Skocz do zawartości

Czy mod_rewrite czy PATH_INFO pomagają?

emiliann

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiałbym że jeśli np. w wartosciach zmiennych sa wyrazenia na ktorych nam zalezy przy wyszukiwaniu to, robotom taki zapis:

drzewa/lisciaste/brzoza.htm.

moze sugerowac ze jest tam wiecej o drzewach lisciastych i brzozach niz w:

ad=drzewa&ab=lisciaste&cd=brzoza,

choc tez nie widze powodu abytak było, ale jeśli u mnie wszystkie wrtosci zmiennych to liczby calkowite to czy zapisze to jako:

1,2,3,4,5.html

1/2/3/4/5

czy normalnie to czy rzeczywiscie bedzie to mialo jakies znaczenie dla wyszukiwarek, a szczegolnie dla Googli ?

Czy wtedy moja strona bedzie seo-friendly?

erbit dlaczego spowalnia ??

parsowanie danych to zwykłe explode po przecinku do tablicy i tyle. jak budując linki dbasz o ich poprawność to nie mów, że proste explode aż tak spowalnia pracę :brawa:

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

parsowanie danych to zwykłe explode po przecinku do tablicy i tyle. jak budując linki dbasz o ich poprawność to nie mów, że proste explode aż tak spowalnia pracę :brawa:

napewno nie ma jakiejs specjalnej tragedii. To przeciez nie sa biblioteki GD z generowaniem miniaturek etc. tym bardziej sie nie martwie ze serwer na ktorym wisi strona nad ktora walcze jest wykozystywany w 5% wiec jeszce sprobuje dac mu troche roboty.

Mam jednak watpliwosci dotyczace przyjaznosci owych adresow. Przykladowo, ja zrobilem cos takiego w niektorych dzialach tego serwisu:

https://fit.pl/akademiafitness/nauka_fitnes...35,0,0,0,0.html

dla ,nie taki adres jest rownie przyjazny jak ...

Tą nazwe dzialu [np. nauka_fitness] dodalem tylko dlatego ze wogole ten adres skladalby sie z samych cyfr, ale mozecie nawet wejsc na strone:

https://fit.pl/akademiafitness/lista_wildst...35,0,0,0,0.html

i to bedzie to samo.

Co by bylo w nim przyjaznego?

A teraz co jest?

Od razu widac kit i ze staram sie za wszelka cene, nawet stawania na glowie, usprawnic swoja witryne pod kontem wyszukiwarek.

Jakbym pisal jakies zalozenia do wyszukiwarek napewno bym uwzglednil takie adresy dlatego jeszcze raz sie pytam:

czy ktos to rzeczywiscie zmierzyl, zwarzyl i ma pewnosc?

Czy to rzeczywiscie lepiej dziala?

Ja widze np. w Googlu ze wartosci zmiennych tez sa brane pod uwage w wyszukiwarkach, mamy juz koncowke 2005 roku, coraz mniej stron powstaje w html!

Zalezy mi oczywiscie na jak najlepszym zaindeksowaniu serwisu ale nieraz poprostu mam watpliwosci ...

https://fit.pl/akademiafitness/lista_wildst...35,0,0,0,0.html

i to bedzie to samo.

Co by bylo w nim przyjaznego?

A teraz co jest?

Od razu widac kit i ze staram sie za wszelka cene, nawet stawania na glowie, usprawnic swoja witryne pod kontem wyszukiwarek.

Jakbym pisal jakies zalozenia do wyszukiwarek napewno bym uwzglednil takie adresy dlatego jeszcze raz sie pytam:

czy ktos to rzeczywiscie zmierzyl, zwarzyl i ma pewnosc?

Ja widze np. w Googlu ze wartosci zmiennych tez sa brane pod uwage w wyszukiwarkach, mamy juz koncowke 2005 roku, coraz mniej stron powstaje w html!

Zalezy mi oczywiscie na jak najlepszym zaindeksowaniu serwisu ale nieraz poprostu mam watpliwosci ...

ja mam PATH_INFO, które używam do includowania plików i wszystko działa jak należy....

mam nawet wywołania z G, które niezbyt odpowiadają charakterystyce strony, z tego mniemam że odpowiednio dobrany url ze słowami kluczowymi do tematu danej podstrony ma wpływ na pozycje w G...

To proste dlaczego... Zrob strone w HTML a nastepnie w PHP i pomierz czasy... Poz atym, nie lubie opisywać teorii - zazwyczaj słowe swe podpieram praktyką. Wykonaj testy to zobaczysz... mod_rewrite jest szybszy od wszelkich kombinacji na PHP. Czasem jedna nie ma wyjscia - wtedy stosuje PHP (path_info). Natomiast nie twierdze, ze są to jakies kolosalne różnice w predkosci...

Szybciej strony są indeksowane... (łatwiej są indeksowane).

ok erbit, jeśli robiłeś testy, to znaczy, że teorię masz mocno podpartą :hi:

dzięki za info, zainteresuję się chyba w takim razie i mod rewritem ;)

Kup sobie nieruchomości Kraków albo apartamenty Zakopane. Obejrzyj też fotoblog Grzegorza Ziemiańskiego Nowa Huta na deser

ok erbit, jeśli robiłeś testy, to znaczy, że teorię masz mocno podpartą !!!

Robiłem.. ale opoznienia nie sa az tak istotne by sie nimi przejmowac... Znow chyba opacznie zostałem zrozumiany.

Koryguję więc wypowiedź do takiej postaci:

.htaccess jest szybszy ale nie ma na tyle istotnych różnic by sie upierać na .htaccess

Nadmienię, że test był wykonywany z funkcją PATH_INFO kontra .htaccess gdzie i tak musi w PHP nastąpić wymiana linków na przyjazne.

Nalezy takze zwrocic uwage, że test zawse ma wadę - byc moze obciążenie PHP na host'ie jest na tyle duze, że .htacces w tym wypadku był szybszy.

spoko, ja akurat nie mam czasu się zabrać za mod rewrite, więc tłukę drugie rozwiązanie !!!

a że gugiel lubi ładnie te linki i łyka je gładko no to zostawiam tak jak jest !!!

.htaccess jest szybszy ale nie ma na tyle istotnych różnic by sie upierać na .htaccess

Jeszcze szybsze i mniej dużo mniej obciążające serwer jest wpisanie regułek do pliku httpd.conf, bo .htaccess jest wywoływany przy każdej odsłonie, a w przypadku httpd.conf regułki są załadowane w momencie uruchomienia serwera Apache. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności