Skocz do zawartości

Wejścia z google i średni czas spędzony w witrynie

Mygamelab.pl

Rekomendowane odpowiedzi

@kubson - technicznie to jest możliwe, bo js-em można wysyłać ajaxy w świat co jakiś interwał czasowy lub można wykorzystać pewne zdarzenia w javascript, które reagują nawet na zamknięcie okna w części przeglądarek.Tylko czy analytics korzystają z tego, to nie sprawdzałem.

Skoro na jednej stronie nie zamieszczasz wszystkich informacji, to czy sprawdziłeś czy ma to wpływ na serpy? O tym, że liczba odsłon pójdzie w góre to jest rzecz oczywista. Chodzi mi o to czy dla mojej strony z przykładu:

https://wystawopinie.pl jest to opłacalne? Uszcześliwiam na maksa odwiedzającego, bo ktoś np szuka opinii na temat jakiejś restauracji i znajduje ją łącznie z telefonami danymi adresowymi itd na jednej podstronie - to jeśli chodzi o ergonomie jest uzasadnione, że odwiedzając pewnie jest zadowolony z wyniku - jednak jego poszukiwania się na tym kończą. Jak to odbiera Google? Czy zatrzymanie klienta poprzez zmuszenie go do jeszcze jednego kliknięcia przynosi jakieś uboczne skutki? O tym, że zwiększa się szansa kliknięcia w reklame to jasne ale czy to rzutuje korzystnie bądź nie na wyniki wyszukiwania?

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

To mam jeszcze jedno pytanie związane z tematem:

Pare dni temu miałem jedno wejście z yahoo na które złożyło się odwiedzenie 87 podstron i średni czas spędzony w witrynie = 00:00:01. Człowiek raczej nie wyklika tyle, więc co to może być? W pierwszej chwili myślałem o bocie, no ale one raczej przez wyszukiwarkę nie wchodzą

Pozdrawiam

Wymagania sprzętowe gier - Interaktywna baza z ocenami płynności od graczy.

GG - 5284771

Google Analytics wie, jeśli jest zainstalowany skrypt, ale Google nie.

Skąd masz wiedzę, że Google nie korzysta z baz Analiticsa. Kiedyś czytałem gdzieś, że Google chce doprowadzić do takiego poziomu swoją wyszukiwarkę, żeby strona o bogatej funkcjonalności miała przewagę nad stroną poprawną i optymalną, jeżeli ta nie posiada przewagi treści lub funkcjonalności. Wiem, że do tego daleka droga, ale dane o preferencji można czerpać tylko z Analitics. Też czytałem wypowiedzi o "Panda", że zagląda w statystyki ruchu.

Skąd wiem? Bo zakładając, że wykorzystuje dane z Analytics, Google wykorzystuje je do ustawiania wyników, jednak znam wiele stron, któe nie mają Analytics a są na pierwszych pozycjach. Nie sądzisz, że byłoby co najmniej bez sensu wykorzystywanie Analytics do tego celu?

A tak swoją drogą, kiedyś wireshark-iem prześledziłem jakie dane są wysyłane po kliknięciu w wyniki Google i po powrocie do tych samych wyników i jestem przekonany, że Google zlicza w ten sposób czas odwiedzin.

• 2 tygodnie później...

Czas spędzony na stronie i wskaźnik odrzucen to za jakiś czas będą kluczowe zagadnienia w SEO. Google na pewno szuka rozwiązań, które pozwoliłyby ocenić wartość strony nie na podstawie liczby/jakości linków bo ten system się nie sprawdza, lecz na podstawie subiektywnej oceny użytkowników - własnie na podstawie czasu spędzonego, liczby wyklikanych stron i odrzuceń bo to najlepiej świadczy o wartości strony. Amen.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności