Skocz do zawartości

[prywata] przywrócenie danych po formacie

fortunately102

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam sytuacje krytyczną, dopiero co formatowałem u szwagra na kompie dysk. Ma dwie partycje, wszystkie ważne dane miał na D, no to sformatowałem C (tak gdzie zawsze system i programy) co się okazuje po formacie? Że dyski się teraz zamieniły nazwami i sformatował się D z danymi, a C (zmienił tylko nazwę na D).

I teraz ważna sprawa, bo tam były zdjęcia dziecka, umowy w ogóle mega ważne rzeczy. Pytanie jak to przywrócić najlepiej żeby to zrobić samemu.

Tak wiem powinny być robione kopie itp wiem wiem.

Podpiąć dysk pod inny komputer i użyć narzędzia do odzyskiwania danych. Jeżeli był czysty format to da się raczej wszystko odzyskać.

E:Jeżeli komputer startuje na tym dysku to możesz odzyskiwać na nim dane pamiętając żeby nie zapisywać nic na tej sformatowanej partycji.

nihil fit sine causa

Jeżeli zapiszesz jakieś nowe dane to stracisz możliwość odzyskania. Programów jest mnóstwo darmowych i triali => https://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&...90445237c6753b1

E: Programy potrzebują oczywiście miejsca na innej pratycji/dysku aby zapisać odzyskane dane.

nihil fit sine causa

Pamiętaj żeby nic nie instalować ani nie zapisywać na tej wykasowanej partycji!

Wyciągnij dysk, podłącz pod drugiego kompa, na dysku systemowym komputera "ratunkowego" zainstaluj Recuvę, przeskanuj tę partycję i zaznacz pożądane pliki i wciśnij "odzyskaj". Pamiętaj żeby nie zapisywać tych plików na dysku, z którego odzyskujesz.

Powodzenia

/edycja

https://www.dobreprogramy.pl/EASEUS-Partiti...dows,20120.html

Tutaj jeszcze masz program do odzyskiwania całych partycji, lecz jeśli dobrze zrozumiałem, to odzyskuje on i zapisuje partycję na tym samym dysku.

Dla pewności więc skorzystaj najpierw z Recuvy, odzyskaj najważniejsze pliki, a gdy już je będziesz miał zabezpieczone, spróbuj odzyskać całą partycję tym programem.

Kiedyś mi się dysk uszkodził i też miałem na nim masę ważnych firmowych danych.

Znalazłem jednego magika w necie i na odległość mi zrobił tak, że mogłem dane zgrać a potem dysk na reklamacje...

Jak już to czytasz to zobacz moje PUFY, może coś dla siebie wybierzesz ;)

Napisz, że jesteś z PIO a wysyłkę masz gratis :)

Chciałem tylko napisać, że nie żałuję szwagra ani trochę.

To następny sknera któremu szkoda było wydać parę złotych na profesjonalny serwis. Dobrze mu tak.

Nie daje się swoich firmowych, jak to @fortunately102 określa: 'kompów' do serwisu rodzinnym hobbystom amatorom, ot co.

Jak ty teraz fortunately102 będziesz z nim pił. Przecież jego musi teraz krew gorąca całego zalewać...

Oj tam.

Bez przesady. To żadna wiedza tajemna.

Ale przed takimi zabawami to ZAWSZE NALEŻY ZROBIĆ KOPIĘ WRAŻLIWYCH DANYCH !

O tym nawet amator powinien wiedzieć :(

M

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności