Skocz do zawartości

Pomysł na dodatkowy biznes

ArTh00r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Już od dłuższego czasu (około roku) zastanawiam się jak wykorzystać pomieszczenia, które są niezagospodarowane i znajdzie się około 80m/kw. Moja działalność jaką prowadzę w tym budynku jest to pensjonat, lecz dodatkowych pokoi nie mogę tam zrobić ponieważ jest to piwnica i światła jest tam tyle z tych małych okienek co kot napłakał... Zastanawiam się właśnie jak mógłbym wykorzystać tą powierzchnię, działalność może być dowolna, tylko taka aby miała jakieś zyski.

Jednym minusem jest to, że jest to Ustka i mieszka tutaj zaledwie 16tyś mieszkańców, więc jakiś sklep/kawiarnia/pub odpada, brak klienteli...

Ludzie w dużych miastach za wynajęcie takiego pomieszczenia pod działalność gospodarczą płacą ciężkie pieniądze, a ja mam to w "gratisie" więc aż grzech jakoś tego nie zagospodarować prawda? Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły, nie liczę na konkretną receptę bo o taką trudno w dzisiejszych czasach lecz na podsunięcie małego pomysłu.

Zapraszam wszystkich do dyskusji, na co w obecnej chwili jest popyt, jakie działalności mają racje bytu oraz czy produkcja + handel internetowy jest przyszłościowy ?

Pozdrawiam,

Artur

Najnowocześniejszy Hotel Nad Morzem Grand Lubicz 5*
Apartamenty w Ustce tylko w pensjonacie Villa Wenel

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Kluczowy w kazdym biznesie jest wlasnie pomysl. Pomieszczenie to kazdy sobie moze zalatwic, a Ty wlasnie myslac, ze masz to drugie liczysz na rozkrecenie wlasnego biznesu. Nie od tej strony zaczynasz.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Carnagee: Temat założyłem w celach dyskusji, a nie do tego aby uświadamiać, że nie wiem jak biznes robić... Bo nie znając mnie, zasobu moich możliwości i wiedzy jaką posiadam, trudno jest, a nawet powiedziałbym, że nie możesz/nie powinieneś pisać w taki sposób "że nie wiem jak się zabrać/robić biznes".

Już nie raz w życiu sobie udowodniłem, że "Jak człowiek chce to potrafi ...". Silna wiara, dużo chęci, ciekawy pomysł i wszystko jest w zasięgu ręki...

Witam,

1. Zrobić wnętrze w drewnie i kamieniu i otworzyć winiarnię.

2. Mini SPA dla Twoich klientów.

3. Jeśli nie oferujesz posiłków to jest to doskonale miejsce do zrobienia "stołówki" dla gości do oferowania śniadań (sprawdzony patent).

Pkt.2 i 3 jak są na poziomie to masz klientów powracających.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Witam,

1. Zrobić wnętrze w drewnie i kamieniu i otworzyć winiarnię.

2. Mini SPA dla Twoich klientów.

3. Jeśli nie oferujesz posiłków to jest to doskonale miejsce do zrobienia "stołówki" dla gości do oferowania śniadań (sprawdzony patent).

Pkt.2 i 3 jak są na poziomie to masz klientów powracających.

Pozdrawiam,

Mariusz

1. Odpada (jedna już jest w ustce, jak 10-20 klientów w tygodniu do niej przyjdzie to maks, a jest tam bardzo ładnie, lecz biedna klientela w ustce)

2. Mini spa ? To się trochę mija z celem, bo w okolicy jest pełno ośrodków z profesjonalnymi zabiegami wszelkiego rodzaju i pełną obsługą (ja u siebie nie mogę pozwolić na zatrudnianiu kilku dodatkowych osób, które będą robiły masaże, kąpiele błotne itd bo poza sezonem, brak gości przyjezdnych)

3. Myślałem nad tym, jest to ciekawy pomysł ale żeby wprowadzić posiłki itd trzeba mieć pozwolenie od sanepidu, a co za tym idzie kuchnie zrobioną na wysokim poziomie z pełnym wyposażeniem, już robiłem taki rozrachunek i są to koszta bardzo duże, lecz nie mówię nie, tylko trochę czasu na to trzeba.

Jeżeli jeszcze w Ustce nie ma takiego miejsca to mogłoby się sprawdzić coś w rodzaju klubu malucha, czyli miejsce gdzie mieszkańcy, ale przede wszystkim turyści mogliby zostawić swoje dziecko na kilka godzin lub na cały dzień. W środku zamek z piłkami tak jak np. tu https://www.laminex.pl/polski/sale.htm , zabawki, książeczki, może mała kawiarnia. Szczególnie w sezonie powinien być na to popyt.

ad.2 Miałem na myśli jakąś saunę dla gości i tego typu wynalazki, raczej samoobsługowe. Bez dodatkowego personelu.

ad.3 Nie koniecznie duże koszty.

- posiłki kupujesz gotowe (tylko śniadania, bo to dla gości najważniejsze), bez problemu znajdziesz dostawcę kilku dań plus stół szwedzki

- zatrudniasz osobę dochodzącą (na 2 godziny rano do przygotowania i pozmywania naczyń)

Koszty (prócz remontu) to zlewozmywak, lodówka, ekspres do kawy i czajnik do herbaty.

Byłem w takim pensjonacie w górach, sprawdza się doskonale. A dziewczyna przygotowująca śniadanie miała 4 takie lokale do obsługi i wszystkim się to opłacało.

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Silna wiara, dużo chęci, ciekawy pomysł i wszystko jest w zasięgu ręki...

Ja nie stwierdzam tego, ze nie dasz rady itp. Tylko wlasnie jest tak jak sam piszesz - 'ciekawy pomysl'. Otwierajac taki temat raczej nikt Ci nie zdradzi swojego ciekawego pomyslu, bo po co to ma robic, jak sam moze na tym zarobic? To jest wlasnie kluczowe w kazdym biznesie i na to musisz wpasc sam.

Wiekszosc osob z tego forum moze powiedziec - dajcie mi super pomysl na biznes, a ja wszystko juz sobie zorganizuje ;)

Nie wiem jak Ci sie kreci biznes z wynajmem pokoi, ale ja na Twoim miejscu zainwtestowalbym wlasnie tak jak ktos wyzej wspomnial w jakas sale rozrywki. Mozna tanio kupic jaki najprostszy bilard, rzutki, stare automaty do gier itp. Mozna tez by kupic telewizor, konsole i kilka gier. Moglbys celowac w potrzeby dzieciakow. Pozniej dzieciaki same beda namawiac rodzicow, zeby do Ciebie przyjechac bo beda wiedzialy, ze np. w piwnicy jest Xbox360 i moga sobie wieczorami pograc. Poza tym rodzice tez beda zadowoleni, bo dzieci beda siedziec w tym samym budynku i przynajmniej im nie beda marudzic przez jakis czas.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Ja nie stwierdzam tego, ze nie dasz rady itp. Tylko wlasnie jest tak jak sam piszesz - 'ciekawy pomysl'. Otwierajac taki temat raczej nikt Ci nie zdradzi swojego ciekawego pomyslu, bo po co to ma robic, jak sam moze na tym zarobic? To jest wlasnie kluczowe w kazdym biznesie i na to musisz wpasc sam.

Ale ja na to nie liczę nawet bo zobacz co napisałem w pierwszym poście:

Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś ma jakieś ciekawe pomysły, nie liczę na konkretną receptę bo o taką trudno w dzisiejszych czasach.

Chodzi mi tylko o rozmowę, bo z takiej dyskusji można wiele wywnioskować i dowiedzieć się czegoś nowego niż siedzieć w czterech ścianach bez okien i dostępu do internetu i telewizji, czekając aż wpadnie jakiś ciekawy pomysł. Rozmawiając człowiek dowiaduje się nowych rzeczy, które może później przeanalizować i wykorzystać w praktyce, czy są skutecznie czy też nie...

Jeżeli jeszcze w Ustce nie ma takiego miejsca to mogłoby się sprawdzić coś w rodzaju klubu malucha, czyli miejsce gdzie mieszkańcy, ale przede wszystkim turyści mogliby zostawić swoje dziecko na kilka godzin lub na cały dzień. W środku zamek z piłkami tak jak np. tu https://www.laminex.pl/polski/sale.htm , zabawki, książeczki, może mała kawiarnia. Szczególnie w sezonie powinien być na to popyt.

Bardzo ciekawy pomysł, bo dziećmi jest mniejszy problem niż z osobami pijanymi, a mając na myśli pub z lotkami, bilardem itd. Bo nie chce mi się wierzyć, że wy idąc w jakieś miejsce rozrywki ze znajomymi nie wypijecie piwa lub drinka, a niektórzy piją też do upadłego, a tam gdzie alkohol tam też problemy, dlatego też nie myślę zbytnio o branży gdzie jest alkohol. Bo chce mieć święty spokój, a nie się użerać.

@ Chodzi mi tylko o rozmowę, bo z takiej dyskusji można wiele wywnioskować i dowiedzieć

To się nazywa burza mózgów i jest bardzo skuteczne ;)

Generalnie powinieneś pomyśleć nad takim zagospodarowaniem powierzchni aby wspomagała pensjonat a nie np. wynajęciem jako magazyn.

Weź jakiegoś sprytnego projektanta, niech popatrzy na wnętrze i zobaczy do czego można je adoptować.

Jeśli jest np. za nisko to być może obniżenie posadzki nie musi być problemem.

M

Burza mózgów - dokładnie, zabrakło mi tego określenia ;) to miałem na myśli

Będę musiał pochodzić po jakiś forach ciekawych tematycznych i zobaczyć może gdzieś tam ludzie coś doradzają/wypowiadają się :)

Nie zawsze sprytny projektant zobaczy tyle i doradzi co spora ilość doświadczonych życiowo osób na forum z różnych branż, takie jest moje zdanie

Nie wiem jaka tam klientela nie tylko u Ciebie, ale ogólnie w Ustce, ale może coś w kierunku Coworkingu ? i dla biznesmenów w podróży i ogólnie na lokalny rynek - całorocznie

Wczesniej padła propozycja z dzieciakami - myślę, że skoro jest tam tak mało światła to nie są to za dobre warunki, ale to już kwestia odpowiedniej adaptacji

A jesli mialoby to być coś związanego z aktualną działalnością, to faktycznie jakiś bilard/ping-pong/piłkarzyki/ , stolik żeby sobie posiedzieć i pogadać , artykuły pakowane (orzeszki,paluszki itp) do których sanepid nie bedzie Ci potrzebny.

Szkoda, że nie da się zrobić legalnie salonu gier, w stylu tv+konsola. Kiedy nie było to legalne i działało wyśmienicie przez cały rok, tylko wtedy nikt tego nie kontrolowal. Kasa była więcej niż niezła i nie miało na to zupełnie wpływu czy ktoś ma komputer/konsole czy nie bo i tacy i tacy, całe dnie grali ;)

A może siłownia ;)

W piwnicy będzie OK, trochę sprzętu się zmieści - czemu nie :)

Nie myślę tu o jakiejś sieci wielkich siłowni, ale o małej osiedlowej siłowni - myślę że chętni by się znaleźli, i można byłoby coś zarobić.

Liczy się tylko odpowiednie podejście do sprawy :D

Przemyśl to ...

Powodzenia ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności