Skocz do zawartości

Moja strona - optymalizacja - proszę o opinie i rady

barabossa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

W skrócie:

Namówiłem pewną osobę do założenia strony firmowej - stąd można powiedzieć, że się nią zajmuję.

Strona ma cms i stamtąd piszę wszystkie treści itd...

Ogólnie rzecz biorąc stronka dużo czasu była "w budowie" - nie do końca miała uzupełnioną treść.

W między czasie czytałem sobie to forum i różne blogi internetowe. Mimo wszystko muszę przyznać, że nie ogarniam tematu tak jakbym chciał, stąd ten post.

Ostatnio bawiłem się w zmienianie meta tagów. Być może stąd małe zamieszanie w wynikach wyszukiwania (nie pokazuje mi się meta opis tylko fragmenty tekstu ze strony), ale może przejdę raczej do konkretów:

adres strony: www.promoterm.pl

katalogowałem, preclowałem przy założeniach:

frazy główne:

projektowanie instalacji

świadectwa energetyczne

dodatkowo:

projektowanie instalacji sanitarnych

projektowanie instalacji centralnego ogrzewania

biuro projektowe instalacje sanitarne

biuro projektowe instalacje centralnego ogrzewania

biuro projektowe instalacje co

itd itd itd...

frazy czasami trochę modyfikowałem często dodając fraza+miasto, żeby być wyżej jak ktoś szukał oferowanych usług w konkretnym miejscu.

Co zauważyłem?

1. Wyszukuję na przykład: "projektowanie instalacji"

Jest 8 pozycja więc nie najgorzej, ale wyskakuje mi podstrona zamiast strony głównej?

2. Tragedią są pozycje dla wyników z udziałem miasta (Piła, Szamotuły, Chodzież, Oborniki, Poznań, Wronki, Wałcz, Rogoźno, Międzyrzecz, Złotów, Szczecinek, Międzychód, Strzelce Krajeńskie, Drezdenko, Wągrowiec) we frazie. Tym większa jest to tragedia, że wpisy w katalogach są wyżej niż strona, którą próbowałem pozycjonować :)

Czym to jest spowodowane? Gdzie popełniam błąd?

Jak powinienem zoptymalizować witrynę?

Sytuacja jest o tyle kiepska dla mnie, że wszystkie podane przeze mnie frazy (może oprócz świadectwa energetyczne) nie mają zbyt dużej konkurencji, a mimo wszystko moja strona jest czasami na 30-40 pozycji.

Istnieją też frazy na które praktycznie w ogóle strona nie była linkowana, a jest nr 1, 2... np:

"biuro projektowe instalacje centralnego ogrzewania", "biuro projektowe instalacje co" itd...

Wiem, że stronę powinienem maksymalnie uzupełnić w treść, ale od jakiś 6 miesięcy od kiedy strona stanęła "na serio" w ogóle nie zarobiła na siebie. Stąd wolny czas jaki mam poświęcam na dodawanie jej do katalogów ewentualnie jakiś precli. Górują katalogi bo nie znam precli co do których jestem przekonany, że warto pisać oryginalny artykuł po 2k znaków.

Sądzę, że strona jest źle zoptymalizowana lub kłopot tkwi gdzie indziej bo według tego co czytam na tym forum i gdzie indziej na frazę taką jak no:

"projektowanie instalacji walcz" (12,900 wyników wyszukiwania) albo "projektowanie instalacji piła" (69,500) - pozycja: 26

nie powinno być kłopotów ze wskoczeniem do top10, a w moim przypadku dopiero po linkowaniu strony udaje się przebić do top30 ...

co jest ze mną nie tak? bo już słów mi brak...

Bardzo liczę na jakieś rady, albo wskazówki za które z góry dziękuję. Nie mam doświadczenia więc być może nie zawarłem w tym poście najważniejszych informacji - proszę pytać, a ja odpiszę jak najszybciej będę mógł.

Kary za brak świadectw energetycznych już niedługo?

ilośc wyników nie ma nic do tego czy strona jest łatwa czy trudna do pozycjonowania. Wszystko zależy gdzie linkowałeś wpisy i do jakich katalogów to robiłeś. Mogły to być bardzo złej jakości katalogi i presele. Na dość długie frazy mogleś uzyskac pierwsze miejsca jeżeli inne strony nie używają tak długiego i dokłądnego opisu jak Ty wpisujesz we wyszukiwarkę. Musisz cały czas linkowac strone jednak do wartościowych stron. Wiele katalogów jest nic nie warta mimo iż są płatne podobnie rzecz ma się z preselami. Co do metatagów piszesz że pokazuje się treść strony - być może google uznało ją za bardziej użyteczniejszą dla osoby ją odwiedzającą. Nie można sie opierać tylko na meta tagach - google patrzy na całą stronę muszą być na niej użyte słowa kluczowe - my widzimy w wynikach tylko nagłówki co nie oznacza że wyszukiwarka zwraca tylko na to uwagę

Katalog franczyz - dodaj lub przeglądaj firmy

Pomysł na biznes - przeglądaj wiadomości biznesowe i pomysły na biznes

1. Wyszukuję na przykład: "projektowanie instalacji"

Jest 8 pozycja więc nie najgorzej, ale wyskakuje mi podstrona zamiast strony głównej?

Dlatego, że wg Google to właśnie na tej podstronie znajdują się wartościowe informacje na temat 'projektowania instalacji' - na stronie głównej jest link do tej podstrony o właśnie takim anchorze, fraza pojawia się na podstronie w tagu h1, i wiele razy w tresci jako h3, a także w tagu meta description tej podstrony (chociaz to chyba malo istotne, a moze jednak?).

www.ontest.pl -Zbadaj użyteczność swojej strony internetowej. Zobacz, jak korzystają z niej użytkownicy online.

Lub wejdź na naszego bloga i poczytaj o web usability i sukcesie w e-biznesie.

Usługi projektowe - jako nagłówek h1 > ZLE

Projektowanie instalacji - jako nagłówek h1 > DOBRZE

Projektowanie instalacji > tylko raz występuje w treści i to jako link > ZLE

dodatkowe

np: projektowanie instalacji sanitarnych > wcale nie występuje w treści > ZLE

--------

mowa o stronie głównej serwisu.

Jeśli te dwa słowa kluzowe są równorzędne

projektowanie instalacji

świadectwa energetyczne

jedno z nich proponuje obsługiwać w subdomenie.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Na początku chciałbym podziękować za wszystkie odpowiedzi.

Wszystko zależy gdzie linkowałeś wpisy i do jakich katalogów to robiłeś

w sumie fakt. W moim przypadku niektóre katalogi przynosiły efekt, a inne nie...

Musisz cały czas linkowac strone jednak do wartościowych stron. Wiele katalogów jest nic nie warta mimo iż są płatne podobnie rzecz ma się z preselami

Nie jest to takie proste dla początkującego. Przerabiałem płatne listy katalogów (choć wiadomo, że nie te z najwyższej półki), przerabiałem wątki tego forum...

Teraz doszedłem do wniosku, że będę leciał od najstarszych wpisów na forum. Te katalogi, które się ostały prawdopodobnie będą jeszcze coś warte...

Nie mam dostępu do skryptów więc szybciej jest mi napisać nawet unikalny wpis na 600 znaków niż sprawdzać pr, ilość backlinków itd danego katalogu.

Co do metatagów piszesz że pokazuje się treść strony - być może google uznało ją za bardziej użyteczniejszą dla osoby ją odwiedzającą. Nie można sie opierać tylko na meta tagach - google patrzy na całą stronę muszą być na niej użyte słowa kluczowe - my widzimy w wynikach tylko nagłówki co nie oznacza że wyszukiwarka zwraca tylko na to uwagę

Sądziłem, że jeśli google pokazuje treść strony zamiast metatagów to coś jest nie tak...

Skoro nie jest to problemem to chyba zmienię opis strony na bardziej "ludzki"...

Dlatego, że wg Google to właśnie na tej podstronie znajdują się wartościowe informacje na temat 'projektowania instalacji' - na stronie głównej jest link do tej podstrony o właśnie takim anchorze

uważacie, że więcej warte jest słowo kluczowe: "projektowanie instalacji" w postaci tekstu, czy w postaci linka o takim anchorze w przypadku mojej strony?

Usługi projektowe - jako nagłówek h1 > ZLE

poprawiłem

Projektowanie instalacji > tylko raz występuje w treści i to jako link > ZLE

źle, że występuje w treści jako link czy źle, że występuje tylko raz?

Zmieniłem zapobiegawczo link w zwykły tekst.

mowa o stronie głównej serwisu.

No właśnie. Dochodzę do wniosku, że strona główna jest lekko hmmm ciężka pod względem pozycjonowania - jest tam zbyt mało treści. Czy mam rację?

Może lepszym wyjściem byłoby wywalenie jednego boxa i wstawienie zamiast niego unikalnej treści maksymalnie nasyconej słowami kluczowymi (jeżeli jej ilość będzie zbyt duża to z ?"suwakiem"?) czy jest do dobry pomysł i ma szanse przynieść to lepszy efekt?

Jeśli te dwa słowa kluzowe są równorzędne

projektowanie instalacji

świadectwa energetyczne

jedno z nich proponuje obsługiwać w subdomenie.

po przemyśleniach słowo: "świadectwa energetyczne" nie jest aż tak ważne. Bardziej skupiam się nad "projektowanie instalacji".

Powinno mieć to jakiś wpływ na wygląd strony głównej? (w końcu skierowana jest również do klienta).

Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie odnośnie:

https://www.promoterm.pl/swiadectwa-energetyczne.html

lub:

https://www.promoterm.pl/uslugi-projektowe.html

W związku z tym, że chciałbym być wysoko w wynikach wyszukiwania dla fraz, w których występują określone nazwy miast wstawiłem trochę na siłę tekst:

Nasze usługi kierujemy głównie do mieszkańców Wielkopolski i województw ościennych, a w szczególności do mieszkańców miast i okolic: Piła, Szamotuły, Chodzież, Oborniki, Poznań, Wronki, Wałcz, Rogoźno, Międzyrzecz, Złotów, Szczecinek, Międzychód, Strzelce Krajeńskie, Drezdenko, Wągrowiec.

Ma to sens? Czy lepszym pomysłem byłoby rozwiązanie tego w inny sposób?

Kolejne moje nowe pytanie:

W związku z powyższym i brakiem nazw miast na stronie głównej (a oferta jest głównie skierowana dla mieszkańców tych miast i okolic) postanowiłem wstawić w parametr ALT obrazków treść która wygląda następująco:

obrazek pierwszy:

Biuro Projektowe działa głównie na terenie Wielkopolski ze szczególością w miastach:Piła, Szamotuły, Chodzież, Oborniki, Poznań, Wronki, Wałcz, Rogoźno, Szczecinek, Międzyrzecz, Złotów, Międzychód, Wągrowiec, Strzelce Krajeńskie, Drezdenko

obrazek drugi:

Świadectwa energetyczne wystawiany szczególnie dla mieszkańców miast: Międzyrzecz, Szczecinek, Złotów, Międzychód, Szczecinek, Strzelce Krajeńskie, Drezdenko, Wągrowiec/i]

obrazek trzeci:

Biuro Projektowe Promoterm działa w Wielkopolsce w: Szamotułach, Chodzieży, Poznaniu, Wronkach, Wałczu, Obronikach, Złotowie, Międzyrzeczu, Międzychodzie

czy jest to dobry pomysł i ma szanse przynieść jakiekolwiek korzyści czy może raczej szkody?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie tymi być może banalnymi pytaniami...

EDIT:

:)

Jeżeli kopiuje treść z omawianej strony na forum, a moja strona jest odwiedzana przez robota rzadziej niż ten wątek to czy treść na mojej stronce zostanie uznana za duplikat? XD

Kary za brak świadectw energetycznych już niedługo?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności