Skocz do zawartości

Używanie domeny pewnej wielkiej firmy

kotlettp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów.

Zarezerwowałem pewną domenę, której nazwa odpowiada nazwie dość dużej firmy zajmującej się produkcją pewnego sprzętu dla graczy konsolowych :mega_shok:

Pod domenę było podpięte forum, które miało "pracować" na moją stronę.

Po pewnym czasie właściciel tej nazwy (marki produktu) stwierdził, że nie mogę tam prowadzić żadnej działalności.

Absolutnie żadnej !

Jako, że jest to dość duży gracz w internecie dysponujący dużym nakładem finansowym, troszkę boje się "wojować" gdyż uzasadnienia w piśmie były racjonalne i podparte "mądrymi" słowami :)

1. Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie od strony prawnej ?

- marka domeny to marka jedynego i najważniejszego produktu firmy.

2. Czy istnieje jakiś pomysł aby wykorzystać potencjał domeny na której teoretycznie nie mogę postawić żadnego fora, bloga ani strony i podpiąć żadnego linka ?

pozdro

Jesteśmy Borg. Opuśćcie osłony i poddajcie wasze okręty. Wasza biologiczna i technologiczna odmienność stanie się częścią nas. Wasza kultura zostanie przystosowana do służenia nam. Opór jest daremny.

Slogan Borg, wypowiadany przed Asymilacją

"Star Trek: The next generation"

:)

jeśli chodzi o kwestie prawne to niestety się nie orientuję, ale na sprzedaży samej domeny też można zarobić nieźle. Jeśli nazwa jest faktycznie dobra to możesz rozważyć sprzedaż wspomnianej firmie albo gdzieś wystawić, opony.pl czy play.pl ponoć poszły za kilka baniek :) Pytanie jakie dochody mogłoby Ci przynieść zostawienie tej domeny... To są niekiedy spekulacje jak na giełdzie ale za wielką wodą są ludzie którzy z tego żyją podobno, gdzieś mi się przewinął artykuł na pio kilka lat temu na ten temat

goly_one_5.gif

Po pewnym czasie właściciel tej nazwy (marki produktu) stwierdził, że nie mogę tam prowadzić żadnej działalności.

Absolutnie żadnej !

Jako, że jest to dość duży gracz w internecie dysponujący dużym nakładem finansowym, troszkę boje się "wojować" gdyż uzasadnienia w piśmie były racjonalne i podparte "mądrymi" słowami :)

1. Ktoś ma z tym jakieś doświadczenie od strony prawnej ?

- marka domeny to marka jedynego i najważniejszego produktu firmy.

2. Czy istnieje jakiś pomysł aby wykorzystać potencjał domeny na której teoretycznie nie mogę postawić żadnego fora, bloga ani strony i podpiąć żadnego linka ?

pozdro

Według mnie możesz o ile prowadzisz pod tą nazwą sprawy niezwiązane z tą nazwą, firmą... tzn. jeśli to jest nazwa czegoś z rtv to ty możesz tam sprzedawać np. rośliny doniczkowe :). I on nie ma prawa ci tego zabronić. Sprawy ci nie wytoczy raczej bo by ją przegrał w takiej sytuacji. Rozumiem jednak, że wtedy nie miałoby to sensu. Ja bym proponował odkupienie przez nich tej domeny.

Apartamenty i hotel na godziny kraków jedyne takie miejsce w Krakowie - Hotel MARGOT apartments

Mapa dojazdu do pokoje na godziny Kraków profil MARGOT apartments

Podgórze apartamenty na godziny Kraków - margotkrakow.pl - noclegi w Krakowie.

Podepnę się pod temat.

Dla przykładu PZU kazdy wie co to jest co w przypadku domeny np. wpzu.pl lub aliorbanku.pl.

Nazwa domenu zwiera nazwę firmy ale nie jest to dokładna nazwa.

Oczywiście nie chodzi tu o sprzedawanie rowerów na aliorbanku.pl tylko produktów dinansowych.

Skutki prawne ???

Wydaje mi się że wiele zależy od tego jak brzmi nazwa domeny? Czy ściśle odpowiada ona nazwie zastrzeżonej marki, produktu? Jeżeli tak to faktycznie może być problem z wykorzystaniem domeny w sposób komercyjny. Jeżeli jednak nazwa domeny odpowiada nazwie potocznej danej marki produktu, stanowi nazwę niepełną, lub nazwę która nie została zastrzeżona to owy duży gracz niewiele będzie mógł zdziałać. O wiele łatwiej będzie mu wydać kupę kasy by odkupić tą domenę, niż wydawać kupę kasy na prawników by w czasochłonnym procesie zablokować jej wykorzystanie.

Na pewno firma nie może jej sobie od ciebie zabrać "ot tak o za darmo bo ma prawa i już". Muszą wypłacić jakieś odszkodowanie lub zwrócić koszty. Ponadto - jeśli tam jest forum poświęcone temu produktowi, możesz wystosować do nich pismo, że oddasz im domenę, pod warunkiem, że zapłacą oni za reklamę i promowanie produktu. Przede wszystkim - próbuj się dogadać, ale za pieniążki. Żądaj zwrotu kosztów (opłacenia domeny oraz zmiany adresu, w tym kampanię reklamową informującą o zmianie). Jak nie - jest to forum, więc można próbować powalczyć w sądzie. Najważniejsze jest to, aby domena nie psuła dobrego wizerunku firmy, bo wtedy może być to nie do przeskoczenia.

Dla wszystkich, którzy wiedzą, co to są Góry! Nówka nierdzewka i w dodatku całkiem darmowy Katalog Stron Internetowych - zapraszam do dodania się ;)

Z tego co piszesz to podejrzewam, ze masz domene w stylu np. kinect.pl

Niestety ale firma moze Ci ja zabrac za darmo. Nie bedzie Ci musiala wyplacac zadnego oszkodowania ani nic podobnego (byly juz takie sprawy, nawet opisane tutaj na PiO, bodajze jedna byla z firma Nike, gdzie zakonczylo sie na sadowym odebraniu domeny). Jedyna szansa dla Ciebie to taka, ze domene te zarejestrowales przed tym nim oni zastrzegli dana nazwe i nie prowadzisz na tej domenie strony zwiazanej z tym produktem. Podejrzewam, ze nie ma to jednak zastosowania do Ciebie i ja zarejestrowales juz w momencie, kiedy to byla nazwa zastrzezona.

Taki jest wlasnie sens zastrzezenia nazwy, zeby nikt bez zgody wlasciciela nie mogl jej sobie swobodnie uzywac. Na twoim miejscu kupilbym inna domene i zrobil z tej starej 301 na nowa i prowadzil strone pod nowa domene. Mozesz tez probowac dogadac sie z ta firma, ale skoro przyslali Ci pismo to dobrze wiedza co moga i pewno sie nie zawahaja skierowac sprawy do sadu (jak przegrasz to dotatkowo oprocz oddania domeny poniesiesz koszty postepowania, wiec lepiej tego unikaj).

Ja bym jeszcze z nimi zagadal po ludzku, ze zrobiles taki portal i nie wiedziales, ze tak jest, ale dla nich to na reke bo promujesz ich produkt i ze oddasz im domene i moze by Ci przyslali w zamian jakies akcesoria za darmo. Tym sposobem jeszcze cos mozesz zyskac dla siebie. Minusem jest to, ze nie zrobisz 301.

[edit] ghen - pisze Ci glupoty. Takie duze firmy maja kilku prawnikow i nie zawachaja sie pojsc do sadu. Lepiej probuj zalagodzic sprawe, bo wszelkie podskakiwanie w stylu zwrotow kosztow domeny / reklamy itp. skonczy sie w sadzie i to nie bedzie korzystne dla Ciebie.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Muszą wypłacić jakieś odszkodowanie lub zwrócić koszty.

heheh - to jest dobre, bardzo dobre. Więcej takich radców prawnych, a Polska będzie wielka.

Jak właściciel znaku towarowego naruszanego przez obecnego abonenta domeny się zechce bawić, to odszkodowanie będzie, ale w drugą stronę....

M

Pozycjonowanie lokalne, Wymiana linków tematycznych, Tematyczne artykuły sponsorowane.  >>>>> Informacje na stronie :  Tani hosting

Wszystko zależy od nazwy. Należałoby sprawdzić w jakich kategoriach dana nazwa jest zastrzeżona, jeśli to jest duży gracz jak piszesz to na bank mają zastrzeżone wszystko co by tylko mogło podejść pod ich typ działalności. Możesz skorzystać np z tego. Domenę mogą Ci również odebrać jeśli udowodnią, że zarejestrowałeś ją w złej wierze np. działając na szkodę ich firmy - reklamując produkty konkurencji. Najlepiej zasięgnij informacji na di.pl lub prawnika.

Kod rabatowy -25% w Bieznes-Host B11U-9YNF-H12Y

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności