Skocz do zawartości

Pytanie o zaplecze i strony pozycjonowane

Leszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Przypuśćmy, że mam 10 zapleczówek na wp. Na każdej dodaję co tydzień jeden nowy wpis 1200 zn.

Nie mam linków w treści wpisów.

W prawym panelu mam krótką informację co polecam i link spod anchora.

Czy to dobre rozwiązanie?

Czy lepiej linkować z tekstu?

I drugie pytanie: czy tym zapleczem tematycznym można linkować np 5 stron z każdego wp, czy lepiej ni?

Jak już to czytasz to zobacz moje PUFY, może coś dla siebie wybierzesz ;)

Napisz, że jesteś z PIO a wysyłkę masz gratis :)

roznicuj linki, ale ogolnie lepsze sa linki otoczone tekstem.

pewnie ze mozna, ale wtedy spada ich moc.

Kazda z tych stron ma odpowiednia moc powiedzmy 10 jednostek, rozlozona na 5 stron to kazda ze stron dostanie 2 jednostki, gdyby to bylo do jednej strony dostala by 10 jednostek mocy itd.

Witaj :D

Lepiej linkować z treści wpisów (anchor text).

Linki w bocznym panelu oczywiście też mogą zostać.

Z zaplecza tematycznego linkuje się stronę tematycznie podobną - najlepiej jedną.

Bez sensu przecież jest linkować z zaplecza np. o grach, do strony np. o modzie.

Tak więc jak masz pięć różnych stron - to dostosować do nich zapleczówki i z nich linkować :D

Pozdrawiam :D

Dla

"Przypuśćmy, że mam 10 zapleczówek"

jeśli są to zapleczówki miernej jakości lub bardzo młode, to jest zupełnie bez znaczenia jak zrobisz.

Dla lepszych lub starszych - zrób i jedno i drugie. Im bardziej odchodzisz od schematów tym lepiej na tym wyjdziesz. Do pozycjonowania lepiej podchodzić kierując się zdrowym rozsądkiem niż tym, co się wyczyta na np. takim forum.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Podzielę się moimi obserwacjami. Kiedyś tworzyłem zaplecze ściśle powiązane - na tą samą frazę, na którą linkowałem stronę główną. Oczywiście to dawało dobry skutek ale zauważyłem, że linkując z zaplecza "A" anchorem "A" do strony pozycjonowanej "A", zaplecze traci sporo mocy i wejść z wujka Google na tę frazę. Jakiś czas temu zmieniłem taktykę i linkuję z zaplecza "A" na anchor "B" (ściśle powiązany) do strony pozycjonowanej "A". Dzięki temu mam klientów przechodzących bezpośrednio z zaplecza jak również z wielkiego G. Właśnie dlatego jestem zwolennikiem linkowania z "prawej belki" a nie bezpośrednio z wpisów. Wpisy z WP ładnie wchodzą w Google i mam z nich sporo wejść poprzez klik w link z "prawej belki".

Dodatkowo na każdym moim zapleczu umieszczam nieklikalną reklamę adresu mojej strony docelowej. Akurat mam chwytliwy adres i łatwo go zapamiętać. Liczę na to, że to też mi pomaga.

Nie ma "złotego środka".

Na tym forum połowa Ci napisze linkuj z treści, połowa z prawej belki. Każdy ma swoje doświadczenia ale chyba najlepiej robić i tak i tak. Z jednej strony linki z treści są "naturalne" ale linków z belki będzie chyba więcej bo będą na każdej podstronie serwisu i trudno powiedzieć jednoznacznie czy ilość jest mocniejsza czy jakość. Spróbuj np. przetestować jeden anchor poprzez wpisy a inny poprzez wstawienie stałego linka w belce i zobacz jakie są rezultaty.

Wszyscy tu pisza jakie dobre sa linki otoczone tekstem. Tylko, ze wlasnie taki schemat linkowania wystepuje w preclach i posrednio w katalogach i obecnie one malo daja. Google wlasnie latwo moze wychwytywac takie katalogi, bo tam kazdy ma link tylko na jednej podstronie, wiec moze to wygladac na jakas trone rpzeznaczona do dodawania linkow.

Natomiast linki w obrebie calej strony moga byc lepiej postrzegany, bo takich nie ma zasadniczo w zadnych katalogach / preclach / SWL itp.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

No po tym wnosze, ze dodanie strony to wszystkich polskich ogolnodostepnych katalogow i precli malo co daje, kilka lat temu takim czyms mozna bylo do top5 wskakiwac, a nawet 1 pozycje zdobywac. Dzisiaj nawet na slabe frazy samymi katalogami czy preclami ciezko do top10 wskoczyc.

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

I tutaj się nie mogę z Tobą zgodzić. Ostatnio katalogowałem pewną stronę i samym katalogowaniem wskoczyłem do TOP10 na mniej trudne frazy.

Jednak faktem jest, że teraz same katalogowanie i preclowanie nic nie daje. Konkurencja jest na każdą frazę duża lub nawet ogromna a miejsc wciąż na pierwszej stronie jest 10.

dodanie strony do ogolnodostepnych katalogow i precli malo co daje
I tutaj się nie mogę z Tobą zgodzić
faktem jest, że teraz same katalogowanie i preclowanie nic nie daje
;):lol:

W sidebarze, np. w blogroll nierzadko się daje z uwagi na łatwość podmiany linka na inny gdy zajdzie potrzeba. Gdy wiesz, że stawiasz stałe linki - otocz tekstem stawiając w treści. Na argument, że tak poznać katalogi etc., zauważ że linkami w innych miejscach jak boczne panele z kolei poznać strony z swl-ami.

Remiss - tez sie z jego wypowiedzi smialem, ale juz nie chcialem komentowac ;)

Wiadomo roznorodnosc sie przydaje, ale samymi preclami i katalogami nic sie nie zwojuje.

Remiss - zgadzam sie z Toba, ze tak mozna poznac SWL, ale zauwaz, ze bardzo latwo algorytm Google moze wychwycic SWL - sprawdza czy link na wszystkich podstronach jest taki sam, czy inny - jak inny to znaczy, ze to SWL. Dlatego jak sie ma tam linki stale to nie bedzie to potraktowane jako SWL, obecnie chyba tylko statlink gold umozliwia publikacje takich linkow stalych na wszystkich podstronach.

Kiedyś Google nie zwracało uwagi na położenie linków i wszystkie były traktowane w sposób jednakowy ( przenosiły tyle samo mocy ).

Twórcy wyszukiwarki założyli, że odwiedzający będzie klikał na każdy z występujących na stronie linków z jednakowym prawdopodobieństwem.

Obecnie algorytmy są trochę bardziej skomplikowane - roboty traktują linki w sposób podobny jak robi to normalny internauta - położenie backlinku na stronie ma wpływ na ilość mocy jaką przenosi( podobnie jak położenie odnośnika ma wpływ na prawdopodobieństwo kliknięcia go przez odwiedzających).

Linki znajdujące się wyżej, przenoszą więcej mocy niż te znajdujące się niżej. Podobnie jest w przypadku stosowania pogrubienia / większego rozmiaru czcionek.

To czy link jest otoczony tekstem również wpływa na moc linka - ludzie częściej klikają odnośniki otoczone treścią bo to w końcu ją czytają - rzadziej zerkają na linki w panelu bocznym / stopce.

Ciemna strona mocy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności