Skocz do zawartości

slownik pozycjonera

Oxygene

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar uzupelnic materialy w Slowniku Slangu Informatycznego w postaci hasel zwiazanych z pozycjonowaniem, webmasteringiem itp. Na forum jest wiele uzytecznych informacji, ale prosilbym o wykaz wszystkich przydatnych hasel, jakie nalezaloby dodac. Ze swej strony proponuje:

SEO

SERP

SE

PR

synergie

crosslinking

cloaking

web positioning (pozycjonowanie)

optymalizacja

doorway pages lub gateway, bridge, entry jump, supplemental pages

zebra pages, attraction pages

stop words

harvester lub zniwiarka

spam (to bedzie delikatna sprawa...)

FFA

linki sponsorowane (i inne metody platnej reklamy np. OnetBoksy, AdWords)

sandbox (piaskownica? - co to jest bo z kontekstu waszych dyskusji nie moge wyczaic co to jest. domyslam sie ze jest to jakas kara za spamowanie - czyzby chwilowe wyrzucenie, taka "zielona trawka"?)

postronkowanie

postronek, link, linka, sznurek

synergie

hitbot

backlink

google local

podslowo (?)

dance'owanie (taniec, tancowanie)

data center (jest jakis polski odpowiednik?)

kurze nozki (?)

erda (?)

dmoz

google toolbar

Prosze mnie poprawic, zaproponowac pisownie (razem czy odzdzielnie, polskie odpowiedniki), uzupelnic liste i podac wszelkie uwagi dotyczace tychze hasel itp. W tym topicu bedziemy dyskutowac nad tymi definicjami, a potem oprocz mojego slownika, umiescimy tutaj owe hasla.

Z gory dzieki za pomoc

PS. Wiem ze nie to forum, ale szukalem juz tego wszedzie. Nie dzialaja mi ogonki w IE 6.0 ale tylko w forumlarzach. W tolbarze dzialaja (moze to przez niego?). Jezyk i kodowanie w Windowsie ustawione prawidlowo.

słownik informatyczny ... aby wiedzieć więcej

(łac. Oxygene - tlen) Tlen był jest i będzie bo tlen jest wszędzie ;-)

- synergie wkleiles dwa razy

- erda, postronkowanie (linkowanie?), kurze nozki - jakies dziwologi

- sandbox - tak, piaskownica to dobre tlumaczenie w tym kontekscie. dowcipnie mozna tez powiedziec "izolatka".

- FFA? (free for all deathmatch mode? ;))

- dance (nie odmieniaj)

- data center - "baza danych", "centrum informacji"

dodalbym jeszcze ostatnio poruszane rzeczy, czyli

* static url

* session killer

* google bomb

* nigritude ultramarine (aka 'cholernie nam sie nudzi')

pozniej jeszcze mi sie cos przypomni zapewne

"i can handle it without linking :)"

Kurze Nóżki koniecznie z opcją Kurza Twarz  ;)

;) (dlaczego nie ma ikonki typu rotfl na forum?) Z tymi kurzymi nozkami to powaznie. Gdzies kiedys znalazlem to na jakiejs stronie o pozycjonowaniu, zapisalem sobie w moim specjalnym notatniczku TO DO a teraz nie moge tego znalezc w internecie :-(

- erda, postronkowanie (linkowanie?), kurze nozki - jakies dziwologi  

- sandbox - tak, piaskownica to dobre tlumaczenie w tym kontekscie. dowcipnie mozna tez powiedziec "izolatka".

jesli chodzi o izolatke to takie haslo juz mam ale o innym znaczeniu ;)

https://www.ssi.civ.pl/data/izolatka.php

erda - podobna sytuacja jak z kurzymi nozkami

postronkowanie = linkowanie

przychylalbym sie jednak za polskim odpowiednikiem google dance - (taniec?)

nigritude ultramarine

](*,) z czyms to kojarze ale nie moge sobie przypomniec o co chodzilo. Eureka! Chodzilo o ten konkurs pozycjonerow z adv.pl w roli glownej...

Dalej nie wiem co to ta piaskownica. Moze ma to cos wspolnego z tym?:

Brudnopis (sandbox) to miejsce, gdzie można ćwiczyć umiejętność

edycji stron i obserwować wygląd strony na podglądzie.

czyli w pojeciu seo to miejsce gdzie mozna testowac pozycjonowana strone i wplyw testowanych technik na pozycje witryny. Czyz tak?

w zyciu bym nie pomyslal ze na iso sie mowi izolatka - nigdy tego nie slyszalem w swoim srodowisku, chyba to troche na wyrost jest ;)

google dance - taniec googla (albo - "szamotka" ;))

ta definicja sandboxu jakas lewa jest. generalnie w informatyce i slangu developerow 'sandbox' to wyizolowane pamieciowo 'miejsce' w trakcie dzialania programu, oddzielne od calej reszty, w ktorym mozna testowac i umieszczac rozne rzeczy, bez obawy ze sypnie sie calosc. innymi slowy to takie pudelko w pudelku - jak sie cos w malym zepsuje, to duze wciaz dziala. typowym sandboxem jest mozliwosc uruchamiania javy (j2me) w telefonach mobilnych - jesli java sie skopie, to telefon dalej dziala, bo zamyka aplikacje. tlumaczenie 'izolatka' i 'piaskownica' sa wg. mnie poprawne.

zatem przyjelo sie mowic ze sandbox to takie bezpieczne miejsce do testow. widac wiec ironie pozycjonerow, ktorzy spadek strony nazwali sandboxem, gdyz ma to wymowe : 'cwaniaku, wracaj do piaskownicy, na top nie wjedziesz'.

z kurzymi nozkami to dalej nie wiem o co chodzi ;)

aha nowy termin

* warstwy graffa

:PPP

"i can handle it without linking :)"

i kolejne haselko do Slownika:

blacha

ja napisalbym to tak lub podobnie (wersja wstepna):

"strona na ktorej powtorzone jest kilkanascie razy dane slowo kluczowe. [tutaj ilustracja] Nazwa wziela sie od adresu blacha.pl, gdzie pojawil sie ten proceder na szeroka skale"

Cos dodac, zmienic, poprawic? Moze troche naciagane haslo, ale w koncu bedzie to jakas promocja seopl i forum, dlatego ze maja na swoim koncie autorstwo wielu terminow pozycjonerskich :lol:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności