Skocz do zawartości

kilka pytan dot. nowego serwisu firmy

Sebastian.rz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem po lekturze wielu materialow SEO i chcialbym Was, drodzy przyjaciele, dopytac o kilka spraw i prosic o konsultacje.

Moja firma bedzie zajmowala sie uslugami z branży tłumaczeń dla klientow z calej polski

Mam domene slowokluczowe.pl

1) Zamierzam uzyc 301 na przekierowanie bez www, bo tak mnie juz zaindeksowal google. OK?

2) Chce sie pozycjonowac na ok. 10 fraz, o srednio-niskim stopniu trudnosci

3) Mam 5 niewielkich podstron na stronie o adresach strona.pl/glowna.html

strona.pl/oFirmie.html

strona.pl/oUsludze.html

strona.pl/kontakt.html

czy warto pozycjonowac kazda podstrone na inne frazy czy przy malej objetosci serwisu pozycjonowac wszystko na glowna? Poza tym w katalogach chyba moge wrzucac tylko glowna, co nie? Czy warto zrobic mod-rewrite?

4) Title dla kazdej podstrony taki sam czy slowa kluczowe roznicowac? powtarzam, ze kazda podstrona bedzie mala

5) Tag description - tu pisac cos o firmie, o usludze czy starac sie wypelnic slowami kluczowymi? Ma to znaczenie?

6) Sitelinks, ma to sens?

7) MOja taktyka na ten serwis to bedzie na poczatku zasypac serwisy ogloszeniowe lokalne i krajowe+seokatalogi przy uzyciu bohatera albo lighta.

Prosze o komentarze

pozdrawiam,

Sebek

Pewnie będą różne koncepcje rozpatrywane, ale po mojemu ja bym zrobił tak:

1. Jak zaindeksował to nie istotne. Zdecyduj się jak będziesz linkować i tak ustaw przekierowanie.

3. Ja bym pozycjonował najważniejsze 3-4 zbliżone frazy na główną a resztę w podstronach. Oczywiście po uprzedniej optymalizacji. W katalogach możesz strzelać w tytule tylko w główną ale te które pozwalają na linka w treści, to możesz strzelać w podstrony. A takich z linkiem jest pewnie więcej niż 50% na moje oko.

4. Title nie może być taki sam. W title ma być fraza na jaką będziesz pozycjonować (element optymalizacji).

5. Description nie bierze udziału w pozycjonowaniu. To tylko informacja dla użytkownika, która się wyświetli jako opis strony w wynikach wyszukiwarki. Nie upychaj tam słów kluczowych bo to nie zachęca do kliknięcia.

6. Nie wiem co masz na myśli mówiąc sitelinks ;)

7. Zwykle ogłoszenia lokalne/krajowe nie pozwalają na używanie anchorów, aktywny będzie tylko adres strony. Oczywiście takie linki też są potrzebne do zróżnicowania źródeł linków, ale będą pozycjonować tylko frazę zawartą w nazwie domeny. Seokatalogi ogólnie jak najbardziej (tylko nie wszystko na jedną frazę), precle, linki premium w seokatalogach które dają wychodzący z okienka reklamowego, sygnatury na forach. A jak będzie mało to pewnie skłonisz się ku "ciemnej stronie mocy" :)

Katalog ślubny i katalog motoryzacyjny - zapraszam.

Lakiery samochodowe - wyjątkowe farby House Of Kolor

Dzieki za szybka odpowiedz.

A tak z ciekawosci zapytam: Co daje pozycjonowanie na podstrony zamiast wszystko na glowna, a klient sam sobie przejdzie na podstrony z glownej, na ktora trafi z wyszukiwarki, czy nie?

Katalogi bede robil na ok.10 roznych glownych fraz, precle, fora - wiadomo. ogloszenia lokalne/krajowe maja tez plus oprocz tego ze troszke pozycjonuja, jak mowisz na nazwe domeny, w ktorej mam slowo kluczowe, to po prostu klienci lokalnych spolecznosci do mnie trafiaja.

Skoro google zaindeksowal bez www to chyba nie ma sensu juz z tym walczyc, tym bardziej, ze nie ma zadnej roznicy, tak?

Pozdrawiam

Seba

Podstrony linkuj na hasła które są uwzględnione w ich treści. Dobierz więcej fraz. Katalogi i rozbudowane Presell, 3k znaków + max 3 linki + podlinkowanie.

logo-sklepu-siteseo-sklep.png
Inwestycja w pozycjonowanie otwiera drogę do wielu nowych klientów – sklep.siteseo.pl « Sklep SEO.
Fora, zaplecza i NAPy - seospot.pl « Linkowanie

OK. Czy na 10 srednio-malo trudnych fraz wystarczy na poczatek skorzystac z uslug kogos kto polautomatem doda do kilkuset katalogow + samodzilnie popreclowac na dobrych stronach tematycznych i samemu polinkowac troche w dobrych tematycznie miejscach+oczywiscie zoptymalizowana strona i powinno byc OK?

Tak jak Ci napisałem musisz zrobić optymalizację podstron pod konkretne frazy i potem sztywno trzymać się schematu linkowania. Jak nie linkowałeś jeszcze nic to nie ma znaczenia czy będziesz linkować na www czy bez. Ważne żebyś trzymał się schematu.

Pozycjonowanie na podstrony daje tyle, że jak masz 10 fraz i jakbyś wszystko strzelał w główną, to w czystym modelu matematycznym każda fraza dostałaby 10% linków z możliwych. Jak będziesz strzelał w podstrony to każda fraza dostanie tych linków więcej. Oczywiście tutaj dochodzi jeszcze kilka czynników które zaburzą ten model ale chodzi o zobrazowanie zasady. Jak klient trafi na podstronę to nic się nie stanie, przecież przejdzie sobie na główną jeżeli to będzie to czego szuka.

Odnośnie tego czy wystarczy to się przekonasz po robocie :) Nie znamy fraz i konkurencji w nich więc nikt Ci na to pytanie nie odpowie.

daj najlepiej kilka słów na podstrony, tak jak sugerują przedmówcy, jest to najszybsza metoda pozycjonowania w przypadku katalogowania, zresztą pamiętaj, że drugi taki sam link w opisie nie ma mocy pozycjonującej.

Do kilkuset katalogów mozesz komus zlecić, zwłaszcza że jest to pracochłonne, oby to były dobre katalogi.

Nowoczesna kwiaciarnia internetowa - kwiaty na każdą okazje!

Praca za granicą Praca w Niemczech Praca w Unii Europejskiej Praca w Norwegii

OK. Moja strona bedzie wyglalatak ze glowna strona index.html nie bedzie mial duzo tresci, bo takie jest zalozenie. tresc+słowa kluczowe bede mial na innych stronach. Czy linkujac i katalogujac strone glowna na ktorej nie ma za duzo contentu moc slow kluczowych z calej domeny i podstron przejdzie? ma to sens?

Nie chce tez za bardzo zmieniac strony,bo z jednej strony wyszukiwarki-wiadomo, staram sie optymalizowac, ale z drugiej to firmówka i ma byc przyjazna dla klienta.

pozdrawiam

Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o przechodzeniu mocy słów. Pozycjonując podstronę moc dajesz podstronie i nic nie przechodzi na inne podstrony czy stronę główną. Jeżeli z założenia nie będzie contentu na głównej albo będzie go niewiele to będzie trudniej - fakt. Ale nie zapominaj o optymalizacji pozostałych części strony, czyli title i nagłówki (jeżeli da się je wcisnąć).

Dzieki za odpowiedz.

Mitrok, chodzilo mi o to czy jak mam duzo tekstu z frazami na firma.pl/strona2.html to czy linkujac na strone glowna czyli firma.pl/index.html moc slow kluczowych z podstron tez przejdzie na główną? Bo jezeli nie to chyba bede musial zmienic cala koncepcje i na glownej dac duzo tekstu, ale bardzo nie chce tego robic. Na glownej chce miec tylko kilka slow wprowadzenia. Hmm...

Wychodzi na to że będziesz musiał zmienić koncepcję, bo żadna moc nie przechodzi pomiędzy podstronami :D

Jeżeli będziesz linkować podstronę to w wynikach wyszukiwania pojawi się podstrona.

Wychodzi na to że będziesz musiał zmienić koncepcję, bo żadna moc nie przechodzi pomiędzy podstronami :D

Jeżeli będziesz linkować podstronę to w wynikach wyszukiwania pojawi się podstrona.

Ale chyba nie mozna do katalogow dodawac podstron, co nie? To jak to zrobic, zeby linkowac podstrony, kazda na kilka roznych fraz?

są katalogi, które przyjmują podstrony, ale podstrony możesz też linkować w opisach, które dodajesz do katalogów (dużo SEOKatalogów na to pozwala).

Czyli tytuł wpisu jest linkowaniem strony głównej, a w opisie dodawanej strony, umieszczasz link do podstrony linkując także z wplecionego w opis słowa/frazy, na której Ci zależy

Przykład na szybko

https://www.katalog-tvp.pl/dom,i,ogrod/wypo...azienek,s,2317/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności