Skocz do zawartości

Joomla, problem z Sobi2

Mclain

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem mały katalog firm - lokalne przedsięwzięcie.

Wykorzystałem do tego celu Joomla i komponent Sobi2.

Czy jest na świecie człowiek, który potrafi mi powiedzieć w miarę prostym językiem, co powinienem zrobić, ustawić, dograć, dopisać, usunąć itp. aby w tym stanie Joomla dawała mi przyjazne linki?

Chodzi o taką prostą stronkę: firmy.swietokrzyski.com

Jak się uczysz angielskiego, ale się nauczyć nie możesz, to może mogę Ci jakoś pomóc? Taki oto angielski projekt.

Ok, przyjazne linki przez htacces ustawię, bo to akurat rozumiem, ale co dalej? Może ktoś jakąś prostą instrukcję podać?

Mar_Dal - wiem, że pewnie jesteś dobrym programistą czy webmasterem, ale nie pytam po to, żeby ktoś zadał kolejne i kolejne pytania. Pytam bo nie wiem i nie znalazłem na ten temat nic ciekawego.

Potraktujcie mnie jak laika, postarajcie się przedstawić to na tyle prosto, żebym jakoś dał radę to zrobić. Z góry bardzo dziękuję.

Jak się uczysz angielskiego, ale się nauczyć nie możesz, to może mogę Ci jakoś pomóc? Taki oto angielski projekt.

PA > Witryna > konfiguracja (zakładka witryna): Proste adresy - Tak, Korzystaj z mod_rewrite - Tak, Adresy z przyrostkiem - nieistotne. Bez żadnego grzebania w .htaccess - jeśli jest problem z ustawieniem powyższych, to może być kłopot z prawami do plików, albo masz wyłączone dodatki (wszystkie z przedrostkiem SEF), PA > Rozszerzenia > dodatki.

Później w sobi doinstaluj dodatek z poprzedniego mojego postu

Powyższe dotyczy joomla 1.5, ale zapewne 1.6 jest podobnie

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

PA > Witryna > konfiguracja (zakładka witryna): Proste adresy - Tak, Korzystaj z mod_rewrite - Tak, Adresy z przyrostkiem - nieistotne. Bez żadnego grzebania w .htaccess - jeśli jest problem z ustawieniem powyższych, to może być kłopot z prawami do plików, albo masz wyłączone dodatki (wszystkie z przedrostkiem SEF), PA > Rozszerzenia > dodatki.

Później w sobi doinstaluj dodatek z poprzedniego mojego postu

Powyższe dotyczy joomla 1.5, ale zapewne 1.6 jest podobnie

Postąpiłem zgodnie z instrukcją i przy instalacji wyskakuje błąd "nieznany typ archiwum". Wypakowalem i zapakowalem w zip, rar i to samo:/

Próbowałem na innej stronie, która ma przyjazne: www.artykuly.ogloszenia-szeptane.pl i tutaj też nie grało:/

Eeeee.. a robisz to pod sobi? Czy może z instalatora Joomla? SobiSef jest rozszerzeniem do sobi i instalujesz go w Menedżerze wtyczek Sobi

Zrobilem tak:

Sobi -> wtyczki -> instaluj

wyskoczył błąd instalacji. Pobrałem dokładnie z takiego samego źródła:/

Wyskoczyło coś w stylu: musisz wykonać ponowną kalkulację. Wykonało się to pół automatycznie, natomiast wtyczki dalej nie ma. No i nie działają teraz kategorie.

Czy to możliwe, że miał np. zbyt wiele kategorii?

@Mclain wybacz ale nie pisałem tego aby być złośliwym, ale żeby Cię uświadomić, że wszystko jest w wiki joomli, to kwestia pięciu minut i miałbyś sprawę załatwioną. Ja też się uczyłem joomli i nadal uczę, tylko trzeba poczytać. Bez urazy.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności