Skocz do zawartości

Tak czasami wstydze sie ze jestem polakiem...

jesu

Rekomendowane odpowiedzi

nikt moze nie znac angielskiego

odpowiedza ci po hiszpansku na zdanie po angielsku

po 11 nie kupisz nowet wody mineralnej

w 4 gwiazdkowym hotelu bedzie na prawde syf

magiczne plaze okaza sie opustoszalymi miejscami 5 km od najblizszej osady

plynace zyciem alejki to jakas opustoszala wiocha

pyszne lokalne jedzenie to angielskie fish and chips

o to to, typowy podręcznikowy polactwa, narzekania rodem z wakacje.pl. I mydlo się nie pieniło prawda? I kawioru zabrakło ?

Ja nawet jak zobacze ze mi cos nie pasuje nie bede wypisywal na forach takich rzeczy tylko znajde same dobre strony i je zapamietam.

nikt moze nie znac angielskiego

odpowiedza ci po hiszpansku na zdanie po angielsku

po 11 nie kupisz nowet wody mineralnej

w 4 gwiazdkowym hotelu bedzie na prawde syf

magiczne plaze okaza sie opustoszalymi miejscami 5 km od najblizszej osady

plynace zyciem alejki to jakas opustoszala wiocha

pyszne lokalne jedzenie to angielskie fish and chips

o to to, typowy podręcznikowy polactwa, narzekania rodem z wakacje.pl. I mydlo się nie pieniło prawda? I kawioru zabrakło ?

Ja nawet jak zobacze ze mi cos nie pasuje nie bede wypisywal na forach takich rzeczy tylko znajde same dobre strony i je zapamietam.

czyli nie dosyc ze nie zrozumiales co mialem na mysli to jeszcze wyrwane z kontekstu.... no mowi sie trudno :D ide narzekac dalej....

ps. kawior byl, ale zbyt ciemny i zbyt maly

ps2. mydlo sie zbytnio pienilo a woda byla za miekka....

ps3. jak mam dwa obywatelstwa to moge pisac ze np narzekam jak angol, co by nie bylo ze jest polactwo :D ja tam wole polskosc kojarzyc z dobrymi rzeczami. no nic, uciekam ponarzekac, bo juz chyba ze 30 sekund nie narzekalem....

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Ehh, ludzie :D

To, że ktoś jest burakiem i akurat jest z Polski to co? A jakby był z Mozambiku, albo USA? Dlaczego z tego powodu chcecie mieć kompleksy? Bądźcie Polakami z klasą i już - to taki problem odpowiadać za siebie i nie ulegać stereotypom, które częściowo sami tworzymy?

Przecież to normalne, że gó**o zawsze wypływa - Polak znający język przy barze poprosi o drinka po angielsku i nie rzuci nam się w uszy, a zapamiętamy buraka.

Wydaje mi się, że przesadzamy, choć sam wiele razy przyłapałem się na tym samym odczuciu.

angn.png

A Anglików w Krakowie widzieli?

Trochę po Europie jeździłem, nie wstydzę się i nie mam kompleksów. Kwestia doboru miejsca i towarzystwa.

Trochę mi za to wstyd jak polskojęzyczni piszą Polska i Polacy zaczynając małą literą...

Ja generalnie zawsze jak gdzieś jadę to staram się wynajmować mieszkanie samodzielnie. Lubię mieszkać z ludźmi w ich kraju, chodzić rano na zakupy, jechać z nimi autobusem. Przy czym, ja sobie wakacje z reguły robię miesięczne. Wtedy rzeczywiście jestem w innym świecie i z reguły nie spotykam Polaków :) (chociaż akurat mój tryb podróżowania akurat nie ma żadnego związku z naszym narodem).

Jeżeli chodzi o wyspy kanaryjskie to polecam, La Palme i Fuerteventruę ... jeszcze kilka lat SEO i się tam przeprowadzam ;p

Odchodząc trochę od tematu głównego mam przyjemność zareklamować moje biuro podróży: Turistiko.pl .

Kto ma w planach wakacje w ciepłym klimacie niech wejdzie, poszuka czegoś dla siebie. W ofercie wycieczki 25 największych polskich touroperatorów. Doradzimy, podpowiemy.

ZAPRASZAM

Pandha, nie porównuj Wysp Kanaryjskich z kontynentem, bo tam jest całkowicie inaczej. To dwie różne bajki. Poza tym na przyszły raz polecam Fuerteventurę, a nie przereklamowane Gran Canaria i Teneryfa. Na Fuercie nie uświadczysz imprezowni, ale taki właśnie urok tej wyspy, polecam. Jak chcesz hiszpańskiej imprezowni to kontynent albo Majorka, Ibiza.

Teneryfa to fabryka, kurort ;) La Palma najlepsza :)

btw: wyskoczyliśmy na weekend do Alicante (bilety tanie jak barszcz), przechadzamy sie ich głównym deptakiem wzdłuż plaży, a tam zaczepiają nas miejscowe żule i po hiszpańsku proszą o fajki. dostają

"sorry, we don't smoke"

na co otrzymujemy w odpowiedzi:

"ku*wa ch*je"

:) Strasznie to nas rozbawiło ;)

Nie ma się czego wstydzić, w każdym narodzie znajdą się opisywane tu przez was przypadki, to nie jest cecha zarezerwowana tylko dla Polaków. Ja mieszkam od półtora roku w Sydney, które jest jednym z większych multikulturowych miast na świecie i dzięki temu mogę powiedzieć, że mam jakieś rozeznanie w tej kwestii. Chodzę do szkoły gdzie na co dzień spotykam ludzi z najróżniejszych zakątków świata, mieszkam zawsze z siedmioma osobami różnej narodowości (od kilku miesięcy schemat 2 facetów i 6 dziewcząt ;>). Spotkałem tu masę naszych rodaków, w różnym wieku, i naprawdę nie ma się czego wstydzić. Jesteśmy tu lubiani i szanowani, wierzcie mi kultury nam nie brakuje. Ktoś pisał o tym, że niektóre jednostki starają się zamówić coś po polsku za granicą ale są to zawsze ludzie starsi. Zwraca się na to uwagę, jak ktoś już wspomniał, bo automatycznie wyłapujemy polski język a gdy inne narodowości robią dokładnie to samo nie dociera to do nas. Starsze osoby z innych krajów pewnie robią dokładnie to samo. Jeśli jesteśmy już przy zdolnościach językowych to weźmy Azjatów, niektórzy siedzą tutaj po kilka lat i ledwo potrafią się przedstawić.

Zdanie podsumowania. Młodsze pokolenia z Polski to naprawdę dobrze wykształceni ludzie, znający bardzo dobrze język, zachowujący się bez zarzutu. Często mają dużą wiedzę zdobytą w polskich szkołach i na tle swoich rówieśników wypadają zdecydowanie lepiej. Weźcie sobie dla porównania choćby typowego obywatela Stanów, który zna tylko swój ojczysty język a w głowie ma pusto. Nie mamy się czego wstydzić!

Obraz jest taki ponieważ do jednego worka wrzucani są wszyscy Słowianie, kulturowo Polacy to jednak dominująca nacja wśród Słowian. Jeśli ktoś bywa to porównajcie jak zachowują się Rosjanie, oni to dopiero odwalają niezłe jaja łącznie ze sr....iem do basenu itp. Rolex na ręce a czysta dzicz.

P.S. Wstydzić się swojego pochodzenia? Wstydem jest takie rzeczy pisać. Napisz sobie na czole Europejczyk i będziesz cacy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności