Skocz do zawartości

Pozycjonowanie serwisu bez żadnych podstron i linków wewnętrznych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam stronkę firmową która ma 7 podstron, o firmie, cennik, oferta, kontakt, i 3 związane tylko i wyłącznie z pozycjonowaniem, delikatnie ukryte przed użytkownikiem. Chce zmienić wygląd ponieważ strona nie wygląda profesjonalnie. Dostałem od grafika projekt strony, która w sensie pozycjonowania nie zawiera żadnych podstron, tzn przykład:

https://www.ormanclark.com/

Jest to strona coś na wzór pana Ormana Clarka, wszystko znajduje się fizycznie na jednej podstronie, a użytkownik przechodzi pomiędzy poszczególnymi "podstronami" dzięki JS i przewijaniu strony góra, dół. Jedyna różnica jest taka, że na mojej stronie, nie można przejść na inne podstrony, scrollem, przewijanie scrollem, odbywa się tylko w zakresie jednej "podstrony"(nie wiem czy może mieć to jakiś wpływ, ale część treści jest w pewien sposób ukryta). Jaki wpływ ma to na pozycjonowanie ? Domyślam się że przez brak linków wewnętrznych jest lipa, ale czy faktycznie tak jest ? Ma ktoś jakieś doświadczenia, albo może powiedzieć cokolwiek na ten temat ? Czy da się pozycjonować coś takiego ? Czy może jestem w błędzie z moimi obawami i nie ma żadnych problemów z pozycjonowaniem takich serwisów ?

Dodam że w chwili obecnej strona jest na 3 i 8 miejscy na dwie najbardziej interesujące mnie frazy TEGO TYPU(inna branża i miasto ;) ):

Serwis samochodowy Kraków

Naprawa samochodów Kraków

i właśnie przysiadam do pozycjonowania bo spadła z miejsc 5,1 (odpowiednio do 3 i 8, czyli w sumie jedno spadło drugi skoczyło, ale ruch spadł).

Jedyna różnica jest taka, że na mojej stronie, nie można przejść na inne podstrony, scrollem, przewijanie scrollem, odbywa się tylko w zakresie jednej "podstrony"(nie wiem czy może mieć to jakiś wpływ, ale część treści jest w pewien sposób ukryta). Jaki wpływ ma to na pozycjonowanie ?

Strona Clarka jest dobrze zrobiona - brak ukrytej treści, każdy link to kotwica scrollująca do diva o konkretnym ID. Jeśli Twoja treść jest ukryta przed użytkownikiem, a dostępna w źródle kodu strony, to jest źle.

Jedyna różnica jest taka, że na mojej stronie, nie można przejść na inne podstrony, scrollem, przewijanie scrollem, odbywa się tylko w zakresie jednej "podstrony"(nie wiem czy może mieć to jakiś wpływ, ale część treści jest w pewien sposób ukryta). Jaki wpływ ma to na pozycjonowanie ?

Strona Clarka jest dobrze zrobiona - brak ukrytej treści, każdy link to kotwica scrollująca do diva o konkretnym ID. Jeśli Twoja treść jest ukryta przed użytkownikiem, a dostępna w źródle kodu strony, to jest źle.

Nie podoba mi się zbytnio ta konstrukcja, że scrollem można przejść na inną podstronę, ale jeśli zablokowanie podstron innych niż aktywna, może mieć negatywny wpływ na pozycjonowanie, to jestem wstanie zrezygnować z tego rozwiązania i zrobić to podobnie jak u Clarka. Więc dobrze że o tym wspomniałem :) Może przybliżę jak to działa żeby się upewnić czy na pewno to jest złe :P Body ma stałą wysokość 1000px. Wewnątrz jest div który ma 3000px, a w nim 3 podstrony, po 1000px każda. I teraz klikając na link, przesuwam div 3000px, tak że w body widać tylko jego odpowiednią część. Jednocześnie użycie scrolla pozwala poruszać się tylko w zakresie 1000px, a nie po całych 3000px.

A czy może ktoś jeszcze powiedzieć coś na temat strony "bez podstron" ? Czy to ukrycie treści przez zablokowanie scrolla to jedyny minus jaki dostrzegacie ?

Body ma stałą wysokość 1000px. Wewnątrz jest div który ma 3000px, a w nim 3 podstrony, po 1000px każda. I teraz klikając na link, przesuwam div 3000px, tak że w body widać tylko jego odpowiednią część. Jednocześnie użycie scrolla pozwala poruszać się tylko w zakresie 1000px, a nie po całych 3000px.

Eeee... idiotyczne rozwiązanie, nie mające nic wspólnego z semantyką. Skoro to działa na takiej zasadzie jak piszesz, to czemu to nie jest zrobione po ludzku na zasadzie osobnych podstron?

index | portfolio | kontakt - przykładowe menu - podstrony prowadzą powiedzmy do portfolio.html i kontakt.html

Wchodząc na stronę główną użytkownik dostaje treść strony głównej. Klikając na 'portfolio' AJAX podmienia zawartość kontenera z treścią i wyglądem strony na to, co zassie sobie z pliku portfolio.html. Analogicznie przy kliknięciu na kontakt. Prosto, czysto i zgodnie z zaleceniami - przy wyłączonym JS użytkownik mimo wszystko ma dostęp do całej zawartości, Google zresztą też.

Body ma stałą wysokość 1000px. Wewnątrz jest div który ma 3000px, a w nim 3 podstrony, po 1000px każda. I teraz klikając na link, przesuwam div 3000px, tak że w body widać tylko jego odpowiednią część. Jednocześnie użycie scrolla pozwala poruszać się tylko w zakresie 1000px, a nie po całych 3000px.

Eeee... idiotyczne rozwiązanie, nie mające nic wspólnego z semantyką. Skoro to działa na takiej zasadzie jak piszesz, to czemu to nie jest zrobione po ludzku na zasadzie osobnych podstron?

index | portfolio | kontakt - przykładowe menu - podstrony prowadzą powiedzmy do portfolio.html i kontakt.html

Wchodząc na stronę główną użytkownik dostaje treść strony głównej. Klikając na 'portfolio' AJAX podmienia zawartość kontenera z treścią i wyglądem strony na to, co zassie sobie z pliku portfolio.html. Analogicznie przy kliknięciu na kontakt. Prosto, czysto i zgodnie z zaleceniami - przy wyłączonym JS użytkownik mimo wszystko ma dostęp do całej zawartości, Google zresztą też.

Albo ja albo Ty, któryś z nas, nie rozumie słowa semantyka :)

Na temat:

Ponieważ strona ma się ładnie przewijać tak jak strona Clarka, dlatego takie rozwiązanie.

Dokładnie ma się tak przewijać po kliknięciu w link, a nie przy scrollowaniu bo to akurat mi się nie podoba.

Czyli ładuje Ci się strona główna, klikasz na oferta, strona PRZEWIJA/PRZESUWA się płynnie, na podstroną oferta, DOKŁADNIE TAK SAMO, jak u Clarka. Klikasz na główną strona ponownie, przesuwa się na główną w taki sam sposób jak u Clarka itd. Jedyna różnica to ta, że korzystając ze scrolla nie możesz opuścić aktualnej strony. I dla tego to zamieszanie z body 1000px i divem 3000px, aby nie można było przewinąć scrollem pomiędzy podstronami, do tego mają służyć tylko i wyłącznie linki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności