Skocz do zawartości

Kazdy gclid = zaliczenie klikniecia? Czy to jest fair?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szlag mnie trafia gdy mam kliknięcia z natychmiastowym opuszczeniem strony (prawdopodobnie ceny odstraszaja ludzi ktorzy jeszcze nie rozeznali rynku - za darmo na nim nic nie ma). Ale coz, tak musi byc, chcialbym napisac o pobieraniu dodatkowego "haraczu" za to samo.

Dobija mnie jak paskud szuka np "meble Krakow" i wlazi na reklame nawet 5-6 razy szukając po tej samej frazie i to w ciagu 2-10minut (ta sama sesja z google mozna napisac).

Ta sama strona wynikow google (SERP) i ziomal uzywa to jako drogowskaz do klikania sobie i patrzenia. W porządku po to sa wyszukiwarki internetowe. Ja pisze o naliczaniu kasy za KAZDE klikniecie! Bo na to wyglada po analizie kosztow kampani, bardzo malo mam zwrotow "nieprawidlowe klikniecia". Sam zbieram w systemie kazdy GCLID (ten parametr od auto tagowania likow) i widze ze gosciu klika mi ładnych kilka razy i za kazdym razem jest inne GCLID (czyli nowa kaska dla monopolisty) ale szukal w Google tego samego (te same slowa kluczowe -parametr q= w refferer z google). Uważam to za kawał ...... ze strony wielkiego G.

Czy uwazacie ze każde zliczenie kliknięcia z tej samej strony wyników wyszukiwania google jest fair? Ja uwazam ze to chamstwo i ssanie ze mnie pieniedzy przez **** monopoliste. Jesli za klik place ok 1zl to takie dodatkowe 4 klikniecia to lacznie daje to 5zl poswiecone dla jednego pajaca ktory moze nawet nie zdawac sobie sprawy ze ktos za to placi. Nie nazywam sie TVN ani VW by moc takie koszty "olać", stać mnie na kampanie ale nie trwonienie pieniędzy za to samo w ciagu raptem PARU MINUT (owe dodatkowe przejścia z reklamy tego samego pajaca).

Czy można jakoś z tym walczyć? Blokada po IP nie wchodzi w gre bo system Google (chyba maja API) i tak przetworzy to po ladnych kilkunastu minutach (w tym czasie juz mi kliknie ponownie zanim blokada wejdzie w życie).

UWAGA

to nie jest złośliwa konkurencja (IP rozne, znam sie na tym by ocenic), klikniecia zawsze sa na prawidlowe hasla - nie mam tu obiekcji, reklama wyswietla sie tylko gdy szukaja to co ja oferuje.

Przeanalizuj wszystkie słowa po których wyświetlana i klikana jest Twoja reklama - Wejdź na zakładkę słowa kluczowe i pod wykresem kliknij przycisk Zobacz wyszukiwane frazy kluczowe....

Poczytaj również o listach remarketingowych - co prawda działają w sieci reklamowej, ale możesz ograniczyć wyświetlanie swojej reklamy, bądź wykorzystać te listy do ponownego wyświetlenia reklamy tej samej osobie ale z innym tekstem typu - Byłeś już u nas, zapraszamy ponownie....

https://adwords.google.com/support/aw/bin/a...p;answer=166488

https://adwords.google.com/support/aw/bin/a...p;answer=171298

hasła naprawde się wyswietlające, napisałem to na sam koniec moich smutów :)! mam obcykane - są prawidłowe na 100% i już dawno temu wyeliminowałem ten problem. Dzieki ale to nie to.

Śieć reklamowa to jawne złodziejstwo i już dawno tego nie mam (może byloby to dobry kanał jesli daloby sie wskazac tylko wybrane przezmnie strony gdize chce reklame, nie wiem czy sie da).

Sam google na PRAWIDŁOWE hasła i przyłazi ci taki ciul i klika bo on sobie googluje. I ma prawo sobie googlowac i klikac ale dlaczego do jasnej ciasnej ja mam za takie gó**o płacić za przeproszeniem?

Albo inna sprawa - jestem oprocz adwords na wiele hasel na 1-2 pozycji w organicznych/naturalnych wynikach SERP. Włazi ci koles z reklamy (GCLID w URL) i NIC na stronie nie robi (żadne działania!) i za minutę włazi na stronę główną bez GCLID czyli z wyników naturalnych i też nic nie robi! Ale jak mówiłem ceny mogą ich zaskoczyć. Tu nie marudze, ale jesli mi jeszcze "doklika" 4zł w ciągu kolejnych kilku minut to sie w kieszeni wiecie co otwiera :|

To jest *@#$&$#&* wg mnie ze strony google - ta sama SERP na to samo hasło a naliczają za każdy klik tego samego czlowieka!

Może jakięś "automatyczne działania" -nowość w google, może się da tam ograniczyć coś w tym temacie? Ktoś wie?

Po pierwsze to da się samemu ustawić strony www, na których chcesz by Twoja reklama się pojawiała w sieci reklamowej.

Dwa - automatyzacja Ci nie pomoże.

Trzy - czy używasz dopasowań do fraz?? Jeśli nie to tu możesz mieć problem, że klikają niezdecydowane osoby. Zastanów się czy tekst reklamy nie jest zbyt ogólny i stąd tyle kliknięć - najprościej użyć ceny w tekście reklamy i tylko zainteresowane osoby powinny klikać.

Obserwuj również zakresy ip z których masz kliknięcia bo to może jakiś robot wyklikuje Ci reklamę.

Śieć reklamowa to jawne złodziejstwo i już dawno tego nie mam (może byloby to dobry kanał jesli daloby sie wskazac tylko wybrane przezmnie strony gdize chce reklame, nie wiem czy sie da).

da sie :)

z jednej strony moge Cie zrozumieć, ale z drugiej czy to naprawde jakas duża wina google,że jakiś ktoś w ciągu 10minut klika Ci 5x na linka sponsorowanego? tak działa ten system... wydaje mi się, że takiego typu zdarzenia maja miejsce bardzo rzadko-jeżeli u Ciebie jest to dosyć częste to ja jednak by sie zaczął zastanawiać czy konkurencja coś nie majstruje tutaj.

5x w ciągu 10 minut napewno potrafi wqrzyć, ale wiesz mi, że na kontach którymi zarządzam czasem zdarza sie, że ktoś po 2 albo 3 kliku(w niedlugi okresie czasowym) dokonuje konwersji- tak wiec to,ze google pobiera opłaty za kliki od tego samego użytkownika nie jest wcale takie nieuzasadnione.

Z tego co sie orientuje to automatyczne działania nic tutaj na takie sytuacje nie zaradza.

To jest wlasnie najwieksza goraczka tego systemu ;) jednak z drugiej strony ile za to jest superlatywow

Ja proponuje Ci na to slowo kluczowe znizyc stawke CPC, ustaw najnizsza np. raz na jakis czas i miec nadzieje ze w tym czasie bedzie klikal innym experymentuj mozliwosci jest sporo

To jest wlasnie najwieksza goraczka tego systemu :) jednak z drugiej strony ile za to jest superlatywow

Ja proponuje Ci na to slowo kluczowe znizyc stawke CPC, ustaw najnizsza np. raz na jakis czas i miec nadzieje ze w tym czasie bedzie klikal innym experymentuj mozliwosci jest sporo

roznica miedzy 1 a 3 pozycja to jakies 30groszy chyba i tak oscyluje klik za 1zl.

I ciagle widze cholernych lamerow klikajacych radosnie w reklame, i ****** google to nalicza. Na ostatni tydzien zwroty za nieprawidlowe klikniecia to ulamki procenta.

Pie***y monopolista i tyle. W ciagu 3 minut zlicza dwa kliki, ja bym te pieniadze wolal przeznaczyc na fundacje np TVN a nie na miliardera z mountain view.

Ponawiam pytanie:

Czy sa jakies przyklady wykorzystania API adWords by banowac takie cholery od klikania dla sportu? I tak sadze ze czas przetworzenia zlecenia na ban po IP w google bedzie dluzszy niz te kilka minut i szkodnik bedzie nadal klikal :-(

PS

Dzis mialem telefon od babki, wlazla na mapy google i moja firme - wykonala do mnie telefon. Mowie - prosze kliknac dzial ABC po wiecej informacji. A ta mowi ze nie widzi dzialu ABC, zaczyna czytac co widzi na stronie (jak to lamer) i nagle slysze "te informacje dostarcza wlasciciel" nosz.... qrfa to jej grzecznie mowie ze prosze przejsc na moja strone z tej wizytowki na google. Jeszcze linku nie umiala odszukac na tej wizytowce. Wreszcie sie udalo. Tacy wlasnie sobie klikaja i ogladaja i niech sobie ogladaja ale nie chce za ich lamerskie kliki placic i wy zapewnie tez.

Przesledzcie swoje kampanie to sie za glowe zlapiecie ile google zdziera. Moze jeszcze za wyswietlenia beda dodatkowo liczyc?

PS

Dzis mialem telefon od babki, wlazla na mapy google i moja firme - wykonala do mnie telefon. Mowie - prosze kliknac dzial ABC po wiecej informacji. A ta mowi ze nie widzi dzialu ABC, zaczyna czytac co widzi na stronie (jak to lamer) i nagle slysze "te informacje dostarcza wlasciciel" nosz.... qrfa to jej grzecznie mowie ze prosze przejsc na moja strone z tej wizytowki na google. Jeszcze linku nie umiala odszukac na tej wizytowce. Wreszcie sie udalo. Tacy wlasnie sobie klikaja i ogladaja i niech sobie ogladaja ale nie chce za ich lamerskie kliki placic i wy zapewnie tez.

Przesledzcie swoje kampanie to sie za glowe zlapiecie ile google zdziera. Moze jeszcze za wyswietlenia beda dodatkowo liczyc?

Użyłeś hasła mapy google - to nie adwords!! Za to nie płacisz.

Z drugiej strony to się Ci dziwie. Dzwoni do Ciebie Klientka. Zamiast ją obsłużyć i doradzić odnośnie swoich usług/produktów to ją odsyłasz do strony www - gdzie widzisz, że sobie nie radzisz.

Nie sądzisz, że tracisz Klienta na własne życzenie??

PS

Użyłeś hasła mapy google - to nie adwords!! Za to nie płacisz.

Z drugiej strony to się Ci dziwie. Dzwoni do Ciebie Klientka. Zamiast ją obsłużyć i doradzić odnośnie swoich usług/produktów to ją odsyłasz do strony www - gdzie widzisz, że sobie nie radzisz.

Nie sądzisz, że tracisz Klienta na własne życzenie??

dalem przyklad z cyklu "przychodzi lamer do google" i sobie klika, nie umie sie odszukac, nastepnie znow sobie klika. Akurat wlazla na mapy google i wiem ze jest to darmowe, ale pozniej taki ktos (tj zagubiony w swiecie IT) Ci i mi nabija adwordsy bo on sobie "szuka". Klientka miala cos przeczytac z dzialu ABC, za duzo na telefon no i tam sa obrazki, jak mam jej to tlumaczyc. To jej grzecznie, spokojnie tlumaczylem ze dzial ABC jest u gory w menu. Ale ona siedziala na wizytowce google maps i zorientowalem sie dopiero jak przeczytala "te informacje dostarcza wlasciciel". Ona nie wiedziala ze siedzi na wizytowce... udalo sie w koncu ja namowic do przejscia na wlasciwa storne (moja). Nie splawiam klientow oczywiscie.

Caly watek jest o google adwords i **** naliczaniu za kazde klikniecie w ramach tej samej sesji na google - wlasnie przez takie lamerki, klikaja sobie bo maja myszke a ja bule kase. Konkurencja na moje haslo tez glupia bo powinna obnizyc stawki i bysmy razem mniej placili temu monopoliscie.

Mialem 2x wejscie na reklame tego samego goscia w ciagu 5 (pięciu!) sekund, akurat to chyba rozliczyli jako "lewe" klikniecie, ale wejdzie ci taki po kilku minutach na to samo haslo - juz placisz.

Na problem z wysokim WO polecam

https://exitsplash.com

Daj za darmo coś (w zamian za mail) a przynajmniej bazę zbudujesz :D

Za free mogę ci jeden, dwa kody wygenerować (sam z tego korzystam i mam zwiększenie sprzedaży średnio o 1,2% w turystyce i 3% w księgarni, zapis na listy mam skuteczniejszy o prawie 200% względem SqP bez ExitSplasha)

A wracając do gcidów to nie jest fair - napisz do Google żeby przeanalizowali kliknięcia, może coś zwrócą :)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

używasz sieci reklamowej?? Jeśli tak to możesz zastosować listy remarketingowe. Służą do pokazywania innego tekstu reklamy osobom, które już były na Twojej stronie. Ty możesz użyć remarketingu do braku wyświetleń Twojej reklamy tym osobom, ale to również nie jest dobre rozwiązanie.

Remarketing działa tylko w sieci reklamowej.

Druga sprawa to poprawne przygotowanie kampanii, aby unikać jak najwięcej niechcianych kliknięć. Rozumiem, że w niektórych przypadkach masz sporo niechcianych kliknięć w krótkim czasie co ewidentnie wskazuje na kogoś kto klika celowo, ale właśnie takie adresy ip powinieneś wykluczać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności