Skocz do zawartości

Linki i spadek pozycji

outlaw

Rekomendowane odpowiedzi

Stworzyłem nową stronę do której wpisałem linki na 6-7 innych stronach. Po kilku dniach już strona była na pierwszym miejscu kiedy wpisałem interesującą mnie frazę + nazwa miejscowości. Od kilku dni mimo że nie dodałem żadnych nowych linków i w sumie nic nie robiłem strona zniknęła z wyników pod tą frazą. Zaindeksowane są za to nawet wysoko strony na których te linki są. Co zrobiłem źle?

Nie odpowiedziałeś czy to nowa domena. Pewnie kolega, który zadał to pytanie, gdyby przeczytał odpowiedź twierdzącą, to pewnie wspomniałby o czymś o czym często się mówi czyli fresh site bonus. Czyli że niby nowe strony na starcie dostają od G bonusa (prawie jak darmowy kuponu do Adwords :) ) i na początku szybują wysoko w wynikach. Czy tak jest czy nie - szczerze mówiąc nie ma to dla ciebie już znaczenia. Nie trać zbyt dużo czasu na dociekanie - dlaczego. Niezbadane są wyroki Google, a szczególnie chyba ostatnio. Po prostu rób to co kolejny kolega radzi - linkuj dalej, ale nie rób tego na jedną tylko frazę, bo możesz dostać po łapkach. Lepiej rób to na kilka różnych, dość odmiennych, by wyglądało to na naturalne, oczywiście szczególną uwagę przykładając do tej najbardziej przez ciebie pożądaną. A jak to zrobić - musisz przysiąść, porządnie pomyśleć i zaplanować z głową.

Pisane było setki razy. Świeża domena, marne linkowanie, chwilowy zachwyt bycia SEO masterem bo jestem na pierwszej stronie, spadek i płacz.

Nie uważam się za guru... ani nawet za średnio zaawansowanego SEO. Wyników pod tą frazą jest 10tys więc fraza jest bardzo lokalna i nie wierzę, że jedyna strona o tej tematyce w regionie, gdzie występuje wiele powtórzeń tej frazy nagle zniknęła... Domyślam się, że to jest ban od google, ale dlaczego? Za szybko dodałem te 7 linków?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności