Skocz do zawartości

Dodawanie do katalogów a Page Rank w Google

adamik62

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ciekaw jestem jakie macie zdanie na temat dodawania linków strony do katalogów bo czytam na forum ze daje to mierny skutek i chciałbym sie podzielić swoimi doświadczeniami i usłyszeć wasze zdanie na ten temat.

Zajmuje sie pozycjonowaniem stron od jakichś 4 lat ale tylko swoich, nie robię tego komercyjnie, chodzi o strony firmowe mojej żony ale przejdźmy do rzeczy.

Przez pierwszy rok kiedy dodawałem stronę do kilkudziesięciu katalogów dziennie i to w różnych częściach swiata głównie polskich ale też i angielsko języcznych po roku osiągnąłem page rank 3 w googl-ach. Było to dla mnie dużym zaskoczeniem.

Taki Page Rank utrzymywał sie prawie rok a po około roku nagle spadł na 1 i to mnie szczerze mówiąc zniechęciło do dalszego dodawania do katalogów.

Oczywiście w między czasie otrzymałem kilka e-maili o możliwości skorzystania z reklamy google ale z powodu braku pieniędzy na ten cel nie mogłem sobie na to pozwolić i PR spadł i tak sie utrzymuje. Obecnie dodaje jeszcze ale już nie tak namiętnie i jak tylko będzie mnie stać na to skorzystam z płatnej reklamy o podejrzewam ze PR się podniesie ale to tylko domniemanie ale jak to zrobię to napiszę w każdym razie co o tym sądzicie dlaczego nagle page rank spadł z 3 na 1 skoro częstotliwość dodawania linków była w tym czasie utrzymana na tym samym poziomie.

Co zrobić poza dodawaniem do katalogów i wstawianiem artykułów podnieść PR i czy wogóle ma to wpływ na oglądalność i poularność strony?

G woli wyjaśnienia strona nie jest sklepem internetowym tylko stroną biura nieruchomości, którego w zasadzie i tak nikt nie szuka ponieważ każdy szuka konkretnych ofert a nie biura. Biuro jak zna to i tak znajdzie po dokładnym adresie.

adamik

PR to nie pozycjonowanie tak w skrócie.. Skuteczność Twoich działań powinieneś określać po pozycji fraz na których Ci zależy w google i oczywiście statystykach stron, które katalogujesz-preclujesz..

PR Ci nic nie daje i może sobie skakać w górę, w dół, stać w miejscu. Liczą się pozycje. A katalogowanie prócz jakiegoś tam wpływu na pozycję, daje Ci w przypadku tych lepszych katalogów i ruch . Jakbyś przez 4 lata faktycznie tak katalogował i preclował to takich ruch w statystykach byłby na pewno widoczny.

Dla stron firmowych wydaje mi się ze PR nie jest jakoś b.istotny, a pozycja w wyszukiwarce, zaś pozycja nie zależy od PR i odwrotnie :D

Prawdą jest ze dodawanie do katalogów daje mały skutek ponieważ wpis często ląduje na podstronie z PR 0, a PR powiedzmy 4 ma strona główna katalogu, oczywiście nie zawsze bo czasem podstrony także mają ładny PR :D

Myślę, że musisz się jeszcze sporo nauczyć. Mam wrażenie, że przez te 4 lata chyba "pozycjonowałeś", a dopiero teraz zaczynasz o pozycjonowaniu czegokolwiek się dowiadywać. Nadal jednak jesteś chyba na starcie.

Apartamenty i hotel na godziny kraków jedyne takie miejsce w Krakowie - Hotel MARGOT apartments

Mapa dojazdu do pokoje na godziny Kraków profil MARGOT apartments

Podgórze apartamenty na godziny Kraków - margotkrakow.pl - noclegi w Krakowie.

Koledzy słusznie Cię do pionu doprowadzili, bo - wybacz - wykazałaś się mówiąc delikatnie niewiedzą. Ale to jest do odrobienia, kiedy naprawdę zaczniesz czytać to forum. I po co ci ten PR, który właściwie nic nie daje, szczególnie, że pewnie w przypadku stron o których mówiłeś bardziej ci zależy na trafficu niż na wodotrysku made in Google.

Dziś akurat przeglądałem pod kątem SEO i nie tylko jedną stronę. No i fajnie, ma PR3 (bo pewnie długo stoi), ale SEO - masakra. Właściwie nic. Traffic - wszystko wskazuje, że też nędza. Więc co po PR3? Ruch generują wypozycjonowane frazy, a nie medale z ziemniaka :D

Co zrobić poza dodawaniem do katalogów i wstawianiem artykułów podnieść PR i czy wogóle ma to wpływ na oglądalność i poularność strony?

G woli wyjaśnienia strona nie jest sklepem internetowym tylko stroną biura nieruchomości, którego w zasadzie i tak nikt nie szuka ponieważ każdy szuka konkretnych ofert a nie biura. Biuro jak zna to i tak znajdzie po dokładnym adresie.

adamik

W sumie na to do końca nikt nie odpowiedział. Tak więc już wiesz, że PR niewiele da jeśli chodzi o zainteresowanie stroną. A to że ludzie nie szukają tak jakbyśmy chcieli, to sprawa oczywista :D i zwykle są to pytania naturalne, a nie typu biuro czy nazwa firmy. Sam pomyśl jakbyś tego szukał, zobacz jak to robi konkurencja, a przede wszystkim:

https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal?hl=pl

Sprawdź ile poszczególne frazy mają miesięcznie zapytań, przy okazji wyświetlą Ci się jakieś poboczne, a może okażą się fajne.

Pytanie jeszcze czy strona jest zoptymalizowana pod wyszukiwarki. To ważne. A katalogi, jeśli jeszcze możesz, to dodawaj do nich. Również precle. I dużo pracy i cierpliwości, ale wpierw poczytaj sobie na tym forum albo poszukaj w necie. Nie masz za dużego wyboru. Podpowiadanie innych rzeczy, przy Twoim stanie wiedzy, jest póki co może tylko zamęt wprowadzić. :D

adamik

W sumie na to do końca nikt nie odpowiedział. Tak więc już wiesz, że PR niewiele da jeśli chodzi o zainteresowanie stroną. A to że ludzie nie szukają tak jakbyśmy chcieli, to sprawa oczywista :) i zwykle są to pytania naturalne, a nie typu biuro czy nazwa firmy. Sam pomyśl jakbyś tego szukał, zobacz jak to robi konkurencja, a przede wszystkim:

https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal?hl=pl

Sprawdź ile poszczególne frazy mają miesięcznie zapytań, przy okazji wyświetlą Ci się jakieś poboczne, a może okażą się fajne.

Pytanie jeszcze czy strona jest zoptymalizowana pod wyszukiwarki. To ważne. A katalogi, jeśli jeszcze możesz, to dodawaj do nich. Również precle. I dużo pracy i cierpliwości, ale wpierw poczytaj sobie na tym forum albo poszukaj w necie. Nie masz za dużego wyboru. Podpowiadanie innych rzeczy, przy Twoim stanie wiedzy, jest póki co może tylko zamęt wprowadzić. :)

Serdeczne dzięki za odpowiedź dobre i to ale chętnie słucham podpowiedzi umiem szukać i chętnie się uczę :)

Tak ze stan wiedzy powoli podnoszę nie mam wyjścia :)

konkurencji nie zrobię w pozycjonowaniu jeśli się podzielisz ze mną więdzą to będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Do wyszukiwarek to już chyba dodałem do wszystkich już nie mogę znależć wyszukiwarki która mnie nie wyszukuje nawet chińska baidu.com :)

Chyba pisanie artykułó i umieszczanie ich w tematycznych portalach coś by dało.

Adam

Koledzy słusznie Cię do pionu doprowadzili, bo - wybacz - wykazałaś się mówiąc delikatnie niewiedzą. Ale to jest do odrobienia, kiedy naprawdę zaczniesz czytać to forum. I po co ci ten PR, który właściwie nic nie daje, szczególnie, że pewnie w przypadku stron o których mówiłeś bardziej ci zależy na trafficu niż na wodotrysku made in Google.

Dziś akurat przeglądałem pod kątem SEO i nie tylko jedną stronę. No i fajnie, ma PR3 (bo pewnie długo stoi), ale SEO - masakra. Właściwie nic. Traffic - wszystko wskazuje, że też nędza. Więc co po PR3? Ruch generują wypozycjonowane frazy, a nie medale z ziemniaka :)

Dzięki za odpowiedź

Jednym narzędziem z tegoforum sprawdziłem pozycję w google =500 a w bing 200 co do ilości linków prowadzących do strony to

tym narzędziem sprawdziłem https://poradnik-seo.pl/backlinks.php?url=h...ww.house4you.pl że w googlach 5 a w yahoo 7804

co to znaczy że google nie uznają zagranicznych katalogów tylko lokalne dla polskich stron?

Yahoo niedawno weszło do polski i u nas malo kto z tej wyszukiwarki korzysta a ja dodawałem sporo do angielsko-języcznych katalogów i wydaje mi się że yahoo ma bardziej obiektywne wyniki a google działają z nastawieniem bardziej politycznie na zarabianie kasy dlatego wciskają swoje oferty i nigdy się nie przebijesz na pierwsze strony w wynikach wyszukiwanie przy komercyjnej domenie jak nie zaopłacisz.

Potwierdzacie to?

Pozdrawiam

adamik62

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności