Skocz do zawartości

Blokada Listowania katalogów

M@k

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie. Czy można jakoś np. za pomocą pliku .htaccess lub np. za pomocą (Cpanel) zrobić blokadę listowania katalogów na serwerze. Wiem ze najprościej do każdego katalogu dać plik index i po sprawie a przy dynamicznym tworzeniu jest to bardzo uciążliwe.

Pozdrawiam

Do tego celu służy zakładka

|Index Manager -> następnie wybierasz katalog

|zaznaczasz-> No Indexes

a przy dynamicznym tworzeniu jest to bardzo uciążliwe.
A w czym widzisz problem ? po dynamicznym utworzeniu katalogu, tworzysz w nim plik index.html ...

Odbywa się to na ogólnych zasadach :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Pytanie było o Cpanel, a "ten" dokładnie to robi, czyli dodaje odpowiedni wpis w .htaccess

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Niestety przespałem lekcje o chmodach na infie i nie podałem dokładnego numerku ale wiem że tak sie da :brawa:
https://www.gnu.org/software/coreutils/manu...reutils_26.html

Trzeba ustawić tak, żeby serwer (czyli użytkownik będący właścicielem procesu serwera) nie mógł listować (-r dla katalogu, nie wiem jak to jest cyferkami, bo jestem klikaczem - doczytać można tu). Przy dynamicznym tworzeniu katalogów za każdym razem trzeba dla nowego ustawiać atrybuty, więc prościej htaccessem.

A jeśli chodzi o samo określenie "ustawianie chmodu" chyba nie do końca zrozumiałeś... Jak Twoim zdaniem należy zdefiniować "ustawianie chmodu"? (niestety to chyba nie miejsce na dyskusję na ten temat...).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności