Skocz do zawartości

Przeniesienia bloga pod inną domenę

senss

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam całkiem sympatycznego, tematycznego bloga, który w swoim czasie (jak był aktualizowany) pojawiał się nawet na głównej stronie gazeta.pl. Chciałbym go teraz z blox.pl przenieść na swoją domenę. Problem w tym, że tam nie wchodzi w grę przekierowanie bo nie ma dostępu do .htaccess. Chciałbym treść z bloga przenieść na nową domenę, teraz pytanie jak to zrobić żeby nie było tej samej treści w obu serwisach? Czy jest w ogóle taka możliwość? Wykasowanie artykułów w jednym miejscu i wrzucenie w drugie nie będzie chyba dobrym sposobem? ;>

+

Proszę o poprawienie literówki w temacie ;]

Innej mozliwosci nie ma. Tak to jest jak sie stawia stronki na darmowych serwisach. Oplata za taki serwis jest wlasnie darmowa tresc dla jego wlasciela, co przeklada sie na odwiedziny i wlasciciel zaabia na reklamach.

Reasumujac jedyna opcja to stawiasz swoj blofg na nowej domenie i robisz kopiuj - wklej ze starego bloga, po czym usuwasz z niego wsyzstkie wpisy. Zostawiasz tylko jedna notke, ze blog zostal przeniesiony na adres www.xxxx.pl - to dla stalych czytelnikow.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Sam miałem okazję kiedyś zrobić serwis, który po pewnym czasie miał spory ruch, ale jedynym problemem był fakt, że stał on na darmowym serwerze;/ W momencie jak popularność w miarę rosła, postanowiłem go przenieść na płatny i tutaj zaczęły się schody, ponieważ nie było można zrobić przekierowania 301, ze względu na to, że łamało się tym regulamin. Jedyne co mi pozostało, to tak jak napisał Carnagge wszystko skopiować i zostawić tylko notke, że blog zmienił adres, a na przyszłość, zastanowić się, czy warto korzystać z darmowych serwerów :)

Właśnie zawsze robię wszystko pod własną domeną a ten blog był eksperymentem. Chciałem zobaczyć czy będzie łatwiej wypromować taki serwis. Wniosek jest taki, że gdy blog jest dobry to wisi sporo na wartościowych stronach a do tego pozostali użytkownicy serwisu blox.pl linkują do niego. Taka strona jest widoczna i łatwo ją znaleźć. Tak czy inaczej postanowiłem teraz rozwinąć witrynę, dać jej nową treść oraz rozszerzyć funkcjonalność bo ta jest bardzo ograniczona na ich skrypcie.

Dzięki za odpowiedzi ;]

Nie wiem jak tam działają wpisy ale jeśli możesz wstawiać html'a to wstaw do najnowszego wpisu:

<meta http-equiv="refresh" content="0;url=https://tosiek.pl/">

Do pojedynczych wpisów możesz pododawać na właściwe nowe adresy, nie mam pojęcia jak google na to zareaguje przeglądarki powinny przekierować pomimo nie wstawienia tego w head strony.

Nie mam pojęcia dlaczemu wyleciały i mają filtera Polskie znaki w adresach Joomla od nowa napisane, czytelnie i logicznie. Dylemat adres z www czy bez? Powinno to rozwiać wszelkie wątpliwości.

Naprawiam kodowanie [krzaki, chińskie znaki, polskie znaki] dowiedz się także czymże jest kodowanie znaków bo to podstawa.

Takie rozwiazanie jak podaje tosik na pewno bedzie zlamaniem regulaminu blox i Ci usuna bloga. Lepiej zrob tak jak ja mowie i zostaw jedna notke z linkiem do nowego bloga, a zawsze kilka osob w ten sposob do niego trafi. No i bedziesz mial jeden link wiecej :)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zaczynam się teraz zastanawiać czy może lepiej nie zostawić w spokoju tego bloga i potraktować go jako zaplecze. Wrzucę kilka linków prowadzących do nowej strony w artykułach. Może w ten sposób pożytek z bloga będzie większy? Pod nową domeną wykorzystam sobie foty i przeredaguję teksty oraz będę dodawał kolejne arty.

Wrzuć wpis, że blog został przeniesiony na nowy adres - możesz zrobić z tego zaplecze dodając kilka linków do nowej strony (niekoniecznie z samych artykułów). Moim zdaniem nie musisz przeredagowywać swoich publikacji. Przenieś wszystkie teksty takie jakie są. Jeśli zachowasz ciąg i będziesz pisał regularnie na nowej stronie, ze strony Google nie "grożą Ci restrykcje" za to, że świeży adres będzie przez chwilę miał same DC. Tak robił przecież Krzysztof Lis, na którymś ze swoich blogów i wszystko ma się bardzo dobrze.

[Edit] Literówka.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności