Skocz do zawartości

Linux vs windows

D3eX

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Linux to na prawdę świetny system operacyjny. Miałem okazję pracować na nim kilka miesięcy i byłem na prawdę zadowolony. Jedynym minusem jest brak obsługi .exe (wiem, wiem - wine), jednak emulator ten nie zawsze chce działać zgodnie z wszystkimi programami (nie wiem, jak jest teraz).

Z tych desktopowych testowałem Ubuntu, Mandrive i Suse. Polecam Ubuntu.

Co do Windy - obecnie siedzę na Windowsie 7 (dostarczony razem ze sprzętem) i mogę przyznać, że wreszcie jestem prawie w pełni zadowolony z Windowsa - brak zwiech, bluescreenów, restartów i innych podobnych przypadłości. Wszystko chodzi stabilnie.

KryptoPoradnik - twoje źródło wiedzy o kryptowalutach

Dyskusje o kredytach i pożyczkach - Forum Kredytowe | Kantory walut online - KantoryWalut.pl     

Jaki system bardziej przypasowuje wam do pracy. Jakie widzicie wady i zalety w obu systemach. ?

Temat rzeka - właściwie w każdym można doszukać się wad jak i zalet.

Mówiąc Windows masz na myśli przede wszystkim dużą dostępność aplikacji, możliwości testowania ich bez konieczności ręcznego instalowania oraz wpływania na jakość źródła. Jedyne co niepokoi to podatność na infekcje wirusowe, ale temat ten nie jest obcy także Linuksowi - głupotą jest sugerowanie, że "Linux to najbezpieczniejszy system świata". Jedyną jego zaletą jest fakt, że korzysta z niego garstka userów, toteż wszelkie małe ataki domowe nie są nagłaśniane - co nie znaczy, że ich nie ma.

Linux zaś to...Linux. Tu nie ma pieprzenia się - albo operujesz na tym co daje Ci repozytorium (bardzo dobry pomysł - wszystkie aplikacje w jednym miejscu), albo kombinujesz własne źródła, źródła niewolne itp. Zabawy jest przy tym co nie miara. Oczywiście każda nowa wersja Linuksa domyślnie posiada jakiś emulator, wśród których na pierwszy plan wychodzi WINE (btw - Wine Is Not Emulator :) ).

Jeżeli nie miałeś wcześniej do czynienia z jakimkolwiek systemem spod znaku pingwina to polecam coś prostego - Ubuntu (katuję właśnie 11.04 w pracy, w domu wersję 11.04 z nakładką na GNOME - Unity - o czym pisałem na blogu ostatnimi czasy). Rzadziej Debian, mimo iż są z tej samej gałęzi produktowej i operują na podobnych zasadach - Debian jest idealny do ratowania xxxx jeżeli żaden system nie chce się instalować i...tyle.

Z tego co się orientuję nie musisz teraz instalować, ani odpalać LiveCD żeby przetestować Ubuntu. Na ubuntu.com jest chyba webowa aplikacja pozwalająca przetestować system w oknie przeglądarki. Nie jestem 100% pewien czy to nadal działa, ale przed premierą wersji 11.04 sprawiło, że z przyjemnością zapuściłem update po przyjściu do pracy).

Jak dla mnie tylko i wyłącznie windows. Nie mam nic przeciwko linuxowi ale większość aplikacji jest tworzona pod Windows i na linuxie nie odpala. A jednak bez odpowiedniego softu praca jest dużo bardziej utrudniona....

Dodatkowo do wielu sprzętów brak sterowników pod linux-a itp. Gdyby większość aplikacji była zrobiona pod linuxa to pewnie on byłby widodącym systemem.

Zobacz koniecznie Blog Doroty oraz pamiętaj że do gry w paintball będą Ci potrzebne kulki do paintballa.

Ja jestem za GNU/Linux , który jest w większości urządzeń u mnie w domu (telefon, terminal, print server, odbiornik tv sat, komputery).

Plusy

Pracuje się naprawdę fajnie, co najważniejsze stabilnie. Nie chodzi tu o "niebieskie ekrany" ale o pracę po kilka lat na jednej instalacji.

Obsługa sprzętu jest ok (aparaty, drukarki, kamery, skanery, faksy ....), co najlepsze zdecydowana większąść działa "out of the box" :) .

Oprogramowanie do biura jest ok (libre office (dawniej open office), lefthand (imho lepszy od subiekta) i cała reszta instalowana np z synaptica)

Wykorzystanie zasobów systemowych jest o wiele lepsze niż w biurkowych wersjach systemu z Redmond. ( Można normalnie pracować z Kubuntu 11.04 na laptopie z PIII i 512 ram'u :P )

Instalacja jakiegokolwiek serwera to zaznaczenie pakietu do instalacji i czytelna edycja plikół konfiguracyjnych ( dla nowych użyszkodników są nakładki graficzne ) (postawienie podstawowego LAMP to 10 min)

Minusy

Gry - chcesz pograć zainstaluj Win

Programy do pracy pisane pod Win - nie kombinuj z WINE - zainstaluj Win

Ten system uzależnia.

Uwaga dla tych co chcą po raz pierwszy zainstalować system GNU/Linux - instalujcie coś co w danej chwili jest najbardziej popularne , macie wtedy największe wsparcie.

Gigacat - moderowany katalog stron

Korzystam z linuksa od ładnych kilku lat i tak samo jak każdy inny system ma on pewne wady także. Zależy co kto preferuje. Dla mnie liczy się przede wszystkim komfort pracy. Gdybym miał przeinstalowywać system co pół roku jak to robią użyszkodnicy windowsa to by mnie chyba szlag trafił. Wirusy, wysyp rejestru, błędy aktualizacji itp. Większość chyba wie o czym mówię.

Jeżeli chodzi o oprogramowanie natomiast. Większość softu potrzebnego mi do pracy mam pod linuksem bądź pracuje on jako soft serwerowy, jeżeli coś brakuje mi to odpalam to pod wine. W większości to jest kwestia przyzwyczajenia z jakich programów się korzysta i poznania ich. Argumenty, że nie lubię linuksa bo nie ma na niego oprogramowania z jakiego korzystam działają i w drugą stronę. Można powiedzieć także, że nie lubię windowsa bo brak mu często oprogramowania z jakiego ja korzystam pod linuksem.

Pracuję na systemie co był instalowany jakieś sześć lat temu, c dziennie tylko są robione aktualizacje oprogramowania na nim jak wyjdzie jakaś nowa wersja bądź poprawiona wersja. Ilu użytkowników windowsa jest w stanie pochwalić się swoim systemem na którym pracują od tylu lat bez reinstalacji jego ?

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Korzystam z linuksa od ładnych kilku lat i tak samo jak każdy inny system ma on pewne wady także. Zależy co kto preferuje. Dla mnie liczy się przede wszystkim komfort pracy. Gdybym miał przeinstalowywać system co pół roku jak to robią użyszkodnicy windowsa to by mnie chyba szlag trafił. Wirusy, wysyp rejestru, błędy aktualizacji itp. Większość chyba wie o czym mówię.

Pragnę przypomnieć, że wystarczy wykonać obraz partycji np. Ghost'em (brak pełnej kompatybilności z macierzami) lub Acronisem bootowalnym i problem z głowy.

linuksa bo nie ma na niego oprogramowania z jakiego korzystam działają i w drugą stronę. Można powiedzieć także, że nie lubię windowsa bo brak mu często oprogramowania z jakiego ja korzystam pod linuksem.

Brak supportu dla Adobe. Wchodzę na przypadkowe forum i widzę, że np. ostatnią dystrybucją Corel'a, który pracował przez Wine jest nr 8. Kiedyś próbowałem z Ubuntu, ale gryzłem się w język i nie dałem rady z szukaniem zamienników. Myślę, że każdy OS ma swoją grupę docelową, we mnie Linux nie trafia, co nie znaczy, że jest zły.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Troche smieszny jest ten temat i wypowiedzi w nim, bo jest to w stylu:

Temat - jaki system najlepszy do pracy?

sporo odopwiedzi - najlepszy do pracy jest Linux, minus jego taki, ze nie dzialaja na nim zadne programy na ktorych pracuje dlatego mam na drugiej partycji Windowsa do pracy, ale polecam do pracy Linuxa :)

Taka jest niestety prawda, ze najlepszy do wiekszosci prac, a w szczegolnosci pozycjonera jest wlasnie Windows. Praktycznie zadna aplikacja do SEO nie dziala na Linuxie. Z tego co kojarze to jedynie nasz rodzimy produkt SEO Light ma oficjalna wersje na Linuxa. W pozostalych natomiast trzeba kombinowac z jakims WINE, ktory i tak z tego co slyszalem wielu programow nie potrafi obsluzyc.

Co do stabilnosci Windowsa to wg. mnie jest on stabilny. Caly czas siedze na WinXP i jak sie nie instaluje masy bzdetow, gierek itp. szczegolnie z warezu to system pracuje stabilnie przez nawet kilka lat i nic sie nie wysypuje. Co do wirusow, atakow itp. to oczywiscie jest ich znacznie wiecej na Windowsa, ale to oczywiste, bo wszystkie grupy tym sie zajmujace celuja w najbardziej powszechny system.

To tak jak z katalogami - najwiecej syfu jest w webmini, bo jest ich najwiecej i zostalo do nich zrobionych najwiecej dodawarek, w tym darmowych. Z drugiej strony jest np. Omnipress, ktorych wszystkich sztuk jest moze 200 w sieci i praktycznie nic sie z nim nie dzieje, bo sa tylko 2 dodawarki i nikt nie jest zainteresownay tym skrytpem ze wzgledu na mala jego popularnosc.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

A jak to jest z prędkością systemu operacyjnego, jako że nigdy nie posiadałem linkuxa to dochodziły mnie słuchy że jest on wydajniejszy, wszystko o wiele mniej "muli". Jako że mam Windows 7 którego dostałem wraz z laptopem to jedyne co mnie nie zadowala to właśnie spowolnienie otwierania okienek, zamykanie programów, otwieranie nowych, po prostu czasami "przymula". (ps. Wiem wiem że to wszystko przez słabą konfiguracje sprzętową, ale jak już dawali z laptopem to powinno ładnie chodzić a tak to muszę się denerwować )

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

Dla mnie liczy się przede wszystkim komfort pracy. Gdybym miał przeinstalowywać system co pół roku jak to robią użyszkodnicy windowsa to by mnie chyba szlag trafił. Wirusy, wysyp rejestru, błędy aktualizacji itp. Większość chyba wie o czym mówię.
Mam XP z service pakiem 3 na tym kompie dobre ponad rok czasu i ani razu nie zdarzyła się awaria systemowa. Do tego nie jedną stronę otwierałem z wirusami na pokładzie, pewnie też tysiące spamu też z wirusami i system giry nie wytknął. Oczywiście nie instaluje wszystkiego co wpadnie pod myszkę jak robi to wiele osób.

Uważam, że do linuxa trzeba mieć swoiste zacięcie, bo jednak różnice są znaczne z pewnością też w dwie strony lepsze i gorsze.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A jak to jest z prędkością systemu operacyjnego, jako że nigdy nie posiadałem linkuxa to dochodziły mnie słuchy że jest on wydajniejszy, wszystko o wiele mniej "muli". Jako że mam Windows 7 którego dostałem wraz z laptopem to jedyne co mnie nie zadowala to właśnie spowolnienie otwierania okienek, zamykanie programów, otwieranie nowych, po prostu czasami "przymula". (ps. Wiem wiem że to wszystko przez słabą konfiguracje sprzętową, ale jak już dawali z laptopem to powinno ładnie chodzić a tak to muszę się denerwować )

Jeżeli w Win7 wyłączysz efekty pulpitu to będzie działał zauważalnie szybciej.

Nie da się porównać wydajności okienek rodem z redmond do okienek na GNU/Linuks.

W każdej(prawie) dystrybucji masz kilka menadżerów okien od bardzo lekkich które chodzą na PII z 128 mb ram (jakieś blackbox, fluxbox), przez trochę cięższe PIII 256 mb ram( np xfce) po "kobyłki" (np Gnome, KDE) które jak włączysz compiza (beryla) ze wszystkimi " świecidełkami, potrafią mulić przy 1gb ram.

Co jest ważne przy linuksie - ram i karta graficzna, mniej ważny jest procesor.

Karta graficzna najlepiej ze stajni nvidi (drugie miejsce radeon) <--- bdb wsparcie producenta jak i społeczności

Ram - jeżeli chcesz aby środowisko było porównywalne (wizualnie) z tym z Win7 z Aero to 1gb

Jeżeli chodzi o optyamalizację pracy na pulpicie gnome/kde - to zarówno Mac OS jak i Win z Aero - są jakieś 2 lata do tyłu :) (nie bijcie mnie użytkownicy tych systemów, jak nie wierzycie to zapraszam do testów )

Róznica miedzy Win i MAC OS a Linuksem ---> w Win i MAc os jesteś użytkownikiem systemu, w GNU/Linux jesteś administratorem systemu. (taka lekka przenośnia)

D3eX - uruchom sobie jakąś dystrybucję - najlepiej zainstaluj ją np na zewnętrzym twardym dysku. Pobaw się tydzień. Molestuj ją maksymalnie bawiąc się wszystkim, isntaluj programy, podłączaj sprzęt. Pokochasz lub znienawidzisz :P

Gigacat - moderowany katalog stron

D3eX - uruchom sobie jakąś dystrybucję - najlepiej zainstaluj ją np na zewnętrzym twardym dysku. Pobaw się tydzień. Molestuj ją maksymalnie bawiąc się wszystkim, isntaluj programy, podłączaj sprzęt. Pokochasz lub znienawidzisz

Ja to już się zastanawiam nad instalacją windowsa xp na innej partycji i bawieniu się na nim. Ale trochę szkoda bo na win7 fajnie się siedzi ale ciężko pracuję. Mam tylko 2 gb ramu i zintegrowaną kartę, być może 2gb ramu coś by tu zmieniły.

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności