Skocz do zawartości

mod_rwrite - ile może być zmiennych?

emiliann

Rekomendowane odpowiedzi

1. mam w htaccessie wips:

RewriteEngine On

RewriteRule ^([^-]+),([^-]+),([^-]+),([^-]+),([^-]+),([^-]+),([^-]+),([^-]+),([^-]+),([^-]+).php$ index1.php?roz=$1&id=$2&tabl=$3&sc1=$4&sc2=$5&sc3=$6&sc4=$7&sc5=$8&sc6=$9&sc7=$10 [L]

i wszystko teoretycznie działa, kłopot mam tylko z zmienna $10. Wcale nie jest interpretowana jako $10 tylko jako $1 + .0.

Czyli jeśli zmienna $1=jajco, to zmienna $10=jajco0.

Czy to znaczy że w htaccesie nie moge zrobic wiecej niż 10 zmiennych?

A może istnieja jakies znaczniki do takiego zapisu?

2. Zmienne sc5 - sc7 [vide link] wystepuja tylko kilka razy w calym serwisie, niemniej jeśli chce wykozystac mod_rewrite, przynajmniej przy tak zdefiniowanej sciezce, mosze uzupelniac nieistniejace zmienne zerami. Czy istnieje jakas mozliwosc wyeliminowania tych zer?

Czyli zamiast:

jajco,1,1,23,45,678,0,0,0,0.html

link był następujący:

jajco,1,1,23,45,678.html

PS. Tam musi byc te 10 zmiennych, a co najmniej 9 aby to dzialalo.

Był już taki temat:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?showtopic=11855

Erbit miał identyczny problem ale mod_rewritem nie udało się go rozwiązać.

Jak testowałem u siebie regułke z 10 parametrami to tez nie dzialalo wiec to chyba jakies ograniczenie.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

noo, to jest namacalny dowód że seo-friendly url za pomocą path_info są jednak lepsze, bo tu nie ma limitu parametrów :yahoo:

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

no dobra, ja wyciągam tak naprawdę z $PHP_SELF wszystko co potrzeba i mam klasę która to parsuje na zmienne :D:yahoo:

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

PS. Tam musi byc te 10 zmiennych, a co najmniej 9 aby to dzialalo.

Tak jak MMP napisał - mialem taki problem.. niestetety powyzej '9' nie poszło dlatego zrobiłem zgodnie z pomysłem tam wskazanym.. w jednym paramatrze przekazuje wszystkie cyfry wraz z przecinkami a potem w skrypcie $cos= explode(',',$parametr_przekazany_przez_mod_rewrite); i mając to w tablicy łatwo juz stworzyć URL.

Nawiązując do przedmówców ( :brawa: ) twierdze, że zmiana adresów poprzez np PHP_INFO trwa dluzej niz za pomocą mod_rewrite. Myśle, że zamówcy ( :brawa: ) sie ze mną zgodzą...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności