Skocz do zawartości

Link z użyciem dużych i małych liter

tomaroc

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Wcześniej prasując linki do reguł htaccess nie konwertowałem liter na małe i linki wyglądały np:

domena.pl/Tytul_newsa.html

Od jakiegoś czasu postanowiłem zrobić z tym porządek i i wszystkie url konwertuje na małe litery, ale tu pojawił się problem.. ponieważ w narzędziach google mam ostrzeżenie o duplikatach title, description ...

bo Google zindeksował takie strony jako nowe, rozróżniając wielkość liter.

np.

domena.pl/Tytul_newsa.html

domena.pl/tytul_newsa.html

są traktowane jako dwie różne strony ze z duplikowaną zawartością :-(

Czy jest jakiś sposób na rozpoznawanie w htaccess wielkości liter i ewentualne przekierowanie 301 na ten sam adres pisany małymi literami?

W htaccess nie ma sensu się bawić, sprawdzaj zawartość $_SERVER['REQUEST_URI'] czy jest zgodna ze wzorcem, jeżeli nie to przekieruej za pomocą 301. Możesz użyć wyrażeń regularnych i zakresu [A-Z] bez modyfikatora i

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

W htaccess nie ma sensu się bawić, sprawdzaj zawartość $_SERVER['REQUEST_URI'] czy jest zgodna ze wzorcem, jeżeli nie to przekieruej za pomocą 301. Możesz użyć wyrażeń regularnych i zakresu [A-Z] bez modyfikatora i

A co będzie wydajniejsze funkcja

if (preg_match ('(^[^a-z]+)', $url))

czy porównanie

if ($url != strtolower($url))

tomaroc prawie wszystko jest wydajniejsze od wyrażeń regularnych a na pewno zwykłe porównanie != :D Dlatego najlepiej mieć w zmiennej wzorzec adresu z małymi literami i porównywać z $_SERVER['REQUEST_URI'] (pamiętaj o slashu na początku), dodatkowo jeśli adresy składają się z samych liter bez żadnych ID to sprawdź czy to na pewno ten adres (czyli przed zmianą dużych liter) inaczej możesz zrobić pętlę przekierowań.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności