Skocz do zawartości

Co lepsze? Subdomena czy nazwa po "/"?

rukipe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Staram się perspektywicznie podejść do tematu katalogów i poddziałów na nowej stronie i tu pytanie.

Jaka struktura lepiej się wypozycjonuje:

podstrona.nazwadomeny.pl czy nazwadomeny.pl/podstrona?

Serwis ma być ogólnokrajowy z podziałem na miasta i zależy mi żeby dobrze zacząć.

Z góry dzięki za fachową pomoc!

Pozdrawiam,

Piotr W.

podstrona.nazwadomeny.pl czy nazwadomeny.pl/podstrona?

W pierwszym przypadku podstrona zostanie potraktowana jako osobna strona/serwis natomiast w drugim jako podstrona serwisu. Zdecydowana większość stron ma strukturę nazwadomeny.pl/podstrona, tylko największe portale decydują się na osobne subdomeny do swoich serwisów tematycznych. Jednak jest to bardziej zabieg mający na celu ułatwienie zapamiętania adresu serwisu i możliwości bezpośredniego wejścia do niego. Sam z chęcią czekam na odpowiedź czy lepiej pozycjonuje się domenę/subdomenę czy podstronę. Nigdy jakoś specjalnie nie pozycjonowałem podstron, więc nie mam punktu odniesienia ;]

Z pozycjonowaniem z moich obserwacji wynika, że zależy jak google łyknie, generalnie mając jako domena/portal to portal łapie tez z mocy całej domeny, mając subdomenę to robota z pozycjonowaniem od nowa

jako podstrona dodatkowo rozwijasz site całej domeny

Czyli właściwie zależy co chcesz osiągnąć

Najlepszy portal branży gier liczbowych Lotto to: Wyniki Lotto NET

Zarówno tak i tak sobie można wypozycjonowac stronę. Jeśli jest to odrębny tematycznie serwis to ja bym wybrał subdomenę.

Właśnie sprawa polega na tym, że to ten sam tematycznie serwis, który docelowo będzie występował w kilku miastach czyli np: poznan.nazwadomeny.pl, krakow.nazwadomeny.pl, a moim celem jest aby cały serwis pozycjonował się jednakowo i szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się pozycjonowanie każdego miasta osobno : )

Z Waszych wypowiedzi wynika więc, że lepiej użyć jednak nazwadomeny.pl/miasto. Jakieś sugestie jeszcze?

Wielkie dzięki za pomoc!

Pozdr,

Piotr W.

podstrona szybciej stanie mocniejsza niż sub domena. Dla google jest to nowy adres. Z perspektywy czasu moze się jednak opłacić niezależna subdomena ponieważ możesz ją dodać do katalogów w takiej formie. Jeżeli natomiast cały serwis jest nowy z główną domeną to zrob wszędzie sub domeny bo na to samo wyjdzie.

Katalog franczyz - dodaj lub przeglądaj firmy

Pomysł na biznes - przeglądaj wiadomości biznesowe i pomysły na biznes

Jeśli zależy Ci na wyglądzie/jasności to zawsze możesz dać w menu subdomeny i przekierować je na katalogi. Osobiście lubię wielotematyczne serwisy na subdomenach tyle, że tracisz wtedy site, więc nie ma to większego sensu chyba...

Odnośnie katalogowania to niestety do 90% katalogów nie dodasz subdomen, sam odrzucam takie serwisy, przyjmuję tylko główną domenę lub jedną subdomenę. Dla innych metod pozycjonowania nie ma chyba większej różnicy, tak samo możesz linkować do subdomeny jak i do katalogu. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności