Skocz do zawartości

przyjazne linki a duplicate content

pietrek

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem przykład na ustawienie przyjaznych linków tak aby akceptowane były URLe zarówno ze slashem i bez slasha.

Czy jednak poniższa reguła nie sprawi, ze pojawi się Duplicate Conent?

Ta reguła akceptuje zarówno www.przyklad.pl/dokument/tytul-artykulu/20/ jak i www.przyklad.pl/dokument/tytul-artykulu/20

a przecież URL ze slashem i bez to dwa różne URLe jednak tutaj będzie identyczna treść

# www.przyklad.pl/dokument/tytul-artykulu/20/

# akceptuje ze slashem i bez na końcu

RewriteRule ^dokument/(.+)/([0-9]+)/?$ index.php?a=dokument&id=$2

Zdecyduj się na jeden format a drugi przekieruj.

RewriteRule ^dokument/(.+)/([0-9]+)$ /dokument/$1/$2/ [R=301,L,NC]
RewriteRule ^dokument/(.+)/([0-9]+)/$ index.php?a=dokument&id=$2 [L]

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

faktycznie można tak zrobić, ale co w przypadku kiedy moja reguła ma postać

RewriteRule ^dokument/(.+)/$ index.php?id=$1

w tym przypadku przekierowanie

RewriteRule ^dokument/(.+)$ /dokument/$1/ [R=301,L,NC]

nie spełni swojej roli ponieważ bedą slash wpadnie w regułę (.+) i będą także przekierowywane URLe ze slashem na końcu i zapętli się ostatecznie

Proszę o pomoc jak to rozwiązać

pietrek https://www.google.pl/search?q=wyra%C5%BCenia+regularne i wybierz dowolną stronę... Zwróc uwagę na to że . (kropka) zastępuje dowolny znak w tym także / (slash) dlatego masz do wybory dobrać odpowiednią kolejność reguł albo podszkolić się w wyrażeniach regularnych.

Po to żeby się nie zapętlało używa się... a zresztą przeczytaj dokumentację: https://httpd.apache.org/docs/current/mod/mod_rewrite.html sekcję: RewriteRule Directive > Flag and syntax

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności