Skocz do zawartości

Nowa szata graficzna a spadki CTR i innych wskaźników

kalinowski5

Rekomendowane odpowiedzi

Pod koniec zeszłego roku zdecydowałem się na zmianę leciwej już szaty graficznej mojego serwisu.

Moim zamierzeniem było zwiększenie czytelności, CTR, 'długości czasu spędzonego na witrynie' czy 'ilości odsłon na wizytę', stało sie wręcz przeciwnie.

Mielibyście może jakieś sugestie? :D

Najbardziej martwi mnie nie tyle CTR, co spadek śr. czasu wizyty i 'strony/odwiedziny'...

https://paryz.miasta.org/

Stary design

old1lr.th.jpg

old2x.th.jpg

old3.th.jpg

Nowy design:

new1vq.th.jpg

new2w.th.jpg

new3q.th.jpg

W adsesne jakaś zapaść jest teraz, także weź sobie nawias, bo spadek CTR też może być tego przyczyną. Trochę niżej jest cały wątek. Ja nic nie zmieniałem, a też mam sporo gorszy CTR, nie mówiąc o zarobkach, które teoretycznie powinny wzrosnąć, bo ruch mi się zwiększył, a jest wręcz odwrotnie.

(...) usuń napis 'polecamy' w prawej części strony, bo inaczej przygoda z adsense niedługo Ci się zakończy...

Wprawdzie to już skrajny paranoimz ;) ale rzeczywiście ktoś może to zinterpretować jako nagłówek nakłaniający do klikania, także na wszelki wypadek rzeczywiście lepiej usunąć, a w praktyce ten nagłówek i tak Ci nic nie da i nie ma żądnego wpływu na klikalność.

Ogólnie na stornach nagłówka "Polecamy" zwykle używa się do sekcji z linkami reklamowymi i tak jest przez wiele osób kojarzony, czyli w pewnym slangu webmasterskim to słowo jest synonimem określenia "reklama".

No właśnie jak wszystko inne w regulaminach GA to też jest sprawa interpretacji, która bywa całkiem płynna i zależna od osoby, która jej dokonuje.

Ja tam popieram ochronę interesu reklamodowaców i zdaję sobie sprawę, że dobro obydwu grup jest powiązane, ale trochę GA za dużo tej paranoi zasiało i ludzie świrują :piwo: On tam ma jeszcze link przed tą jednostką. No ale też bym to zmienił, po co ryzykować, że ktoś z moderatorów z GA to jakoś dziwnie zinterpretuje.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności