Skocz do zawartości

The Only Ping Machine [TOPM] - nowe kompleksowe narzędzie do pingowania stron

Amidamaru6669

Rekomendowane odpowiedzi

@Zarobek - słusznie - Windows ma ograniczenie wątków. Zobacz sobie menedżer zadań podczas pracy - wątki są otwierane i zamykane. Nie są zamykane (i program zaczyna wisieć) kiedy np. nie można wykonać pinga bo serwer nie odpowiada. Sprawdź sobie ustawienia -> maksymalna ilość subwątków oraz czy wszystkie wybrane serwery i stronki są poprawne.

Pozdrawiam.

twitter.com/JakubKrol - informacje o tym co robimy | TheFirstPath.com - aplikacje natywne, mobile, strony WWW, CMS

• Odpowiedzi 130
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
@Zarobek - słusznie - Windows ma ograniczenie wątków. Zobacz sobie menedżer zadań podczas pracy - wątki są otwierane i zamykane. Nie są zamykane (i program zaczyna wisieć) kiedy np. nie można wykonać pinga bo serwer nie odpowiada. Sprawdź sobie ustawienia -> maksymalna ilość subwątków oraz czy wszystkie wybrane serwery i stronki są poprawne.

Pozdrawiam.

1. OK, ale serwery do pingowania przeflitrowałem i wykazuje na to że wszystkie są poprawne. Ponadto używam prywatnych proxy i wszystkie pingi powinny działać ( nie są blokowane).

Co by nie było to jest kwestia do poprawienia, dlatego że zamula i robi "zwiechy". Bez poprawek optymalizujących ten proces cała wydajność programu idzie na marne.

2. Ustawiłem w programie automatyczne pingowanie, dla wybranego adresu co minute. Niestety ale ta opcja wogole nie działa. Sprawdzam po logach i nic się nie dzieje ( a czekam już 20 minut :rolleyes:). Co może być tego przyczyną ?. Jeśli funkcja ta nie działa to lepiej ją wycofać, ponieważ irytujące jest gdy coś nie działa :P.

3. Program ma wbudowane parsowanie. Czy byłaby możliwość wprowadzenia pingowania do serwerów, ale z tytułem, opisem itp ?. Obecne parsowania nie mają takowych danych.

4. W programie fajnie by było, gdyby pojawiła się opcja "Petluj". To znaczy, ze gdy skrypt skończy swoje działania to robi wszystko automatycznie odnowa. Funkcja przydałaby się myśle, że dla każdego ;).

Czekam na odpowiedz, trochę tych pytań jest. Chciałem napisac wszystko w jednym, żeby się nie rozdrabniać.

Życzę owocnej pracy w poprawianiu :).

Tak jak napisałem wcześniej, skrypt jest dobry ( sądze, że pod względem pingowania może przebić wszystkie obecne na rynku), ale wymaga poprawek!.

@Zarobek - tak jak pisałem, pracujemy obecnie nad poprawkami i systematycznie je wprowadzamy :)

1. Będzie to sprawdzone. Jeżeli mógłbym prosić o przesłanie na TheFirstPath@TheFirstPath.com LOGu zaawansowanego pingowania oraz ostatniego błędu (w Menu Start -. The Only Ping Machine jest możliwość ich odczytania).

2. Jeżeli dopiero zainstalowałeś, to trzeba ponownie uruchomić komputer, żeby proces automatycznego pingowania się włączył. Jeżeli włączyłeś to tak jak w punkcie 1 - prosze o te logi, sprawdzimy o co chodzi :)

3. Rozumiem, że chodzi o to, żeby rozszerzyć na dodatkowe pola? Oczywiście, to na pewno będzie wprowadzane.

4. Czemu nie :) Będzie w pingowaniu manualnym przy okazji następnej wersji (zresztą w której znacznie szybsze będzie pingowanie).

Dziękuję za podpowiedzi i zgłoszenia, pozdrawiam.

twitter.com/JakubKrol - informacje o tym co robimy | TheFirstPath.com - aplikacje natywne, mobile, strony WWW, CMS

@Zarobek - tak jak pisałem, pracujemy obecnie nad poprawkami i systematycznie je wprowadzamy smile.gif

1. Będzie to sprawdzone. Jeżeli mógłbym prosić o przesłanie na TheFirstPath@TheFirstPath.com LOGu zaawansowanego pingowania oraz ostatniego błędu (w Menu Start -. The Only Ping Machine jest możliwość ich odczytania).

2. Jeżeli dopiero zainstalowałeś, to trzeba ponownie uruchomić komputer, żeby proces automatycznego pingowania się włączył. Jeżeli włączyłeś to tak jak w punkcie 1 - prosze o te logi, sprawdzimy o co chodzi smile.gif

3. Rozumiem, że chodzi o to, żeby rozszerzyć na dodatkowe pola? Oczywiście, to na pewno będzie wprowadzane.

4. Czemu nie smile.gif Będzie w pingowaniu manualnym przy okazji następnej wersji (zresztą w której znacznie szybsze będzie pingowanie).

Dziękuję za podpowiedzi i zgłoszenia, pozdrawiam.

Witaj, ponownie :).

Podoba mi się twoja postawa. Większość za krytyke by umywała ręce mówiąc " program dobrze działa u mnie, a jeśli tobie nie, to sobie dobrze ustaw :P", albo wymijała by odpowiedz ( bardzo znana technika :) ).

Co do logów, to sądze że nie ma takiej potrzeby. Testowałem to na dwóch komputerach ( dla pewności), rezultaty na wszystkich takie same ( pomimo innych parametrów obliczeniowych). Proszę włączyć menedżer urządzeń i w opcji widok włączyć wszystkie dane ( ilość wątków i inne). Wszystko widać jak na tacy.

Co do programu wymaga poprawek, ale na dłuższą mete sądzę, że jeśli program zakończy swój okres sprzedażowy ( nasycenie rynku), to jako autor przestanie ci się chcieć go ulepszać. Z tego powodu że nie będzie czynnika finansowego. Dlatego lepiej by było, gdyby program był na abonament. Wówczas klient płaciłby np. 50 zł / rok. I wtedy skrypt byłby non stop ulepszany by utrzymać baze klientów. Sprzedaż jednorazowa nie jest dobra, ponieważ sprawia że poźniej nie ma sensu na poprawianie - to taka moja rada.

Liczę na poprawki, wole mieć 1 dobry skrypt do pingowania ( może być na abonament itp), bylebym wiedział że jest najlepszy na rynku i że będzie ulepszany :).

Czekam na poprawki, prosiłbym o jakieś informacje na ten temat tutaj albo na stronie glownej.

@Zarobek - O LOGi proszę, bo bardzo ułatwiają, ponieważ u każdego program może zachowywać się różnie, więc jeżeli mogę - poproszę jednak o nie - najlepiej z obu komputerów :)

Podobna sytuacja co do sprzedaży jest z SEO-Lenivcem - aktualizacje są wprowadzane (może nie często, ale są), mimo, że rzeczywiście jego okres ekspansji tak na prawdę mija. O abonamencie na pewno pomyślę :)

Informacja o poprawkach będzie oczywiście tu, na stronei programu, na blipie no i w samym programie pojawi się też okienko informacyjne.

Pozdrawiam serdecznie

@Zarobek - O LOGi proszę, bo bardzo ułatwiają, ponieważ u każdego program może zachowywać się różnie, więc jeżeli mogę - poproszę jednak o nie - najlepiej z obu komputerów smile.gif

Podobna sytuacja co do sprzedaży jest z SEO-Lenivcem - aktualizacje są wprowadzane (może nie często, ale są), mimo, że rzeczywiście jego okres ekspansji tak na prawdę mija. O abonamencie na pewno pomyślę smile.gif

Informacja o poprawkach będzie oczywiście tu, na stronei programu, na blipie no i w samym programie pojawi się też okienko informacyjne.

Pozdrawiam serdecznie

Witaj,

Mogę podesłać ale nie ma sensu. Z tego względu, że na logach zobaczysz że wszystkie pingi poleciały.

Twoja odpowiedz będzie - "Zobacz, przecież w logach piszę że strona została dobrze spingowana".

Wszystko jest na zielono wiec jest dobrze, ale program doszedł właśnie do 1900 wątków i cały skrypt stoi w miejscu ( obecnie jest 38 % wykonania). Inaczej mówiąc program nie pinguje bo ilość maksymalna watków doszła do maksimum. Te wątki nie są zabijane w procesach, program je pamięta, pomimo że już je wykonał. A windows blokuje gdyż osiągnał maksymalny limit.

No ale skoro taka wola to wysyłam logi ( obecnie program się zwiesił co jest naturalne). Za 5 minut beda na twojej skrzynce :), tylko zatwierdze ten post :)

PS. Możesz łatwo to sprawdzić. Zrób urlist np. onet.pl. Bedziesz miał 500 podstron. 1 wątek głowny.

Daj np. 30 serwerów do pingowania i 100 subwatków. Jestem pewien że proces dojdzie do 1800-1900 wątków ( przy takiej ilość się zwiesza). I cały skrypt stanie sobie w miejscu :).

@Zarobek - OK, sprawdzę tak :)

I dziękuję za LOGi - właśnie dlatego prosiłem o wklejenie tych z Menu Start -. The Only Ping Machine -> LOG pingowania, ponieważ tam nie tylko znajduje się potwierdzenie - tam jest bardzo dużo szczegółów, które pozwalają mi ustalić co i jak się dzieje.

Pozdrawiam.

PS:

Ah, tak w ogóle, to w Menedżerze Zadań Windows mam Obraz, CPU, RAM, user, PID, ID, wątki, ob. USER, ob. GDI, ścieżkę, linię poleceń i opis więc widzę to oczywiście :)

@edit:

Rzeczywiście, też to u siebie mam.

Naturalnie wszystko zostanie poprawione i Użytkownicy wersji Pełnej komercyjnej otrzymają darmowe aktualizacje.

@Zarobek - OK, sprawdzę tak wink.gif

I dziękuję za LOGi - właśnie dlatego prosiłem o wklejenie tych z Menu Start -. The Only Ping Machine -> LOG pingowania, ponieważ tam nie tylko znajduje się potwierdzenie - tam jest bardzo dużo szczegółów, które pozwalają mi ustalić co i jak się dzieje.

Pozdrawiam.

PS:

Ah, tak w ogóle, to w Menedżerze Zadań Windows mam Obraz, CPU, RAM, user, PID, ID, wątki, ob. USER, ob. GDI, ścieżkę, linię poleceń i opis więc widzę to oczywiście smile.gif

@edit:

Rzeczywiście, też to u siebie mam.

Naturalnie wszystko zostanie poprawione i Użytkownicy wersji Pełnej komercyjnej otrzymają darmowe aktualizacje.

Cieszę sie, że mogłem troszkę pomóc :D.

Walcze z przesyłką tych logów, chciałem podesłac plik TFPTLOGReader, ale coś nie chce wysłac go :/. Jak doszły logi to fajnie, jak nie to nie wiem dlaczego.

Edit: Dalej potrzebne są te logi ?. Sądze, że niczego nowego się nie dowiesz, najprawdpodobniej masz tak samo :).

Gdy będą poprawki to napisz :).

Dzięki i pozdrawiam, powróce do testowania po poprawkach :P.

The Only Ping Machine 1.2.1 do pobrania z:

https://TOPM.TheFirstPath.com/index.php?get

Lista zmian:

1.2.1

- Wyeliminowany błąd krytyczny uniemożliwiający wykonywanie pingów

- Zaimplementowana obsługa możliwości poglądu wątków podczas ich pracy w okienku debugowym

- Zmiana domyślnej wartości prób pobierania stron/pingowania z 5 na 2. Dotychczasowych Użytkowników zachęcamy do zmniejszenia tej wartości na zakładce Ustawień - może to znacząco wpłynąć na szybkość pingowania

- Zmiana sposobu zapisu treści strony z CRC hash w XML na CRC hash w bazie SQLite

Plan wydawniczy przewiduje że następna wersja będzie:

- Miała zmieniony sposób zapisu swoich wewnętrznych plików z XML na SQLite, co spowoduje już całkowity wzrost wydajności

- Możliwość "Powtarzaj pingowanie w nieskończoność" przy pingowaniu manualnym - który pozwoli wykonywać pingi dopóty dopóki program jest włączony.

Witaj,

Właśnie testuje twoją poprawkę - szkoda tylko że nie działa ...

Zająłeś się skutkiem a nie przyczyną. Błąd jest ten sam.

To fakt że wątki nakręcają się powoli ( wcześniej rosło 30 wątków na sekunde, teraz 3 wątki). Skrypt dochodzi do 810 wątków i stoi. Na Menedżerze widzę że tylko ram się letko podkręca i tyle. Program nie wykonuje żadnych operacji, nie pinguje itp, innymi słowy zawiesił się chłopak :).

Jak twój soft bedzie działał to napisz tutaj albo na blipie. Jak coś to mogę dłużej poczekać, byleby to działało.

Ps. oczywiście jeśli mi nie wierzysz to przetestuj ;).

@Zarobek - oczywiście, dalej pracujemy nad kolejnymi poprawkami :) Możesz też użyć przyciski "DEBUG" (kliknij go szybko, zanim rozpocznie się pingowanie) w okienku pingowania - zobaczy co wtedy robią wątki i ile ich w rzeczywistości wg. tego okienka jest. Btw. jeżeli nie masz tego przycisku to spróbuj zabić proces "Ping.exe" i "TOPM.exe" i przeinstalować.

Pozdrawiam

oczywiście, dalej pracujemy nad kolejnymi poprawkami smile.gif

Nie pracujcie nad innymi poprawkami tylko nad tą. Poprawka ta jest fundamentalna dla funkcjonowania całego programu.

Program przeinstalowalem, i zrestartowałem serwer. To samo jest, wątki są tworzone i nie zamykane.

Jak uda wam się ten problem rozwiązać to można pomyśleć nad innymi dodatkami ( np. opcja pentluj, opcja parsowania title, description, i tak dalej ... ).

Trzymam kciuki, jestem przekonany że ten soft stać na więcej :).

• 2 tygodnie później...

Uwaga, uwaga:

informuję, że wreszcie został znaleziony i całkowicie wyeliminowany poważny błąd krytyczny, polegający na nie zamykaniu przez system nieużywanych sub-wątków i wątków programu. Dzięki temu cała aplikacja działa o wiele bardziej stabilnie.

Poprawka (update) będzie do jutra.

Dziękuję bardzo wszystkim, którzy przyczynili się do zwrócenia uwagi na błąd, a potem jego wyeliminowanie (czyli wszystkim, którzy to zgłaszali, wysyłali screeny, LOGi itd.)!

Uwaga, uwaga:

informuję, że wreszcie został znaleziony i całkowicie wyeliminowany poważny błąd krytyczny, polegający na nie zamykaniu przez system nieużywanych sub-wątków i wątków programu. Dzięki temu cała aplikacja działa o wiele bardziej stabilnie.

Poprawka (update) będzie do jutra.

Dziękuję bardzo wszystkim, którzy przyczynili się do zwrócenia uwagi na błąd, a potem jego wyeliminowanie (czyli wszystkim, którzy to zgłaszali, wysyłali screeny, LOGi itd.)!

Super, na to czekałem :).

Powiedz gdzie można pobrać poprawkę?, na stronie głównej programu nie ma wzmianki o tym.

Co do poprawki to i tak bede testował więc napisze czy błąd jest dalej czy nie :P.

Dzieki wielkie i czekam na link do pobrania :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności