Skocz do zawartości

Internet w pociągu

G.Krawczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji wysokiej ceny ropy zdecydowałem się wybrać 13.05.11 do Katowic pociągiem intercity. I teraz moje pytanie: czy w takim pociągu uświadczę internet wifi czy wyłącznie sygnał gsm? Nigdy nie jeździłem takim pociągiem i zastanawiam się też nad tym czy wybrać pierwszą klasę czy drugą.

Kiedyś czytałem artykuł, w którym było napisane, że jeden podróżnik znalazł HotSpota w pociągu InterRegio. Czy IC ma coś takiego - nie wiem, mam wątpliwości, ale zawsze najlepiej zadzwonić bezpośrednio do nich i tam uzyskać informację. Nawet nie wiem czy jeżdżą po Polsce pociągi, w których można by podładować baterię od laptopa, co dopiero mieć internet. No ale tak często też nie podróżuję.

Klasa I to 6 miejsc w przedziale, klasa II to 8 miejsc w przedziale i może ciut bardziej zniszczona tapicerka :D Tak czy siak mając laptopa, licz się z tym, że "sąsiad" będzie wszystko widział. Ostatnio w taki sposób oglądałem jakiś film akcji :D Oczywiście do dokumentów tekstowych czy jakiejś korespondencji to bym nie zaglądał.

Co do klas, to jest jeszcze jedna drobna sprawa: w drugiej możesz po prostu nie mieć miejsca. Wszystko zależy od dnia i czasu podróży, ale w najgorszym wypadku może być tak, że będziesz po prostu stał w korytarzu.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

nie ma żadnej reguły co do ilości miejsc, stanu wagonów itd. jedyne czym się różni 1. klasa od 2. klasy w intercity tlk to tym, że masz miejscówkę i sobie spokojnie siedzisz, kiedy reszta koczuje na korytarzu

jaki wagon to zależy od tego jak się trafi, po prostu, ja raz jechałem wagonem z intercity (nie tlk, te 'droższe') w drugiej klasie tlk, wyciszony wagon, 6 miejsc, czysto i schludnie

ja powiem tak - w zeszłym roku kilkukrotnie zdarzyło mi sie jechać na trasie Wawa- Katowice- Wawa - jakosć neta mizerna, co chwile gubiony zasięg na GSMie, WIFI nie było wtedy (teraz tez raczej pewie nie ma). Jak juz był NET to tylko 1 okienko w przeglądarce bo się załączało najniższe pasmo.

tragedia

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Sebastian, ja od dawna wolę podróżować interREGIO, są tańsze i lepsze niż TLK, tylko mało ludzi o tym wie. Często zdarza się, że kupują bilet nie na ten pociąg, po tym wnioskuję, że marna jest wiedza na temat pociągów i firm.

Pociągi intercity są znacznie lepsze niż 1 klasa w TLK. Nie ma większego znaczenia, proponuję zwykły bilet. Najczęściej i tak wszyscy dostają darmowy poczęstunek, gazetę. Niestety WiFi nie ma, a gniazdka z prądem są tylko na początku i na końcu przedziału.

Generalnie bardzo dobrze jak trafisz wagon bez przedziałów (siedzenia jak w samolocie).

Do Katowic internetu nie uświadczysz (w tym momencie wifi jest w kilku regioexpressach do poznania, PKP Intercity ostatnio nabyło tez kilka wagonów z wifi). Może być też kłopot z zasięgiem tel.

Odnośnie pociągów:

będziesz jechał w tym momencie najszybszą trasą kolejową w PL (160 km/h). Remonty teraz tam są, nie wiem jak z czasem jazdy, ja sporo tamtędy jeździłem na początku roku w kierunku Czech, to nie było z tym żadnych problemów. Od czerwca jest tam masa robót, likwidują sporo połączeń zagranicznych którymi jezdzilme.

Odnośnie pociągów:

do wyboru masz pociągi dwóch firm: PKP Intercity i Przewozy Regionalne. Wybierając Przewozy Regionalne, bierzesz pociąg InterRegio lub RegioExpress (nie wiem czy kursuje na "Twojej" trasie). RegioExpress - 2 klasa wystarczy. InterRegio - nie wiem co akurat tam puszcząją, ale być może zwykłe EZT (elektryczne zespoły trakcyjne), jeśli normalne wagony, to jako 2ka najprawdopodobniej będzie wagon bezprzedziałowy.

PKP Intercity:

do wyboru pociągi TLK (Twoje Linie Kolejowe - najtańsza opcja); ICE (Express Intercity) lub EC (Euro City które tamtędy jeżdżą).

Wybieraj najtańsze pociągi TLK. Odnośnie klasy - ciężko powiedzieć co dadzą tam w 2kach ale generalnie standard jest fajny także tam. Bardzo rzadko spotyka się na tej trasie składy 8-osobowe w 2kach.

Napisz może skąd jedziesz, to dam Ci info czy warto dopłacać do 1 czy nie.

Na 1 klasę w poc. TLK nie bierz faktultatywnej miejscówki, nie opłaca się bo mało kto z tego korzysta.

rozklad-pkp.pl tutaj masz info odnośnie pociągów, wraz z ich składem. Jeśli w szczegółach danego połączenia pisze: wagony bezprzedziałowe, to bierz 2 klasę bo będzie fajnie. Jeśli nie, to napisz na forum, ja postaram się dowiedzieć co tam jako 2ka jedzie. Możliwe, że będzie to w miarę nowy wagon z gniazdkami, roletami; możliwe że będzie miał klime; możliwe że będzie to jedynka zdeklasowana na dwójkę z 6 miejscami a możlie że dadza starą 2kę ;)

Ogólnie sporo podróżuję po świecie, głównie pociągami, także mam już trochę wprawy :)

Lesiu, zgadza się, tylko w razie opóźnień TLK ma priorytet nad IR, które musi stać na bocznym torze.

Nie jest to prawdą :) Dziś praktycznie nie istnieje coś takiego jak 'priorytet'. Niektóre odcinki obsługują 3 spółki, które ze sobą rywalizują. Jeżeli dany pociąg jest opóźniony, założmy że jest to nawet najdroższy międzynarodowy EuroNight, stoi na stacji i w tym samym kierunku planowo ma jechać zwykła osobówka np Kolei Mazowieckich to ona i tak pojedzie a pociąg, który jest już opóźniony, poczeka. Choć też nie jest to regułą.

SeoUslugi.pl - tworzenie tekstów oraz zaplecz. Faktura VAT, kilkuletnie doświadczenie poparte opiniami naszych zadowolonych klientów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności