Skocz do zawartości

Biorą do wojska

Arni

Rekomendowane odpowiedzi

głupi temat :P złe wspomnienia :P

ja tak bardzo chciałem iść do wojska, że za dużo się nagadałem na 1 komisji.. potem po 4 latach jak się troszkę zmieniło, nie mogłem się "wydostać" i miałem 6 komisji co 2 tygodnie.. i ciągle A i A .. bo ciężko mi było przekonać Panów, że już nie mogę iść do woja ze względu na zdrowie :) w końcu po awanturze, której wynikiem było najpierw wysłanie mnie do psychiatry.... dali skierowanie do odpowiedniego lekarza, który na odchodne powiedział : jak Ci tych papierów nie przyjmą to przyjdz po mnie to się do nich przejdę osobiscie porozmawiam z tą bandą pijaków ;) (a to był ich lekarz.. hehehe)

Z tymi majtkami to jest różnie. Ja na swojej komisji w zasadzie zdjąłem je tylko na chwile bo "deklarowałem" przepuklinę pachwinową :) - niestety lekarz nie poszedł na to mówiąc - jak rozbiegasz to się zagoi ;)

Z drugiej strony koledzy z sasiedniego powiatu którzy chodzili razem z nami do klasy opowiadali że na "trzy" musieli ściągnąć spodnie i pochylić się do przodu i powiem szczerze, chyba nie ubarwiali :P

Fotografia ślubna Lublin - zapraszam na stronkę.

Poczytaj: ślub, wesele, fotografia ślubna, oraz inne elementy związane z organizacją przyjęcia weselnego.

Stary blog, nowe zdjęcia ślubne.

A co idziesz na zawodowego ?

Przecież nie ma już poborów...

Jak już Tomek napisał - każdy i tak musi przejść przez komisję, a ma ją w roku w którym kończy 19 lat.

A jak nie przyjdzie się na komisję to mogą przyprowadzić siłą. :)

Tak jak kilka osob powyzej napisalo, nadal trzeba stawic sie na komisji lekarskiej. Niby wojsko jest zawodowe ale w przypadku wystapienia konfliktu zbrojnego walczyc ida wszyscy, w zaleznosci od przyznanej kategorii. Np. ludzie z kategoria D nadaja sie do noszenia kanapek i opiekowanie sie rannymi na tylach, a ludzie z kategoria A sa wysylani z nozami na front :)

Heh komisja, śmiechu warte, tak jak i testy psychologiczne, a co do samej służby, to została ona tylko zawieszona, i tak jak napisali przedmówcy, w razie konfliktu każdy zdolny chłop dostaje przydział kryzysowy. Nie można również wykluczyć, że jeśli np. spadła by chęć służby (pracy w wojsku) to to zawieszenie może zostać zniesione. dla przykładu lekarz nawet w wieku 60 lat może zostać wezwany do odbycia służby wojskowej. Ma to swoje plusy i minusy. Dostaje wtedy dwie pensje, jedną z MON'u a drugą z miejsca zatrudnienia.

Sam również służę w MON-ie i pracuję normalnie na etacie, a co najważniejsze 15 latek i emeryturka:)

Biovert - zdrowa żywność dla diabetyków, bezglutenowców.

A tych z kategorią Z zamykają w więzieniach aby w czasie wojny nie przeszkadzali !!!

Z nożami? III wojna światowa potrwa krótko... ktoś pośle atomówkę i będzie koniec wojny.

A IV wojna będzie znowu na maczugi... jak to ktoś wybitny kiedyś powiedział :D

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

A dlaczego zakładasz, że kolejny konflikt zbrojny na naszym terytorium będzie wojną światową? Może to być konflikt lokalny tak jak wojna w Afganistanie, która trwa 10 lat i jakoś nie chce się skończyć. Oba potencjalnie wrogie Polsce państwa - Ukraina i Niemcy - nie posiadają broni atomowej...

jarcow , jałmużna, to zależy od stopnia i ostatniej pensji jaką otrzymasz. A emerytura to 75% ostatniej pensji po 15 latach. A do podstawy dochodzi wysługa lat, dodatki odnośnie stanowiska (np. w 1PSK co miesiąc dostajesz 700zł. za skoki spadochronowe) + premię za dobrą służbę od dowódcy jednostki,itp. Jednak od nowego roku się zmieni, gdyż nowe osoby pełniące służbę będą musiały odbyć już minimum 25 lat, aby dostać te minimum 75%, więc biorąc taką sytuację, to fakt wtedy to jałmużna.

Oczywiście, wtedy kontynuacja pracy (poza Mon'em) i dwie pensje, lub własny biznes.

Biovert - zdrowa żywność dla diabetyków, bezglutenowców.

A dlaczego zakładasz, że kolejny konflikt zbrojny na naszym terytorium będzie wojną światową? Może to być konflikt lokalny tak jak wojna w Afganistanie, która trwa 10 lat i jakoś nie chce się skończyć. Oba potencjalnie wrogie Polsce państwa - Ukraina i Niemcy - nie posiadają broni atomowej...

Konflikt lokalny w Polsce? Nie mamy ani ropy, ani gazu, ani diamentów - odpada :D

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności