Skocz do zawartości

Pozycjonowanie - aspekt prawny

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kontaktował się ze mną telefonicznie pracownik Nazwy w sprawie weryfikacji poprawności moich danych. Jakiś czas później przyszło do mnie pismo od NASK, w którym poinformowali mnie o udostępnieniu moich danych firmie XXX. Zadzwoniłem do ich kancelarii prawnej (w liście była podana nazwa). Okazało się, że jestem w posiadaniu kilkudziesięciu domen, których nazwy mogą naruszać wizerunek firmy xxx. Są to domeny regionalne. Składają się z jednego słowa kluczowego + popularna końcówka "360". Serwisy tworzyłem pod swl i nie myślałem o tym, że ktoś może używać tej nazwy. Co ciekawe nie jest ona zastrzeżona. Prawnik, z którym się kontaktowałem mówił, że mieli wcześniej takie przypadki i zakończyły się one polubownie - zmiana adresu strony.

Co do tematu myślę, że Twoje działania są w 100% legalne :)

Najtańsze domeny w Polsce - 13685790121473354021 -3% kod na dowolny serwer wirtualny.

Działanie XR i SB to jest spam. Tego typu działanie ścigane jest z: KK Art.269a Zakłócenie pracy systemu komputerowego. Spotkałem się już z wyrokami w takiej sprawie, chodziło o uporczywe spamowanie jednego z dużych for

Prosze podaj mi definicje spamu z polskiej ustawy, ktora cos wspomina o postowaniu na forach / blogach? Ja takiej definicji nigdzie nie widzialem i na gruncie polskiego prawa spamem jest jedynie rozsylanie niezamowionych informacji handlowych. To co podales z KK nic nie mowi o spamie. Poza tym ktos musi udowodnic, ze przez to, ze dal mozliwosc zostawiania na blogu komentarza, a ja go tam zostawilem i napisalem np. 'fajny blog' to zaklocilem dzialanie jego sieci. Mysle, ze to bedzie ciezkie do udowodnienia. Tym bardziej, ze wiekszosc stron jest blastowana XR / SB przez wiele osob jednoczesnie, wiec trudno udowodnic jednej, ze to wlasnie ona zakloca siec informatyczna jak np. postuje tam tylko 5 razy dziennie.

Aczkolwiek zgodze sie z Toba, ze moze byc taki wyrok. Z tego paragrafu zostali skazani spamerzy na naszej klasie co rozsylali wiadomosci z zaproszeniem na ich strone. Gdzies mialem ten wyrok, ale teraz juz go nie moge znalezc w Google. Jednak tam podobno ostro przegieli, bo wysylali tego w setkach tysiecy non stop i latwo bylo udowodnic ze obciazaja serwery.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Świetna lektura ten wyrok :) w sam raz pod słodkie upominki :)

Nie ma tam nic o pozycjonowaniu tylko o wykorzystaniu zastrzeżonych znakow towarowych.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Ostatnio kontaktował się ze mną telefonicznie pracownik Nazwy w sprawie weryfikacji poprawności moich danych. Jakiś czas później przyszło do mnie pismo od NASK, w którym poinformowali mnie o udostępnieniu moich danych firmie XXX. Zadzwoniłem do ich kancelarii prawnej (w liście była podana nazwa). Okazało się, że jestem w posiadaniu kilkudziesięciu domen, których nazwy mogą naruszać wizerunek firmy xxx. Są to domeny regionalne. Składają się z jednego słowa kluczowego + popularna końcówka "360". Serwisy tworzyłem pod swl i nie myślałem o tym, że ktoś może używać tej nazwy. Co ciekawe nie jest ona zastrzeżona. Prawnik, z którym się kontaktowałem mówił, że mieli wcześniej takie przypadki i zakończyły się one polubownie - zmiana adresu strony.

Co do tematu myślę, że Twoje działania są w 100% legalne ;)

W roku 2008 w analogicznych okolicznościach straciłem kilkadziesiąt domen związanych z rynkiem perfum. Nie miałem innego wyjścia aniżeli załatwiać sprawę polubownie i oddawać domeny za darmo. Z tymże ja nie miałem domen z jakimś dodatkowym znakiem, tylko stricte nazwy poszczególnych marek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności