Skocz do zawartości

Polskie znaki diakrytyczne w adresach

atomik

Rekomendowane odpowiedzi

Od miesiąca buszuję po tym forum i wiele się z niego nauczyłem.

Ostatnio dorosłem do zastosowania mod rewrite i myślałem, że to rozwiąże moje problemy ale jak to zwykle bywa rozwiązał jedne a stworzył inne.

Pisze tu pierwszy raz bo zawsze znajdowalem odpowiedzi albo sugestie ale teraz niestety nie znalazłem i aż się boję, że na mnie najedziecie jak na wielu co tu pisali.. więc sorki z góry :rofl:

Pytanie dotyczy polskich ogonków w adresach.

Zastosowałem do mojego sklepu opartego na Zan-Cart, nakładkę obsługującą mod rewrite. Działa to wszystko bardzo ładnie bo wpisuje nazwy produktów w adres i zamiast:

www.ori-kosmetyki.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=30_32&products_id=252

jest:

www.ori-kosmetyki.pl/sklep/egzotyczny-płyn-do-kąpieli-p-252.html

No i pytanie dotyczy właśnie tych płyn i kąpieli.

Nie pytam, CZY stosować polskie znaki w adresach bo widzę, że zdania są podzielone..

Chodzi mi o to, JAK je kodować?

Obecnie znaki wychodzą tak jak sa zapisane w bazie, bez żadnej konwersji. W ten sam sposób są też wyrzucane z bazy do zawartości strony (kodowanie iso-8859-2).

W oryginalnym skrypcie nakładki, link adresu był przekodowywany na utf-8 funkcją utf8_encode (w php).

Jak uważacie? jak to powinno być? a może jakieś inne kodowanie? żeby google to dobrze zaindeksowały i zalapały ten link w wynikach na "płyn do kąpieli".

eny ajdija?

Tomek

"Niewiedza nie oznacza głupoty, podobnie jak ciemność nie oznacza ślepoty"

Famous Quotes

Bible Verses

$url = str_replace('ł','l',$url);

Mam nadzieje ze zrozumiesz..

Nie kodować - generalnie nie stosuj polskich znaków diakrytycznych w adresach, za wcześnie na to.

Jeśli jednak sie upierasz... to jedyne co może zadziałać -> zerknij tu na post #32 i #33 -> https://www.forum.optymalizacja.com/index.php?s...opic=9107&st=30

zostaw z ąę czyli: egzotyczny-płyn-do-kąpieli-p-252.html

google samo załatwi sprawę za Ciebie tzn zapisze Twój URL w swojej bazie jako UTF-8

przykład: https://news.webwweb.pl/2,62,0,Ciepła,nie,tylko,kąpiel.html

strona jest w google

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

strona jest w google

Jest, ale ma ten defekt (z punktu widzenia np. ogłoszeniodawcy), że wchodząc "po linku" - nie zadziała pasek pagerank. Wchodząc z G - gdzie link jest już skonwertowany - jest ok. Mam wrażenie - a w kilku miejscach stosuję takie rozwiązanie - że strony tak linkowane wymagają dłuższego czasu na indeksację.

$url = str_replace('ł','l',$url);

a w bardziej rozwiniętej formie tak

$search=array("Ą","ą","Ć","ć","Ę","ę","Ł","ł","Ń","ń","Ś","ś","Ó","ó","Ż","ż","Ź","ź"," ");
$zamien=array("a","a","c","c","e","e","l","l","n","n","s","s","o","o","z","z","z","z","-");
$tekst=trim($tekst);
$tekst=str_replace($search,$zamien,$tekst);
$tekst =strtolower(eregi_replace("[^a-z0-9-]", "", $tekst));
$tekst=eregi_replace("[-]+", "-", $tekst);

Tez zdecydowanie nie stosuje i nie polecam polskich znaków w urlach...

...

graff, linki z ąę w googlu nie istnieją, tak jak pisałem google konwertuje wsio do UTF-8, co widać po zaglądnięciu do kopi

nie zauważyłem specjalnych różnic w tempie indeksacji w ten czy ten sposób...

nie ma co jednak rozwodzić się dalej nad tym tematem, metoda konwersji ąę do ae jest tak prosta że jeśli ktoś ma obawy przed ąę w kilka minut wdroży system konwertowania

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Dzięki za podpowiedzi :)

Widzę, że nie myliłem się, że zdania są podzielone..

Erbit - aż tak kiepski w pehapie nie jestem, żebyś wątpił, czy zrozumiem to co napisałeś :)

beha - dzięki za troskę, nie będę się musiał męczyć w pisaniu tylko kopypaste i gotowe :)

A tak, żeby dodać coś pożytecznego od siebie.

Pobuszowałem trochę po googlach w temacie polskiech znaków w linkach i generalnie widzę, że jeżeli w linku są polskie znaki, to strona ma gorszy wynik wyszukiwania po wpisaniu słów z polskimi znakami.

No ale to niczego nie dowodzi bo warunki testu są niejednakowe, może to wynikać z zawartości strony, PR i innych pomyslów googli.

No nie wiem, czy to było twórcze dodanie :)

A tak na marginesie, możecie w wolnym czasie spojrzeć na mój serwis i dokonać tzw twórczej krytyki? https://www.ori-kosmetyki.pl

Tomek

Famous Quotes

Bible Verses

Hmm, czy nie uważasz aby, że sekcja meta jest odrobinę zbyt rozbudowana?

Odrobinę to mało powiedziane..............

1/4 kodu strony to znaczniki meta - nieźle !

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

Dzięki, dzięki :D

To taka pozostałość po szalonych próbach przed zgłębieniem tematu pozycjonowania :D + radosna twórczość ZC, który łączy wszystko co się da i wstawia do tagów :)

Ile wg was powinno z tego zostać?

Reszta jet ok?

Tomek

Famous Quotes

Bible Verses

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności