Skocz do zawartości

Allegro i odwoływanie ofert przed czasem

dawstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pewnie wielu z was spotkało się z kupując na allegro różne portale itp że osoba sprzedająca dany przedmiot wycofuje aukcje przykładowo 2 minuty przed końcem. Jest to zazwyczaj aukcja bez ceny minimalnej.

Już po raz któryś miałem oferte najwyzszą gdzie oczywiśćie wszystkie oferty musiały zostać odwołąne razem z moją. Zaczyna mnie takie zachowanie denerwować. Odwołanie aukcji wygląda tak: odwołujący jako powód (przynajmniej przy sprzedaży serwisu internetowego )ze jest jakaś fikcyjna awaria której nie rzeczywistości nie ma i jej nie widać.

I teraz pytanie do was. Mnie już coraz bardziej to uprzyksza życie. Myślicie że w przypadku pozwania do sądu takiej osoby są szanse na wygranie ? Co ewentualnie zrobi allegro w tej sprawie?

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

ja nie kupuje biorę udziału w aukcjach - tak na wszelki wypadek

allegro nic nie zrobi, ewentualnie da komuś ostrzeżenie a do sądu mało kto pójdzie a nawet jeśli pójdzie to jak udowodni, że dany przedmiot faktycznie się nie zniszczył?

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Nie sądzę, że Ty wygrasz całą "aferę". Dlaczego? Za dużo możliwości ucieczki ma sprzedający, ciężko będzie naprawdę udowodnić, że to co zrobił jest fe i nie prawda. Allegro umyje ręce, bo nie są w stanie sprawdzić, czy powód jest prawdą, czy nie.

Niestety to nie USA, gdzie byle pierdoła z dobrym argumentem wygrywa.

Kodeks Cywilny nic nie mówi o konsekwencjach zerwania negocjacji. Możesz pozwać do sądu klienta jedynie jeśli kupisz przedmiot ( jest to już umową cywilno prawną - nawet przez allegro ) i gość nie chce ci wydać rzeczy.

Imo nie wygrasz.

Czasem na aukcjach pisze się coś takiego: "zastrzegam sobie prawo do zakończenia aukcji przed czasem bla bla bla...", no i co zrobisz;)

logomini.png
artykuły | opisy | tłumaczenia | synonimy | content marketing| prowadzenie FB

TXT4SEO.pl | txt4seo@txt4seo.pl| 516 423 653

Czasem na aukcjach pisze się coś takiego: "zastrzegam sobie prawo do zakończenia aukcji przed czasem bla bla bla...", no i co zrobisz;)

Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś taki zapisek był niezgodny z regulaminem Allegro. Tzn. odwołanie oferty bez ważnej przyczyny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności