Skocz do zawartości

Pozycjonowanie dwóch modeli sklepu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Stoję przed wyborem oprogramowania sklepu internetowego. Ostateczną decyzję podejmę gdy wyjaśnię kwestię jaki model będzie się lepiej pozycjonować.

Założenie projektu:

Stworzenie sklepu wielojęzycznego, który w każdym języku będzie się dobrze pozycjonował, w każdym wybranym kraju.

Możliwości:

Do wyboru mam tak naprawdę 2 skrypty:

Prestashop oraz Magento.

Presta jest dla mnie znacznie przyjemniejsza w obsłudze i wolałbym ją. Nie ma jednak pewnej funkcji, która posiada Magento - multistore. W przypadku Presty moja wielojęzyczność będzie polegała na łamaniu adresu sklepu np. tak: mojsklep.com/pl (strona główna pod domeną .com), mojsklep.com/fr (francuski), mojsklep.com/de (niemiecki).

Magento umożliwia natomiast tworzenie systemu multistore czyli pozwala oprzeć wszystko o jeden silnik i tworzyć sklepy korzystające z jednej bazy danych i uruchamiane np. pod nowymi domenami regionalnymi - mojsklep.de, mojsklep.pl...

Z jednej strony pod jednym adresem bedzie wiecej podstron - mojsklep.com/de, mojsklep.com/pl - ten model bedzie naprawdę dużo treści - będą tam wszystkie języki.

Jak postąpić? A może jeszcze inaczej?

Witam, ja sam używam od wielu lat OpenCart, niestety jedynie w języku polskim, dobrze się pozycjonuje, obsługę wielu sklepów ma.. jeżeli chodzi o pojemność sklepu w produkty to mam i taki który ma 11,5k produktów i takie które mają po 3-4k produktów, działają szybko a i google sobie z tym radzi nieźle.

Pozdrawiam, Artur.

Moje pytanie nie dotyczy tego jakie oprogramowanie generalnie jest lepsze - tutaj sprawa jest dla mnie jasna. Chodzi mi o pozycjonowanie w wielu językach. Jaki model będzie lepszy - czy wiele domen regionalnych czy jedna silna .com łamana na poszczególne państwa...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności