Skocz do zawartości

jak ustawić zmienną $_SERVER[ 'HTTP_REFERER' ]

Thomashg

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem że można to wstawić jakimś plikiem lub jakimś sposobem do kodu. Dziękuje za Twoją opinię i pomoc
Dokładnie - można wstawić jakimś plikiem, lub sposobem wartość tej zmiennej do kodu. Można też zapisać w bazie, wysłać emailem, a nawet SMS :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jak najbardziej do kodu HTML ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

ok to wracamy do punktu wyjścia! Czy można wiedzieć, prosić o sugestie, otrzymać informacje zwrotną, zostać uraczonym źdźbłem wiedzy, stać się olśnionym, doznać poinformowania...nt tego sposobu?

W którym miejscu i jaki znacznik wstawić w kod html?

Wpisz się do nowego darmowego katalogu firm !

Wyprzedzając twoje kolejne pytania od razu dodam, że brak elementarnej wiedzy z zakresu jaki poruszasz powoduje, że ten topic jest niczym konwersacja Chińczyka nawet nie z Polakiem, ale kosmita. Oczywiście też nie zrozumiesz dlaczego, ze względu na to pierwsze.

Bez urazy, ale nie można liczyć nawet prostych 4x 4 nie znając cyfr - może to do ciebie dotrze.

Informatyka jest przedmiotem ścisłym i nie ma w nim miejsca na taki bełkot jakim się posługujesz "Czy możecie wytłumaczyć mi krok po kroku jak ustawić na moim serwerze ową zmienną?" przy czym chodzi o coś zupełnie innego...

Na szczęście mam spory pokład cierpliwości na częstsze oceny mojej osoby z Twojej strony niż konkretne odpowiedzi. Czujesz się odrzucony? Najlepiej zajrzyj na forum forum-psychologia.prv.pl i przestań cały czas mnie oceniać a odpowiedz (lub nie jeśli nie znasz odpowiedzi) na pytanie które zadałem. Wrócę do meritum....skoro napisałeś że da się wstawić wartość tej zmiennej do kodu html to wstawianie do kodu html już nie jest aż tak skomplikowane??

Wpisz się do nowego darmowego katalogu firm !

Zmienna którą ci chodzi jest zmienią środowiska typu $_SERVER :

"The address of the page (if any) which referred the user agent to the current page. This is set by the user agent. Not all user agents will set this, and some provide the ability to modify HTTP_REFERER as a feature. In short, it cannot really be trusted. "

której wartość ustawia sam silnik PHP na podstawie informacji z żądania HTTP. I w związku z tym ustawienia jej wartości moja się z celem. Wartość tej zmiennej w praktyce służy tylko do odczytu.

Co to są zmienne:

https://www.php.net/manual/en/language.variables.php

Zmienne środowiska typu $_SERVER :

https://www.php.net/manual/en/reserved.variables.server.php

ITD

-----------

Nie wstawia się zmiennej do kodu HTML tylko kodu programu np c++, PHP, java.

W kodzie HTML możesz co najwyżej wstawić/wydrukować wartość tej zmiennej np:

<?php if(isset($_SERVER[ 'HTTP_REFERER' ])) echo $_SERVER[ 'HTTP_REFERER' ];?>

Oczywiście zaraz się pojawią pytania co to jest kod HTML ... - nie mylić ze dokumentem/plikiem/stroną o rozszerzeniu *.html :)

$_SERVER[ 'HTTP_REFERER' ] jest ustawiana przez serwer, można ją odczytać i zrobić z nią "coś". To "coś" zależy od kodu który chce zawartość tej zmiennej wykorzystać. Więc żeby wykorzystać to co zawiera $_SERVER[ 'HTTP_REFERER' ] trzeba do tego napisać odpowiedni kod PHP.

Żeby widzieć skąd przychodzą ludzie, najlepiej zainstalować na serwerze jakieś statystyki stron.

To tak w olbrzymim skrócie. :)

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Ok, czyli nie da się uruchomić owej zmiennej wpisując kod w htmlu.
- uruchomić to możesz motorower! TAK MOŻESZ W KODZIE HTML Wyświetlić wartość tej zmiennej ..

Ok wyczerpałem zasoby cierpliwości...

W PHP możesz używać HTML'a

a w HTMLu nie możesz używać PHP

<?

$jakeisskrypty;

...

$jakieszmienne;

echo "<html><head><body>";

echo $TwojaZMienna;

echo "</body></html>";

?>

rozumiesz ?

Strone zapisujesz w rozszerzeniu .php ale możesz wyświetlać jako .html (patrz mod rewrite)

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

a w HTMLu nie możesz używać PHP
Nie wprowadzaj ludzi w błąd ...

moja wiedza nie jest duża, ale zdążyłem liznąć przez kilka lat, że serwer nie zinterpretuje pliku INDEX.HTML

o zawartości

<?

echo "Hello World!";

?>

i nie wyświetli w przęglądarce Hello World!

// wiem, że można kombinować. Dla programisty nie ma rzeczy nie możliwych.

// ale chciałem to przedstawić tak żeby autor trochę pojął

a9177b36246d7ce96fa698c9971dd36b.png

Sprzęt akwarystyczny kupuj w moim - sklep akwarystyczny.

adwokat częstochowa - Radca prawny Grzegorz Ledwoń. Pomoc w sprawie odszkodowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności