Skocz do zawartości

"krzaki" w kodowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kolega oddał mi swój katalog stron, ja go sobie przeniosłem na swój serwer ale nie oczekiwanie wyskoczyły "krzaczki".

Jak to mogę naprawić? Jestem laikiem, pierwszy raz mam ten katalog, chcę się czegoś nauczyć, przeszukałem nieco forum i kilka tematów na ten temat jest, ale nic mi to nie mówi nadal. Może ktoś pomoże? Będę wdzięczny!

Oto adres: https://katalog-test.xaa.pl/ (testowy). I tam widać warring w lewym panelu.

Hym... ale wgrałem taki jaki był w Internecie, więc czego tak? Jak dogram to znikną "krzaki" ?

Ps. mi znów napisali z hekko, że trzeba tylko kodowanie zmienić :| Czyli przez phpmyadmin i dalej co?

Mam utf8_polish_ci

Tak piszę w bazie danych - operacje. Chyba to to, nie wiem.

jak dograsz to prawdopodobnie znikną, a kodowanie zmień na utf8_general_ci

cytat z innego forum

Ale pamiętaj że to nie działa wstecz i zmiana kodowania bazy danych nie sprawi że błędne znaki zmienią się w prawidłowe.

Rekordy musisz wrzucić jeszcze raz po zmianie kodowania

Hym będę próbować, a mam pytanie.

Skopiuj poniższy metatag i wklej go na stronę główną witryny. Powinien znaleźć się w sekcji <head> przed pierwszą sekcją <body>.

Gdzie taką sekcję mogę znaleźć? Przepraszam że nie na temat.

crtl+f -> wpisz </head> i wklej to przed tym :)

Chcesz widzieć swój mocny link SEO w serwisie www.mediarp.pl ? Pozycjonuj się z SEOpilot, kliknij aby zobaczyć jak się reklamować

Jeśli chcesz możesz zarabiać na swojej stronie www lub blogu przeczytaj jak to zrobić

utf8_polish_ci to porównanie znaków - kodowanie to utf8.

Twoja strona pracuje w kodowaniu iso-8859-2:

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />

W bazie danych to kodowanie nazywa się: latin2 - musisz ustawić to kodowanie (porównanie: latin2_general_ci) dla tabel i pól oraz dla połączenia katalogu z bazą.

Kodowanie dla bazy ustawisz zapytaniem:

ALTER DATABASE `nazwa_bazy` DEFAULT CHARACTER SET = 'latin2' DEFAULT COLLATE = 'latin2_general_ci';

Każda wgrana tabela powinna przyjmować domyślne kodowanie.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

• 1 miesiąc temu...
Ustawiłem latin2_general_ci i wykonałem poprawnie zapytanie, ale nadal nie działa [widocznie JA gdzieś błąd popełniam].

Będę jeszcze próbować z tym, jak nie to dam zlecenie dla kogoś :/

Właśnie przenosiłem mój katalog katalog.lebork.org na nowy serwer. Ten sam problem. Oprócz alter database i alter table. Trzeba otworzyć plik sql i przez zamień zmienić krzaki na polskie znaki (przynajmniej u mnie w bazie były z krzakami). Jeszce sprawdzić trzeba kodowanie w pliku sql, bo ja miałem na przemian latin1 i latin2, ma być latin2. I wszystko śmiga.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności