Skocz do zawartości

Kazał zostać psu na torach

maqriusz182

Rekomendowane odpowiedzi

za gwałt może nie, bo to przestępstwo wynika z reguły albo z pewnego rodzaju uposledzenia, albo z bycia pod wpływem (upraszczam), ale jakby ucinali łape za kradzież, to żadna nauka mnie nie przekona, że przestepstw tego typu nie byłoby mniej..

Edyta: fakt faktem, że najpierw pare raczek musieliby faktycznie poucinac, zeby dotarło

Odwołując się do Twojego przykładu - do jazdy pod wpływem bardziej zniechęci Cię 100% pewności, że utną Ci za to palec niż szansa jeden do tysiąca, że staracisz rękę. :) A jak sprawnie u nas ustala się tożsamość przestępców, ściga ich i sądzi wszyscy wiemy, stąd dużo lepiej (ale i trudniej) zacząć właśnie od tego.

Na emeryturze po SEO zajmuję się R&D.

nie interesuje mnie jak zostanie osiągnięty ten cel, dla mnie to mogą nawet premie wypłacać tym co przestepstw nie popełniaja, ale Twój przykład jest akurat mało trafny, bo znam pare osob co stracily juz prawko za jazde po pijanemu i jezdza nadal bez prawka bo : a co mi zrobia? mandat dadza? posiedze tydzien? , dziwi mnie to obalanie pomysłów na podnoszenie kar, jakby to normalnego, praworządnego człowieka obchodziło czy za kradzież to jest miesiac czy 10 lat odsiadki .. co sie pojawi temat podnoszenia kar to krzyki, ze to nic nie da, bez sensu itd..

Nie odwołuje się do moich przekonań tylko wyników badań. Klaps w konsekwencji jakiegoś zachowania osoby dorosłej nie spełnia wymogów do uznania go w ogóle za karę, więc powyższe rozumowanie jest błędne.

No dobrze, skoro klaps nie to dzień w więzieniu za kradzież samochodu. Może być? Liczba kradzieży z pewnością drastycznie spadnie :)

A co do meritum to kara musi być surowa i co jeszcze ważniejsze wymierzana jak najszybciej po popełnieniu przestępstwa. Skoro przestępcy wiedzą, że procesy i tak potrwają parę lat, potem odwołania i inne kombinacje w 5 instancjach to to jest czynnik najbardziej demoralizujący.

Co do ucinania rąk to nie byłbym za tym bo taki człowiek jest mniej zdolny do pracy (a w naszym socjaliźmie jeszcze dożywotnio płacilibyśmy mu pewnie rentę). Lepsze byłoby, przynajmniej za mniejsze kradzieże wypalanie na czole np. "Z" - wtedy takiego delikwenta widać byłoby z daleka, więc prawdopodobieństwo recydywy znacznie by spadło.

Veal ma rację, a Wy podajecie jakieś dziwne przykłady. Dzień więzienia to też nie jest kara dla dorosłego człowieka.

Macie najlepszy przykład jeśli chodzi o kradzieże. Mamy piractwo uprawiane przez większość obywateli bo kara może i jest stosunkowo wysoka, ale ciężko ją dostać. I porównajcie co by się stało w tych dwóch przypadkach:

1. Za piracenie powiedzmy 20 lat w więźniu, wykrywalność przestępstwa jak obecnie.

2. 6 miesięcy w więźniu, ale ze 100% wykrywalnością - każdy kto ściągnie choćby jedną mp3-kę na 100% idzie siedzieć.

wysokość kary nie wpływa na ilość popełnianych przestępstw...

Veal napisał wyraźnie co powyżej a ja jedynie na jego bazie podałem hipotetyczną sytuację, co byłoby gdyby się do niego stosować.

I nigdzie nie napisałem, że nieuchronność kary nie ma znaczenia. Zarówno dotkliwość kary jak i nieuchronność i natychmiastowość jej wymierzania mają znaczenie.

Porównać więc można tylko takie przykłady:

1. w jednym kraju za piracenie idzie się do więzienia na 20 lat i kara jest nieuchronna i natychmiast po udowodnieniu wymierzana

2. w drugim kraju za piracenie dostaje się 6 miesięcy nieuchronnej kary ale wymierzanej po kilku - klikunastu latach procesów, odwołań itp.

W którym kraju będzie mniej piracenia?

Porównać więc można tylko takie przykłady:

1. w jednym kraju za piracenie idzie się do więzienia na 20 lat i kara jest nieuchronna i natychmiast po udowodnieniu wymierzana

2. w drugim kraju za piracenie dostaje się 6 miesięcy nieuchronnej kary ale wymierzanej po kilku - klikunastu latach procesów, odwołań itp.

W którym kraju będzie mniej piracenia?

Przykłady CashNet są bardziej obrazowe. W tym przypadku: wysoka kara i jej nieuchronność lub niska kara i niewielka wykrywalność - sprawa jest oczywista i nie ma nic wspólnego z ogólnym stwierdzeniem: Nie surowość, ale nieuchronność kary wpływa na zmniejszenie przestępczości. Podane również przykłady - klaps czy 1 dzień więzienia za przestępstwo nie można uznać za karę, która spełnia swoje funkcje: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kara_kryminalna.

Jeśli ktoś mieszka na wsi to z pewnością zaobserwował też inny problem. Chodzi o psy, których ludzie się pozbywają przed wakacjami. Wyrzucane są do lasów, później watahy takich bezdomnych psów włóczą się po wsiach. Często się zdarza, że wygłodniałe atakują zwierzęta w gospodarstwach, ale i ludzi... Hycel? Dla mnie to legenda, gdzieś słyszałem, ale jeszcze nie widziałem.

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

Problem z psami na wsi jest przeogromny. Sam aktywnie jeżdżę praktycznie codziennie spore trasy na rowerze właśnie po wioskach i jest masakra. A jak Ci pies coś zrobi i zadzwonisz na policję to nie ma winnego. Właściciel się wypiera, że to nie jego, sąsiedzi milczą :jezyk1:.

Problem jest też taki, że psów nie wolno usypiać bez powodu, weterynarz się musi tłumaczyć z każdego uśpienia. Ja wiem, że to może złe dla niektórych, ale są przypadki gdzie ktoś przychodzi i chce psa uśpić bo mu się znudził i weterynarz mu tego nie zrobi. Wtedy właściciel zostawia psa przywiązanego w lesie i tyle. Dla psa gorzej bo umrze w męczarniach, a dla ludzi ryzyko, że pies jednak się uwolni i zdziczeje.

Hycla widziałem tylko w komiksach i kreskówkach :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności