Skocz do zawartości

link do pliku .pdf

regnariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam 3 pytania:

1. Mam linki do różnych plików pdf

Tworząc stronę zrobiłem takie linki

<a target=_blank href=tytuł.pdf>Pobierz plik</a>

<a target=_blank href=tytuł2.pdf>Pobierz plik</a>

itd

no i oczywiście zindeksowały mi się te pliki z tytułem : Pobierz plik

i są tak widoczne w google

zmieniłem linki na

Pobierz plik <a target=_blank href=tytuł.pdf>tytuł</a>

Pobierz plik <a target=_blank href=tytuł2.pdf>tytuł2</a>

i od czasu zmiany google zindeksowało mi kolejne pliki ale nadal z tytułem: Pobierz plik

Jak zrobić, żeby były tytuły dla każdego pliku inne

zmiany zrobiłem jakieś 5 dni temu i googlebot codziennie od tego czasu był chociaż raz na mojej stronie, więc wydaje mi się, że tytuł powinien być już poprawny (o ile dobrze napisałem te linki)

2. Jeśli mam znacznik meta dla robotów index, follow jak zrobić, żeby robot nie wchodził mi do środka pliku .pdf tylko indeksował że jest taki plik, ma taką a taką nazwę i nie wchodzil głębiej. Jeśli dałbym atrybut linku nofollow to sam plik zostanie zindeksowany?

3. Jak zmienić link, żeby po kliknięciu linka przez użytkownika, użytkownik nie wchodził do pliku .pdf tylko wyświetlał się komunikat czy chce zapisać .pdf na dysku i czy taka zmiana miałaby efekt o którym pisałem w punkcie 2.

Dziękuję z góry za odpowiedzi

googlebot codziennie od tego czasu był chociaż raz na mojej stronie

To, że był to nie znaczy że łyknął i zaindeksował ;)

3. Jak zmienić link, żeby po kliknięciu linka przez użytkownika, użytkownik nie wchodził do pliku .pdf tylko wyświetlał się komunikat czy chce zapisać .pdf na dysku i czy taka zmiana miałaby efekt o którym pisałem w punkcie 2.

To nie zależy od ustawień/przeglądarki danego usera?

To nie zależy od ustawień/przeglądarki danego usera?

Raczej nie.. ja sprawdzam to u siebie, a wiele plików z internetu (właśnie .pdf) firefox mnie pyta czy chcę zapisać czy otworzyć.

Moje pliki nie pyta tylko wchodzi od razu.

Zresztą sprawdzam swoją stronę też na operze i ie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności