Skocz do zawartości

301 na podstronach

rubis

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zmienić skrypt katalogu. Niestety w większości sytuacji nie uda się zachować starych adresów. Czy jest jakiś prosty sposób żeby zrobić hurtowo 301? Chodzi o to żeby link prowadzący do danego wpisu miał przekierowanie do tego samego wpisu ale pod nowym adresem. W ostateczności na stronę główną albo podkategorię.

Z tego co czytałem to trzeba na każdy adres robić osobną komendę a to niestety jest trochę żmudne. Może jest coś prostszego?

Starannie moderowany Katalog stron - PR4

Teraz-Wiedza.pl - katalog edukacyjny PR1

----> aplikacje Facebook <----

Ogłoszenia Legnica i katalog firm z Legnicy

rubis masz do wybory:

-znasz stare adresy i przekierowujesz je w .htaccess za pomocą mod_rewrite

-nie znasz adresów to instalujesz skrypt, który będzie śledził błędy 404 i wyłapujesz te adresy i tworzysz z nich przekierowania

Na wszelki wypadek w aktualnym katalogu sprawdzaj czy adres jest taki jak oczekujesz, jak nie to 301 na właściwy.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Adresy znam. Katalog jest jeszcze na starym skrypcie (przenosimy z Joomli na SEOK). Wiem że można to zrobić za pomocą .htaccess i mod_rewrite. Tyle że z tego co czytałem to trzeba ustawiać osobne przekierowanie dla każdego adresu. A szukam sposobu zrobienia tego hurtem.

Bo jeśli mam każdy adres ręcznie robić to jak dla mnie szkoda zachodu. Tym bardziej, że linków do podstron aż tak wiele chyba nie ma.

rubis nic nie napisałeś jaki masz aktualnie format linków, masz jakieś reguły .htaccess? Wpisy w joomli i SEOK będą miały takie same ID w bazie?

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Co masz na myśli mówiąc "format linków". W .htaccess nie wprowadzałem zmian. Wpisy w Joomli i SEOK-u będą się różniły ID (wiele wpisów było odrzucanych więc numeracja nie będzie się zgadzać).

Przejrzałem sporo stron o 301 i z tego co wyczytałem, najprościej jest zrobić przekierowanie na nową domenę - tyle że to trochę bez sensu (niepotrzebne mnożenie kosztów).

Póki co skłaniam się nad takim rozwiązaniem: przekierowanie wszystkiego na domenę główną lub na główną i kategorie.

To powinno w miarę sprawnie pójść.

(wiele wpisów było odrzucanych więc numeracja nie będzie się zgadzać).

Przy usuwaniu ID nie jest później nadpisywane przy ustawieniu AUTO INCREMENT w mysql.

Co masz na myśli mówiąc "format linków"

Chodziło mi o to czy w linkach jest podane ID wpisu, kategorii etc...

Przekierowanie powinno być proste, ze starych adresów wydobądź ID wpisu i z tym ID przekieruj na nowy adres.

Kategorie pewnie się nie zgadzają, wiec dla każdej powinieneś sztywno przekierować zapewne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności