Skocz do zawartości

Zaokrąglenia rogi w IE

Adshi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na Forum o Minecraft jest pewien problem. Otóż forum pod IE nie wczytuję się poprawnie (nie ma zaokrągleń). Znacie może jakiegoś hacka, aby to naprawić?

Przykładowy DIV, który nie działa pod Internet Exploler:

.tborder {
background: #c6c6c6;
background-clip: padding-box;
-moz-background-clip: padding;
width: 100%;
margin: auto auto;
padding: 8px 8px;
/*border: 1px solid #0F5C8E;*/
border-width: 8px;
-o-border-image: url(images/cg/style/border.png) 8 8 8 8 round stretch;
-webkit-border-image: url(images/cg/style/border.png) 8 8 8 8 round stretch;
-moz-border-image: url(images/cg/style/border.png) 8 8 8 8 round stretch;
-webkit-box-shadow: 8px 8px 10px rgba(0, 0, 0, 0.5);
-moz-box-shadow: 8px 8px 10px rgba(0, 0, 0, 0.5);
box-shadow: 8px 8px 10px rgba(0, 0, 0, 0.5);
color: #404040;
}

Pozdrawiam!

A ja nie mam linków w sygnaturce :)

Użyj jQuery, man! Mądrzy ludzie napisali kawał kodu, abyś Ty mógł za pomocą 1 linijki zrobić zaokrąglone rogi w każdej przeglądarce. jQuery zajmuje dużo? Prawda, ale przyda Ci się nie raz.

Jesteś bezczelny, nieuprzejmy i nie przepuszczasz kobiet w drzwiach? Zapraszam na ulubione24.pl

Osiołek mówisz :)

Znana templatka joomla

Cóż mogę Ci powiedzieć, dla mnie nie jest to wyznacznikiem standardów internetowych. Dalej offtopując, dobrze zoptymalizowane PNG waży o wiele mniej niż gif, lepiej obsługuje przezroczystość(chyba że dalej siedzimy w kanonie html4 i nadajemy elementom tło koloru... tła). Warto patrzeć w przyszłość.

Co do tematu jak już pisałem, olej IE, maluj w border-radius bo jest niewielki odłamek userów korzystających z przeglądarek nie wspierających go. A to tylko znak dla nich że warto się przesiąść, przeto jak chcemy kogoś zmusić do przejścia na nową przeglądarkę dając mu na tacy coś co działa na jego rupieciu.

Najlepsze Serwery CS Reksio. Zapraszam

Lol jakby span/div czy gif/png to była dla rogów jakaś różnica. Ile na tym zaoszczędzisz? 20 bajtów?

W ogóle to kompletnie bez sensu jest zaokrąglanie rogów pod IE. Popsuć kod, żeby trochę lepiej wyglądało w przeglądarce, która z niczym sobie dobrze nie radzi. Bez przesady. Jeszcze głupszy pomysł to użycie JQ i jakichś pluginów JS do zaokrąglania rogów. Jak ktoś nie ma pół minuty, żeby zainstalować normalny browser to bez okrągłych rogów sobie poradzi ;)

@sławek22 - Dokładnie tak myślę jak piszesz, "obrazki" ważą do 1k w sumie, bo jakby się uprzeć to można to wsadzić w jeden plik graficzny (jedno zapytanie zamiast czterech) i poprzycinać przy ustawieniu jako tło. Zupełnie jest nieistotne czy to będzie gif, png czy jpg - ważne żeby się dobrze wyświetlało w tym miejscu w którym ma się pojawić. Jeśli już muszę zrobić coś co działa pod poIE..ną przeglądarką (a czasami klient to wymusi - bo to jego ulubiona :) ) to robię to jak najprościej. Za cholerę nie mogę się przekonać do walenia oddzielnych stylów dla badzIEwka, albo ratowania tego skryptami. Inaczej jest, kiedy już i tak ładujesz ze stroną jQuery i to jest tylko kolejny skrypt - tzn ten do zaokrąglenia rogów. Jednak dokładnie tak jak piszesz, najlepszym sposobem jest wywalenie userowi wchodzącemu na stronę, ze ma dziadowską przeglądarkę i że powinien się ogarnąć i zmienić ją na coś co działa zgodnie ze standardami ;)

@Wojtekx - na prawdę nie istotne jest jaki to będzie plik, po co Ci przeźroczystość kiedy np. tło wszędzie gdzie będą się pojawiać zaokrąglone rogi będzie jednolite? Rozwiązania trzeba dopasowywać do sytuacji :). Jeśli nie będzie różnicy w efekcie wyświetlania gifa i png, a różnica w wadze będzie na poziomie np 1k, to wybiorę gifa, bo nie będzie sprawiał problemów tym którzy maja IE 6 i niżej, a 1k przy teraźniejszych łączach jest pomijalne i raczej pomyślę żeby pobawić się i wpakować wszystkie tła graficzne css w jeden plik, nawet kosztem jego sumarycznej objętości.

I oczywiście masz rację że templatka JA nie jest wyznacznikiem standardów, ale działa i robi to co trzeba skutecznie ;). No i jak już napisałem wcześniej, w 100% masz rację z tym że trzeba edukować ludzi w kwestii IE.

Natomiast siłowe doprowadzanie do sytuacji kiedy IE zachowuje się jak normalna przeglądarka jest bez sensu. Obładowywanie strony skryptami, po to żeby userowi pod IE wyświetlały się zaokrąglone rogi, cienie itd jest przerostem formy nad treścią. Moim zdanie są tylko dwie drogi, albo robimy stronę która będzie chodzić identycznie we wszystkich przeglądarkach kosztem wszelkich nowinek i bajerów (gify ;)), albo robimy stronę która wyświetla się trochę skromniej pod IE, najlepiej jednocześni informując odwiedzających że to nie standardy powinny zaniżać loty do IE, a to oni powinni podlecieć po inną przeglądarkę.

Żeby już nie było totalnego offtopu :), to zobacz Adashi jak to można zrobić trochę inaczej

.tborder {
background: none repeat scroll 0 0 padding-box #C6C6C6;
border: 4px outset #FFFFFF;
border-radius: 12px 12px 12px 12px;
box-shadow: 8px 8px 10px rgba(0, 0, 0, 0.5);
color: #404040;
margin: auto;
padding: 8px;
width: 100%;
}

Skopiowane z firebuga, zatem trzeba jeszcze ręcznie dodać deklaracje dla chroma, opery - pod IE okrągłe rogi oczywiście nie działają - to to już tylko css+grafika, albo css+javascript.

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Co do tematu jak już pisałem, olej IE, maluj w border-radius bo jest niewielki odłamek userów korzystających z przeglądarek nie wspierających go.

No tak, tracę tylko ponad 1 500 użytkowników dziennie, gdyż forum pod IE wygląda strasznie.

A ja nie mam linków w sygnaturce :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności