Skocz do zawartości

Katalog stron prawa autorskie i polskie prawo

lysy2005

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono,

chce zbudować katalog stron www,

dane do katalogu pobierałbym z stron internetowych.

Moje pytanie, czy w świetle naszego prawa mogę umieszczać stron www bez zgody autora?

Chciałbym sam dodawać strony spotkane w internecie do mojego katalogu, tytuł byłby z title danej strony opis z description, albo z strony głównej danego portalu.

Widziałem takie katalogi, moje są w nich bez zgody.

Czy to legalne mogę tak zrobić?

Chciałbym sam dodawać strony spotkane w internecie do mojego katalogu

Heh to chyba jestes pierwszy, ktory ma taki zamiar :D

Postaw katalog, daj ogloszenie na forum w dziale katalogi, ze jest nowy katalog, a juz Ci ludzie sami pododawaja wpisy.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

i jeszcze opisy pisać..

Opisy tak jak napisałem chce pobierać ze stron docelowych, i nie wiem czy to jest legalne.

Np: pobieram WP.pl

i pisze:

Tytuł - Title z htmla: Wirtualna Polska - www.wp.pl

Opis - description z htmla :

Pierwszy horyzontalny portal internetowy w Polsce. Skuteczne medium reklamowe. Bogactwo serwisow informacyjnych i finansowych. Centrum wyszukiwania, komunikacji i rozrywki: wiadomosci, wyszukiwarki, poczta, webpark, czat, komunikator, SMS, randki, kartki, krzyżówki, mp3, gry, gry on-line, muzyka, film. Platforma e-commerce: aukcje, zakupy, przetargi, oferty, turystyka.

+ Druga część opisu pobierana z treści strony głównej.

I teraz pytanie, czy to jest legalne czy mogę to robić.

Pomysł nienowy. Kiedyś był jeden taki użyszkodnik na forum, który udostępniał coś takiego jak autokatalog. Działało to na zasadzie że brał z meta strony descripion i umieszczał jako opis, a jak nie było description to brał fragment tekstu ze strony. Do czegoś takiego trzeba mieć jednak dobrze działającego robota wyszukiwarkowego żeby zbudować sobie bazę stron. Teoretycznie w ten sposób można nawet zbudować katalog tematyczny.

Cytować fragment strony możesz, kopiować całość i udostępniać nie. Chociaż wielcy (google) łamią polskie prawo i udostępniają coś takiego jak kopia strony mimo iż właściciel strony nie wyraził na to zgody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności