Skocz do zawartości

Błędy 404 w webmaster tools , zmiana 404 poprzez przekierowanie 301

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie na które jeszcze nie znalazłem odpowiedzi, mianowicie powiedzmy że mamy duży portal, wiadomo strony 404 są nieuniknione. Obecnie mam zwykłe serwerowe przekierowanie na stronkę błedu np nie_ma_takiej_strony.html i tu jakaś informacja. Użytkownik widzi informację natomiast google i tak widzi 404, na co wskazuje rejestr w webmaster tool.

Teraz wpadłem na pomysł aby przenieść takowy błąd 404 poprzez przekierowanie 301 na podaną lokalizację np:

ErrorDocument 404 https://www.mojadomena.pl

Google dostanie kod błędu 200 czyli można powiedzieć pozbyliśmy się błędów 404, tylko właśnie .... Teraz wszystkie strony np produktowe będą prowadzić do strony nie_ma_takiej_strony.html , czyli mówimy google ze teraz ten produkt jest pod innym adresem, czy takim zabiegiem nie spowodujemy duplikatu treści ?

A jeżeli tak to w tym momencie na podstronie z błedem możemy zaciągnąć nazwę linku i napisać ze podany link nie istnieje wtedy każda strona nie_ma_takiej_strony.html będzie posiadała swój unikalny content.

Co myślicie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności