tamtych źródeł xrumerem czy innym badziewiem to strony powinny im pospadać. Stąd wniosek że algorytm ma charakter wpływający na pozycję, spychający gdzieś "słabe" strony w dół, co nie znaczy że moc linków z tych stron straciła na znaczeniu. Cóż, może to dopiero 1 etap i za chwilę następny.

...

Nic mi w serpach się nie posypało, a linkuje m/inymi " badziewiem" jak mówisz tez.

Jedyny co można przyznać moc linków z blastow nieco się zmiejszyla, ale ja to tłumaczę zaspamioną bazą i ilością rumaków co po nie hopsają.

Kazdy ma swoje teorje, ale najbardziej prawdopodobne to te co podparte testami na dużej ilości stron.

W polsce panda na razie nie wdrożona, na rynku USA ponoc już sie sypie seo... kwestia czasu jak wlezie do nas.

edit: za to Panda 2 już niedługo... w kinach :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Niby nic nowego… wyszukiwarki się zmieniają... Trochę zaplecza zostanie skoszone, jednym stronkom zaszkodzą, innym pomogą... Ale Panda wydaje się być szczególnie groźna.

Apartamenty i hotel na godziny kraków jedyne takie miejsce w Krakowie - Hotel MARGOT apartments

Mapa dojazdu do pokoje na godziny Kraków profil MARGOT apartments

Podgórze apartamenty na godziny Kraków - margotkrakow.pl - noclegi w Krakowie.

Zgred co Masz na myśli pisząc, że się sypie? Odwiedzam w miarę regularnie np. Digitalpointa i nie ma tam jakiejś większej tragedii.

Mi poleciało ok 20 stron o kilkanaście / kilkadziesiąt oczek na początku marca. Myślałem, że to wina Pandy. Skąd wnioskujecie, że Pandy jeszcze w Polsce nie ma?

Po tym jak zająłem się dokładniej stronkami, które zaliczyły spadki (poprawiłem lub uzupełniłem treść i samą optymalizację), część stron wróciło już na swoje pozycje. Mogły to być zwykłe zawirowania ale na tak dużej ilości stron jednocześnie nigdy ich nie notowałem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności