Skocz do zawartości

PO lepsze niż MAK

doler

Rekomendowane odpowiedzi

my mamy umowę z Rosją na kilkadziesiąt lat

Tylko my?

Jakoś jak już wspomniałem ale się nie odniosłeś w Niemczech benzyna porównywalna a nawet tańsza jak u nas.

A w USA tańsza niż w Niemczech. Kto według Ciebie jest za tą sytuację winien w Niemczech?

Bogusław Senator, firma Poczta Kwiatowa INC.

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Dla kazdego inflacja jest rozna

Wzrost cen indywidualnie kupowanych "koszyków" jest różny. Inflacja jest jedna.

Produkt Krajowy Brutto ma to do siebie, ze jak walniemy o 20 procent większą cenę za nasz produkt to i PKB naszego zakładu o tyle wzrośnie.

Prawdopodobnie dokonałeś jakiegoś epokowego odkrycia. Litości...

my mamy umowę z Rosją na kilkadziesiąt lat

Tylko my?

Tak się jakoś składa, że z krajów nie będących pod wpływami Rosji to tylko my na takich korzystnych zasadach. Nie wiem kogo jeszcze masz na myśli. Inni również biorą od Rosji ale często taniej, mimo, że gaz płynie dalej:P.

Oczywiście, kraje na wschód od nas również mają z nimi problem. Tak to bywa czym bliższe stosunki z Rosją tym gorzej.

My jako kraj środkowoeuropejski, członek UE i to jeden z większych w zasadzie, powinniśmy dążyć do jak najmniejszego uzależnienia od widzi misiów. Aktualna rura w Bałtyku nam w tym nie pomaga.

Mnie dziś rozśmieszyło tłumaczenie jednego z ministrów, bronił Rosjan za zmianę tablicy. Zobaczymy co powie Bronisław. Powinien go już dawno wypieprzyć.

A z Rosjanami jak to zwykle, im na rękę gdy u nas się kotłuje i podpuszczają, dlatego ta tablica wczoraj w nocy została podmieniona. Teraz to może i Tusk i Komorowski się przekonali. W zasadzie i tak długo im to zajęło biorąc pod uwagę, że studiowali historię. Musieli być naiwni przytulając się Putinem. Kiedyś mądrzejsi od nich stwierdzili, że Rosja nie ma przyjaciół, Rosja ma interesy.

Może ta historia to tak jak z magistrem Kwaśniewskiego:p Dyplom odbierany na stadionie dziesięciolecia:P

Również w jakim celu nie wpuścili księży pod Pałac Prezydencki dziś rano?

Zobaczcie w necie ile ludzi wczoraj było pod ambasada. W tv właśnie widziałem na Polsat News, że kilkaset osób. Po co te kłamstwa to nie wiem. Nawet gdyby podali, że było te 5-7tysiecy to i tak na skalę Państwa to w zasadzie jakaś grupka, a tak tylko jeszcze podjudzają tych co tam przychodzą i dają następne argumenty:P.

Wracając do gospodarki:

Pytanie, że w USA tańsza benzyna i kto za nią odpowiada jest bardzo proste. Nawet nikt tego nie kryje. Wiele krajów wydobywających ropę, głównie arabskich, sprzedają Ameryce po znacznie mniejszych cenach, za wcześniejsze dofinansowania etc. Przecież Kadaffi rządził w zasadzie za zgodą USA:P. Jak była ta powódź w USA, nie wiem rok, dwa lata temu, nie pamiętam dokładnie, w każdym razie co zachodnie wybrzeże zalało, to kilka krajów wysłało dużo baryłek za darmo;] Tak to się odbywa w ramach sojuszniczych stosunków, często zapewne dostarczając broń:glupek2:.

My przecież w ramach ocieplenia stosunków również mamy zmiany cen, tyle, że w drugą stronę. Tak to bywa, świat duży to i obyczaje różne;].

edit:

Dziś pod Pałacem już dziesiątki tysięcy. Też się ogarnę i jadę:)

Ciekawe czy w TV będzie o wczorajszym zatrzymaniu.

Po wiecu pod ambasadą wszyscy się rozeszli a organizatora zatrzymali w tramwaju na Pradze. Podeszli i kazali wyjść i go przymknęli. Jednak w zasadzie już w nocy przyszli ludzie, nawet takie osoby jak pani Zofia Romaszewska. Wolą ludu wypuszczony;].

Ma zarzut niebezpiecznego obchodzenia się z ogniem:P. Normalne jajca;] W sumie długo im zajęło wymyślenie powodu zatrzymania. W oryginale to chyba tak sobie miał posiedzieć;].

PS: Widziałem wczoraj Andrzeja Gwiazdę. Myślałem, że spotkanie kogoś znanego to takie nic wielkiego. Ale jednak;] No musiałem się pochwalić, wybaczcie, to jeszcze przez emocje:P To co mnie najmilej zaskoczyło to spore grupy młodych. Tóż to mają przegrane, od małego być moherem.

Nie jest to normalne, że w takim wypadku zatrzymanie a przepychanki, zniewagi słowne typu "zamknij morde" czy "kurwo" do starszych osób pod krzyżem i jest to udokumentowane na wielu filmach, gdzie widać twarze, przechodzi beż żadnej uwagi. Są równi i równiejsi? Również pierwszy raz pod krzyżem widziałem, że można publicznie chlać przy Policji.

@doler

Nie obrażam Ciebie, tylko stwierdzam fakty - mało wiesz, mało widziałeś a dałeś się zmanipulować jednej (dla Ciebie jedynej) partii i kilku tytułom.

Nie nie jestem zwolennikiem tvn24, Tuska, Prezydenta Komorowskiego ani Palikota, po prostu staram się patrzeć obiektywnie na otaczający świat.

Gigacat - moderowany katalog stron

Nie powtarzajcie bredni Donalda który straszył, że za Kaczyńskiego benzyna będzie po 5zł. :glupek2:

Jeśli do kogoś mieć pretensje to do RPP, która nic nie robi.

Co do inflacji to jest tak, że ceny żywności ostro poszły w górę, głównie przez wzrost cen energetyki. Z drugiej strony sprzęt elektroniczny systematycznie tanieje, prawdopodobnie dobra luksusowe również. Rodzina jest w stanie zrezygnować z nowego telefonu czy komputera ale jeść musi... Na papierze inflacja wygląda ładnie (tutaj RPP działa odpowiednio nic nie robiąc), dla przeciętnego człowieka (jak Was czytam to niewielu takich na forum), ceny w ciągu ostatniego roku skoczyły dramatycznie...

@doler

Nie obrażam Ciebie, tylko stwierdzam fakty - mało wiesz, mało widziałeś a dałeś się zmanipulować jednej (dla Ciebie jedynej) partii i kilku tytułom.

Nie nie jestem zwolennikiem tvn24, Tuska, Prezydenta Komorowskiego ani Palikota, po prostu staram się patrzeć obiektywnie na otaczający świat.

Przeczytałem, trzy razy, gdzie są te fakty? wbrew pozorom wypowiedz

- mylisz się

- nie, Ty się mylisz

to nie jest wymiana poglądów:P

Dużo wiesz, dużo widziałeś to się podziel co nie tak. Bo rozumiem, że ten obiektywizm nie polega jedynie na zamykaniu oczu przy płaceniu.

Z chęcią przeczytam;]

Co do obchodów jeszcze. Zapewne będą w cieniu kontrowersji.

Nie rozumiem, jak można przejść obok tego obojętnie. Gdyby było wyjaśnienie, nie było by problemu. Tymczasem nie mamy po roku! czarnych skrzynek, wraku w którym dodatkowo zniknęło 40 ton materiału, zeznań. Rozmowy jakie mieliśmy były niekompletne. Na to nie ma żadnego wytłumaczenia.

Nie jest to normalne gdy Rosjanie przysyłają rzekomą rozmowę z czarnych skrzynek i się okazuje, że rozmowa dłuższa niż mogło się na naszej czarnej skrzynce zmieścić. Afery oczywiście nie ma, kaseta wysłana jedynie do poprawy.

Jakoś nie widzę mieć wypadek samochodowy przyjeżdża policja samochodu nie ma i nikt się nie dziwi.

@doler Ty należysz do jakiejś młodzieżówki i wykonujesz na forum zadaną robotę? Do tej pory to była domena PO ale z tego co widzę, to PiS przejmuje internet. :glupek2:

Założyłeś trzy tematy, wszystkie na jedno kopyto. Z życzliwości podpowiem Ci, że w ten sposób robisz więcej złego niż dobrego (dla swojej sprawy). Argumenty może masz ale przedstawiasz je na poziomie gimnazjalisty... Nikogo w ten sposób nie przekonasz, szczególnie ludzi na tym forum, gdzie spora ich część jest niezależna, nie jedzie na socjalu i ma w d.... czy chleb jest droższy o 1zł a cukier o 2zł. Tutaj ludzie mają inne problemy, zastanawiają się czy kupić nowego iPhone czy BlackBerry. :)

@doler Ty należysz do jakiejś młodzieżówki i wykonujesz na forum zadaną robotę? Do tej pory to była domena PO ale z tego co widzę, to PiS przejmuje internet. :glupek2:

Założyłeś trzy tematy, wszystkie na jedno kopyto. Z życzliwości podpowiem Ci, że w ten sposób robisz więcej złego niż dobrego (dla swojej sprawy). Argumenty może masz ale przedstawiasz je na poziomie gimnazjalisty... Nikogo w ten sposób nie przekonasz, szczególnie ludzi na tym forum, gdzie spora ich część jest niezależna, nie jedzie na socjalu i ma w d.... czy chleb jest droższy o 1zł a cukier o 2zł. Tutaj ludzie mają inne problemy, zastanawiają się czy kupić nowego iPhone czy BlackBerry. :)

Też nie mam problemu z kupieniem droższego chleba ale trzeba mieć na uwadze, że znaczna część społeczeństwa ma. Skoro są ludzie, którzy parę lat temu łączyli ledwo koniec z końcem to co teraz?

Tym bardziej jest to pogardliwe dla ludzi uboższych teksty, że dla mnie droższy chleb to nie problem, zastanawiam się nad iPhonem.

Do młodzieżówki niestety nie bo nie działa nigdzie blisko:P a i na uczestnictwo nie miałbym czasu:P. Jedynie ten weekend wziąłem wolny aby udać się do Warszawy

@gibki

Kto i gdzie mi udowodnił ? To raczej ja udowodniłem podpierając się przy tym jedynym właściwym wskaźnikiem honorowanym przez ekonomię akademicką (nie podwórkową). Jeśli popierasz teorie dotyczącą nabijania PKB poprzez wzrost inflacji , to pytam : czemu Zimbabwe nie jest ekonomicznym tygrysem skoro inflacja jakoś 2 lata temu wynosiła u nich ponad 2200 000 procent ( dwa miliony dwieście procent) ?

czemu Zimbabwe nie jest ekonomicznym tygrysem skoro inflacja jakoś 2 lata temu wynosiła u nich ponad 2200 000 procent ( dwa miliony dwieście procent)

Realna wartość pieniądza nie rośnie równolegle z inflacją... Co z tego, że PKB mieli np. 10mld swoich groszówek, skoro rok wcześniej 1 mld miał taką samą wartość. :glupek2: Najlepiej przeliczyć na jakąś twarda walutę i widać różnicę.

Faktem jest, że złotówka jest przewartościowana cholernie... Dla rządu to plus, dług zagraniczny jest mniejszy na papierze (w przeliczeniu na złotówki), dla eksporterów zabójstwo. Podsumowując, nie wspieramy tych którzy u nas produkują tylko tych którzy kupują zagranicą... Niestety, powoli stajemy się tylko rynkiem zbytu.

@gibki

Kto i gdzie mi udowodnił ? To raczej ja udowodniłem podpierając się przy tym jedynym właściwym wskaźnikiem honorowanym przez ekonomię akademicką (nie podwórkową). Jeśli popierasz teorie dotyczącą nabijania PKB poprzez wzrost inflacji , to pytam : czemu Zimbabwe nie jest ekonomicznym tygrysem skoro inflacja jakoś 2 lata temu wynosiła u nich ponad 2200 000 procent ( dwa miliony dwieście procent) ?

kto napisał o nabijaniu przez wzrost inflacji?

PS: Macie już przykład czemu ludzie chcieli oddzielne uroczystości. Dziś nie można wejśc na uroczystości na Powązkach bez zaproszenia.

@banalny

Ja też nie chcę wchodzić w jakiś mocny spór. Chodzi mi o coś takiego, co często się powtarza:

ekonomię akademicką (nie podwórkową).

No więc GUS zmienia koszyk inflacyjny (tu jakieś pierwsze z brzegu: https://stooq.com/n/?f=433687&c=1&p=0). Więc, jakby nie patrzeć, inflacja o której słyszymy to inflacja dotycząca człowieka, który ma dokładnie taki koszyk, zgadza się? Dla Ciebie, czy dla mnie inflacja odczuwalna przy pierwszych zakupach będzie zupełnie inna. I będzie właśnie podwórkowa.

Koszyk ustalany jest przez fachowców, którzy tak samo jak Jarek K. nie chodzą na zakupy, a siedzą w liczbach. Jeśli na potrzeby jakichkolwiek obliczeń trzeba będzie zmienić wskaźnik to daję sobię rękę uciąć, że to zrobią - i robią.

Możesz też powiedzieć, że średnie zarobki wzrosły ale słusznie zauważył chyba @doler, że ta średnia nie ma znów wpływu na zarobki moje czy Twoje. Pewnie tak jak ja, Ty również zarabiasz więcej w tym roku niż w poprzednim, ale to dowód na to że się rozwijamy a nie na to, że w kraju dzieje się lepiej.

To właśnie różnica między akademickim a podwórkowym podejściem do problemu. Możemy dowolnie manipulować opisem rzeczywistości ale ona się nie zmienia i jest gorsza, niż była. Tyle ode mnie.

Pisowcy gorsi niż kibole:

https://wiadomosci.onet.pl/wideo/incydent-p...77,1,klip.html#

Nie rozumiem, jak można mówić o przestrzeganiu prawa jak się samemu tego nie przestrzega. Jak dla mnie tym wszystkim polityką którzy uczestniczyli w tym starciu z policją powinno postawić się zarzuty. Wyobraźcie sobie zwykłego obywatela który przepycha się tam gdzie mu nie wolno, to zaraz by go zakuli a potem sądy, a tu cwaniaki mówią o zamachu itp, a sami prawa nieprzestrzegaja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności