Skocz do zawartości

AdSense i NIP UE? VAT UE

joketown

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno nie wypłacałem kaski ze swojego konta AdSense, poprzednio przed założeniem działalności. No więc założyłem działalność (nie jestem vatowcem), na koncie uzbierała się pewna kwota i tak szukam informacji o tym jak to poprawnie zaksięgować. Znalazłem, że w moim przypadku wystarczy jak wystawię rachunek na Google w siedzibie w Irlandii i tyle, ale potem znalazłem że powinienem:

- mieć NIP UE - https://www.gdzietylkochce.com/jak-rozlicza...rukcja-obslugi/

- mieć VAT UE - https://di.com.pl/porady/34180,0,Jak_rozlic...le_AdSense.html

Chyba, że to to samo? Jeśli tak, to jak wygląda kwestia uzyskania tego nipu/vatu?

NIP UE to to samo co nim PL z tym że ma cyferkę PL przed tylko chodzi o jakąś umowę wewnątrz wspólnotową, VAT-u nie odprowadzasz a tylko dochodowy

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

NIP UE to to samo co nim PL z tym że ma cyferkę PL przed tylko chodzi o jakąś umowę wewnątrz wspólnotową, VAT-u nie odprowadzasz a tylko dochodowy

Żebym dobrze zrozumiał.. czyli vat eu mogę olać, a o nip-eu mogę zapomnieć, bo i tak mam nip-pl? Czy o ten NIP EU i tak mam się starać (kwestie formalne w urzędzie skarbowym)?

vatu z adsense nie odprowadzasz to robi Google, a co do nipu ue to chyba do us trzeba sie zgłosić bo tak moja księgowa z tego co pamiętam robiła a jak będziesz fv wystawiał to zaznaczasz np czyli nie podlega odprowadzeniu vatu i już

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Obowiązek rejestracji na VAT UE został rozszerzony na wszystkich podatników, którzy świadczą (mają zamiar świadczyć) usługi na rzecz podatników zagranicznych, bądź też chcą takie usługi nabywać.

Ale ja nie jestem podatnikiem Vat, to mnie to też dotyczy? Mam mieć Vat EU, nie będąc podatnikiem VAtu? Usługi świadczę tylko w PL i w moim przypadku rozchodzi się tylko o poprawność prawną w stosunku do przychodów z AdSense.

Ale ja nie jestem podatnikiem Vat, to mnie to też dotyczy? Mam mieć Vat EU, nie będąc podatnikiem VAtu? Usługi świadczę tylko w PL i w moim przypadku rozchodzi się tylko o poprawność prawną w stosunku do przychodów z AdSense.

Każdy prowadzący działalność gospodarczą w Polsce jest podatnikiem VAT. Ty tez. Nie jesteś VATowcem czynnym. Skoro dostajesz pieniądze z Adsense to nie świadczysz usług tylko w PL świadczysz je także dla Google w Irlandii wobec czego powinieneś miec nr VAT UE (inaczej NIP UE) no i oczywiscie składać deklaracje kwartalne VAT-UE o dokonanych transakcjach wewnątrzwspólnotowych.

Musisz wypełnić https://www.vat.pl/att//deklaracje/vat_r_v10.pdf ważna jest część C.3. ciebie dotyczyć będzie punkt 61. (oraz część C.1. pkt 30) Wtedy dostaniesz numer VAT-UE ale nadal bedziesz podatnikiem VAT biernym. Czasami opaca sie zostać czynnym ponieważ jak kupisz na przykład domenę w zagranicznym serwisie albo serwer to to jest import usług od których musisz odprowadzić VAT w Polsce i teraz jak jesteś biernym to tego VATu nie możesz odzyskać jak czynnym to możesz.

A deklaracja podsumowujaca tu:

https://www.vat.pl/att//deklaracje/vatUE_v2.pdf

• 1 miesiąc temu...

Witajcie! Mam problem. Prowadzę DG, ale nie jestem czynnym płatnikiem Vat. Myślałem (przynajmniej rozpoczynając tak wyczytałem), że nie muszę mieć NIP UE i składać kwartalne deklaracje. Jak widzę myliłem się. Teraz moje pytanie jak to odkręcić i jakie konsekwencje mi grożą.

najzabawniej mi to ksiegowy wytlumaczyl. przy eksporcie jest VAT ale 0%. dl US "0" nie oznacza, że go nie ma, tylko, że ma wartość = 0. Grunt to rozumować logicznie;)

Galeria Kawy i Herbaty CZARODZIELNICA - zapraszam po dobrą kawkę i herbatę w Łodzi
Stacja Kontroli Pojazdów Łódź
Druk na szklepanele szklane na ściany, obrazy na szkle

najzabawniej mi to ksiegowy wytlumaczyl. przy eksporcie jest VAT ale 0%. dl US "0" nie oznacza, że go nie ma, tylko, że ma wartość = 0. Grunt to rozumować logicznie;)

Czy eksport i świadczenie usług to to samo?

Modlitwy - Najpiękniejsze modlitwy

Praga Południe i Praga Północ - Portal o warszawskiej Pradze

Zagadki logiczne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności