Skocz do zawartości

Linux vs windows

D3eX

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
jesli chodzi o windowsa przy pracy nad pozycjonowaniem to brak cat+grep moze doprowadzic do szewskiej pasji gdy musimy obrabiac exporty i przygotowac je do importu do innego programu.

gielo swietnie to ujal. w windowsie naprawde brak wielu przydatnych programow

osobiscie pracuje na dwoch systemach (slack i xp) i na xp przesiadam sie na czas analizy konkurencji, katalogowania bohaterem i pogrania

reszta 'ogolnej' pracy wygodniejsza jest z poziomu linuxa

ja mam od takich rzeczy konto shell, mam na nim GG, IRC, klienta ftp dzieki czemu z kazdego kompa majac putty moge administrowac strona, gadac z ludzmi, korzystać z linuxowych pakietow.

Najlepsze Serwery CS Reksio. Zapraszam

Doszły mnie pogłoski że mając od nowości w laptopie wgrany system operacyjny windows 7, nie można już zainstalować sobie spokojnie na drugiej partycji windowsa Xp i na nim pracować.

Ktoś potwierdza ?

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

Chętnie przeszedłbym z win na linuxa, ale trzyma mnie kilka programów. Gdy pozna się linuxa praca na nim jest przyjemniejsza i efektywniejsza, praktycznie wszystko można sobie spersonalizować pod siebie. No i jeszcze te klikanie... konsola w wielu przypadkach jest dużo wygodniejsza.

I ja dołożę swoje 3 grosze. Na komputerze na którym pracuje obecnie mam zainstalowanego Windowsa XP SP2 od 2 lat i jak do tej pory jeszcze nigdy nie miałem zwiechy. Do tego działa całkiem szybko. Niczego więcej od systemu nie oczekuję - szybkości i bezawaryjności. O bezpieczeństwo dba program antywirusowy, a ja mu w tym pomagam nie odwiedzając stron wątpliwej treści.

Windows... kto by tam się męczył z linuksem...

Nikt nie instaluje systemu aby się z nim męczyć :) Wnioskuję, że twoja znajomość linuksa jest zerowa stąd to stwierdzenie.

Sklep dla sportowców w którym znajdziesz Odżywki oraz suplementy diety dla sportowców, sprzęt siłowy i fitness oraz akcesoria do sportów walki i treningowe Hurt-Detal. Szybka wysyłka na terenie polski i za granicę.

Sklep producenta sprzętu siłowego, fitness oraz akcesoriów do sportów walki. Wysoka jakość, przystepne ceny :)

Znalazłem ciekawy post na forum https://windows7forum.pl/windows-xp-jako-dr...em-t-14452.html.

Jeśli ktoś ma już Win 7 i chce wgrać na inną partycję win Xp będzie musiał zrobić to w ten sposób.

Najlepiej zbootuj płytke z sys.

Zainstaluj ją na tej partycji wyznaczonej przez cb.

Z racji tego że instalujesz XP po 7 to zrób takie kroki:

Po instalacji XP uszkodzi bootloadera 7 i ona się przestanie uruchamiać.

Ale jest na to rada.

Aby więc naprawić wpis o Windows 7, włóż do napędu płytę instalacyjną z systemem Windows 7, a następnie uruchom komputer z nośnika. W kolejnym kroku w instalatorze, przechodzisz dalej i klikasz łącze Napraw komputer. W oknie Opcje odzyskiwania systemu pozostaw zaznaczoną domyślną opcję, upewnij się, że na liście systemów zaznaczony jest Windows 7 i kliknij Dalej. Narzędzia odzyskiwania przeprowadzą teraz próbę wyeliminowania problemów. Po procesie przywracania, uruchom ponownie komputer i sprawdź, czy problem został rozwiązany. Jeśli nie startuj komputer z płyty instalacyjnej i przejdź przez opisane powyżej kroki. W oknie Opcje odzyskiwania systemu kliknij łącze Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchamiania. Po chwili system przeprowadzi próbę naprawienia listy rozruchowej.

Teraz powinien wystartować nam Windows 7.

Ale Windows XP się nie Uruchomi.

Nie bój się.

Zaraz Go odpaliszTongue.

Gdy zalogujesz się do Windows 7 pobierz i zainstaluj program

EasyBCD 2.0.2

Po zainstalowaniu programu uruchom go i przejdź do zakładki Add New Entry

I z listy Type wybierz Windows NT/2k/XP/2k3.

Musisz się upewnić,że masz zaznaczoną opcję Automatically detect correct drive

Jak masz zaznaczoną tą opcję kliknij Add Entry.

Po tej czynności będziesz mógł Uruchamiać te 2 sys.

Kto pyta, nie błądzi  :nauka:

Najlepszym systemem jest ten system, który dobrze znasz.

Jak nie znasz się na linuksie to bedziesz na niego klął, jak nie znasz windy to też.

Ja znam oba systemy aktualnie pracuję na linuksie. Ale nie polecam tego systemu jako produkcyjny system do pracy osobom, które nigdy w życiu nie widziały tego systemu na oczy.

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności