Skocz do zawartości

Linux vs windows

D3eX

Rekomendowane odpowiedzi

@D3eX

Tylko nie baw się zanadto w wiele systemów na jednym dysku, bo jak pomieszasz ustawienia w grub-ie w pierwszym sektorze rozruchowym to nawet przywracanie mbr nic ci nie pomoże, a bez bardzo dobrej znajomości linuxa będziesz mógł wywalić dysk do kosza.

Sam to niedawno przerabiałem, jakie było moje zdziwienie kiedy fixmbr nie zadziałał !!!

Tani, szybki i niezawodny hosting, już od 35zł rocznie  - Webhosting1st

Sklep z częściami do laptopów.

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Tylko nie baw się zanadto w wiele systemów na jednym dysku, bo jak pomieszasz ustawienia w grub-ie w pierwszym sektorze rozruchowym to nawet przywracanie mbr nic ci nie pomoże, a bez bardzo dobrej znajomości linuxa będziesz mógł wywalić dysk do kosza.

Sam to niedawno przerabiałem, jakie było moje zdziwienie kiedy fixmbr nie zadziałał !!!

Nie mieszaj chłopakowi w głowie, uruchamisz instalację np Debiana, przechodzisz odrazu do instalacji i konfiguracji grub'a i automagicznie Ci sie instaluje poprawnie skonfigurowany grub (lub lilo jak wolisz).

Gigacat - moderowany katalog stron

Dla bezpieczeństwa to siedzę na Mac OS i sobie go bardzo chwalę ale z dwójki Linux/Windows wybrał bym zdecydowanie winde, bo można żyć bez Linuxa ale bez windy "prawie" się nie da. Napisałem "prawie", bo jak ktoś nie ma żony i dzieci, to sobie poradzi - jednak szanujmy swój czas, bo życie jest tak krótkie :)

W naszym zawodzie chcąć być "cool, jazzy i trendy" software Billa jest po prostu niezbędny! Jak ktoś lubi tracić czas, to polecam zabawę z Linuxem - siedziałem wyłącznie na Linuchu 2 lata ale to było za nim założyłem podstawową komórkę społeczną i odbywało się to kosztem życia towarzyskiego ;-)

podsumowując - fajnie jest poruszać się biegle po linuxie, jednak czas na poznanie oraz walkę z tym wszystkim lepiej jest przeznaczyć na przyjemniejsze rzeczy...

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Chyba odpuszczę sobie linuxa i zainstaluje na innej partycji poczciwego XP, być może moje problemy z "muleniem" znikną :).

W ogóle ktoś ma win7 np. na dysku C: a win xp na dysku D: ?

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

Ja miałem kiedyś i możesz mieć śmiało na C,D.

System do pracy to zależy co się robi, często linux wystarczy ale jak potrzebujesz bardziej zaawansowanych aplikacji to na linuxa raczej nie znajdziesz.

Windy jak to windy im więcej programów,sterowników i dodatków to tym szybciej lecą w kosmos, zawsze coś za coś.

Jeśli chciałbyś sobie zainstalować Linuksa "tylko" z powodu słabego kompa, to daj sobie spokój (na tabletki przeciwbólowe nie wyrobisz).

Ja mam XP na E: a pracuję na Linuksie - bo jestem przyzwyczajony do niego (męczy mnie dłuższa praca na XP).

Ale jak człowiek musi, to i do ... ekranu dotykowego w telefonie się przyzwyczai :)

Muszę ściągnąć pierw jakiegoś XP ze wszystkim.

Uważacie że kupno dodatkowych 2 Gb ramu zmieniło by wszystko i Win7 śmigał by bez problemu ?

Ale jak człowiek musi, to i do ... ekranu dotykowego w telefonie się przyzwyczai

Ja nie dałem rady :rolleyes:

jesli chodzi o windowsa przy pracy nad pozycjonowaniem to brak cat+grep moze doprowadzic do szewskiej pasji gdy musimy obrabiac exporty i przygotowac je do importu do innego programu.

gielo swietnie to ujal. w windowsie naprawde brak wielu przydatnych programow

osobiscie pracuje na dwoch systemach (slack i xp) i na xp przesiadam sie na czas analizy konkurencji, katalogowania bohaterem i pogrania

reszta 'ogolnej' pracy wygodniejsza jest z poziomu linuxa

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Na jakim sprzęcie to ma działać - napisz coś o konfiguracji tego laptopa.

Acer Aspire

Procesor Pentium Dual-core CPU T4300 2.10GHZ

Ram : 2GB

Win 7 64bit

Grafika : Zintegrowana (Mobile Intel ? 4 Series Express Chipset Family)

Najlepszy jest taki, pod którym bezproblemowo mogę zainstalować wszystkie niezbędne aplikacje. A jest nim niestety Windows.

Napisałem niestety, gdyż kiedyś lubiłem linuxa, ale setki dystrybucji i coraz większe różnice między nimi wpływają tylko na niekorzyść tego systemu :/

Zrób dwa małe testy:

1. Start ---> wyszukaj ---> Informacje wydajności i narzędzia . Zobacz gdzie masz najmniejszą ilość punktów.

2. Podłącz w miarę szybkiego pendrive, majlepiej 2 gb, sformatuj go i użyj funkcji ReadyBoost - jeżeli to wpłynie na jakość pracy wtedy śmiało możesz dokupić te 2 gb pamięci

Gigacat - moderowany katalog stron

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności