Skocz do zawartości

Problemy z pozycjonowaniem

mixcontrol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam następujący problem: Jestem właścicielem sklepu internetowego na silniku PrestaShop. Domena ma 3 lata, sklep jest zoptymalizowany i pozycjonowany przez mnie wg wszelkich możliwych mądrych książek oraz wskazówek dostępnych w polskim i zagranicznym internecie oraz wskazówek specjalistów z tej dziedziny. Te wszystkie zabiegi dały bardzo dobre rezultaty i przez prawie 2 lata sklep na wiele konkurencyjnych haseł utrzymywał się w top10 z czego większość haseł była w top3-5.

Kilka tygodni temu jednak sklep zaczął ostro "nurkować" w pozycjach. Zacząłem więc ostro pozycjonować i powoli sklep zaczął powracać, ale choć na wiele haseł podciągnął się do 2 dziesiątki wyników to nawet jeśli są dni, że pojawia się w w top10 to za chwilę znów jest w 2 dziesiątce. Domena ma PR3 i wiele podstron z PR1 i 2, zdarzają się także z PR3, bo linkowałem nie tylko stronę główną, ale także poszczególne kategorie sklepu. Wiem, że na takie zachowanie strony wpływ może mieć bardzo wiele czynników, ale jakie macie pomysły dlaczego strona nie może przebić się przez tą magiczną 10 pozycję??

Ostatnio czytałem o Panda Update i choć podobno jeszcze w Polsce nie było tej aktualizacji to 'objawy' wskazują na jej skutek, pomimo, że 95% opisów produktów i kategorii jest moich autorskich a nie kopiowanych, więc o DC jako przyczynie nie ma raczej mowy.

Dziś w poradniku Google przeczytałem, że w narzędziach dla webmasterów są wskazówki co nie gra na stronach witryny - np.: podwójne, zbyt krótkie lub zbyt długie title i meta description - podobno może to mieć istotny wpływ na pozycję witryny w SERPach. Zajrzałem do webmasters tools i wg nich sklep ma dużo podwójnych opisów, przy czym wszystkie lub prawie wszystkie przypadki dotyczą kolejnych stron tej samej kategorii i np. innego sposobu sortowania wg: cena lub nazwa itd, a także ponieważ na stronie na raz znajduje się 10 przedmiotów google 2,3 i dalsze strony widzą jaką podówjny title / description. Skrypt niestety nie posiada funkcji (nie wiem czy jakikolwiek taką posiada) dzięki której można zdefiniować inne opisy dla każdej kolejnej strony danej podkategorii.

Co z tym można zrobić? Czy trzeba zablokować inne sposoby sortowania dla googlebota? Jeśli tak to w jaki sposób? Co zrobić z kolejnymi stronami danej podkategorii?

Z góry dzięki za porady.

Napisz jakich metod używasz. Jeżeli skrypt sklepu nie jest zakodowany to zrobienie unikalnych tytułów zajmie programiście niewiele czasu.

E:

Czy trzeba zablokować inne sposoby sortowania dla googlebota?

To jeden z gorszych wariantów rozwiązania tej sytuacji. Nie trzeba.

nihil fit sine causa

Napisz jakich metod używasz.

Co masz na myśli?? Tytuły stron tworze ręcznie przy tworzeniu strony. Poprawki tytułów to żaden problem, bo jest lista ale większość to 2,3,4... strona danej kategorii. Jak to ominąć?

Skrypt PresaShop to open source i można wiele samemu poprawić. Niestety nie znam PHP więc sam sobie z tym nie poradzę.

Jakieś pomysły co do trudności wskoczenia do TOP10??

Jeśli chodzi o opis, to może wystarczy po przekazanym parametrze sortowania dodać odpowiedni dopisek do tytułu/opisu?

Słabo znam php, ale chodzi o mniej więcej coś takiego :) :

<title><?php if $sort!='' echo 'Sortowanie wg '.$sort.' - ';?><?php if $page!='' echo 'Strona '.$page.' - ';?>Reszta Twojego normalnego tytułu</title>

Jeśli chodzi o opis, to może wystarczy po przekazanym parametrze sortowania dodać odpowiedni dopisek do tytułu/opisu?

Słabo znam php, ale chodzi o mniej więcej coś takiego :) :

<title><?php if $sort!='' echo 'Sortowanie wg '.$sort.' - ';?><?php if $page!='' echo 'Strona '.$page.' - ';?>Reszta Twojego normalnego tytułu</title>

Żebym jeszcze wiedział, gdzie ten kod dodać to byłoby prościej, ale może pokombinuje :D

• 2 tygodnie później...

Presta nadaje się pod SEO ? Jestem na etapie szukania skryptu dla kilkunastu sklepów, przejście z oscommerce na coś innego. Mały off, ale co możecie polecić?

trance_is_not_a_techno_v2.0_by_tvg.gif

Rzetelne i profesjonalne w tym co robi biuro tłumaczeń Katowice wygrało w kategorii najlepsza obsługa klienta.

Tani, profesjonalny zwrot podatku z Niemiec i Austrii. Dodatkowo Kindergeld Austria i Niemcy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności