Skocz do zawartości

Pierwsza DG

OceanFire

Rekomendowane odpowiedzi

A ja powiem inaczej niż większość.

Otwieraj!

Pieniądze mogą być sporym ograniczeniem, ale wcale nie są najważniejsze. Najważniejsze to zacząć działać.

Prowadzenia firmy nie nauczysz się w inny sposób niż prowadząc firmę. Jesteś na tyle młody, że nawet jak się nie uda (czego nie życzę), to spróbujesz jeszcze raz, a może i jeszcze raz.

Moja druga w życiu firma skończyła właśnie 2 lata i jedyne co się zastanawiam, to czemu miałem tak długą przerwę między firmami.

Zacząć działać, a koszty, ograniczenia i przymusy związane z legalną działalnością są bardzo dobrą motywacją do działania.

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Od kiedy nie od kiedy... ja osobiście też zakładam firmę... tylko że biorę dotację.

Od urzędu pracy dostałem listę banków i aktualnych ofert firmowych tych banków (taki kurs organizowali dla nowych przedsiębiorców). Sama prowadząca mówiła że poleca te banki bo te mają takie i takie +. Ale mówiła że ma być to konto firmowe bo są tam darmowe przelewy do zus, urzedu skarbowego itd...

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

Zanim się zdecydujesz pamietaj, że są stałe koszty, które płacisz bez względu na to czy masz zysk, czy nie.

ZUS, telefony, serwery, domeny, księgowa i co tam jeszcze będzie potrzebne. Częśc kosztów mozna ograniczyc, np samemu dłubać się w sprawach księgowych, tylko, że moim zdaniem lepiej sie zająć czymś na czyms sie znamy. A jak pojawi się zysk, to będzie jeszcze podatek. Ktos mi mówił jak zaczynałem zabawę ze swoją DG, że jak idzie sie na swoje, to trzeba mieć mniej więcej z 5k obrotu by na czysto miec około 2,5k i to by sie jakoś tak mniej więcej zgadzało :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

- Stworzyć na początek sklep internetowy na darmowym skrypcie ( PrestaShop sie pewnie pod to nada ) - 0 zł

- Kupić ładną grafikę sklepu - 200 zł ( mój grafik ma mi zrobić to po super promocji związku z tym , że sam chce zobaczyć jak to wystartuje oraz zamawiam u niego dużo szablonów )

A pocięcie PSD i wdrożenie też 200?

Wystarczy być bezrobotnym jeden dzień, aby starać się o dotację z Urzędu Pracy.

W jednym pokoju rejestrujesz się jako bezrobotny i ze świstkiem który dostałeś idziesz do drugiego pokoju, składasz wniosek o dotację.

Oczywiście nie możesz być bezrobotny jeśli chodzisz jeszcze do szkoły.

Przez pierwsze dwa lata płacisz mały ZUS - na chwilę obecną jest to około 400zł miesięcznie.

Pożyczysz od rodziców na pierwsze miesiące na ten ZUS, a po jakimś czasie (po zakończeniu kwartału) dostaniesz zwrot VAT od zakupionych rzeczy - będzie to około 4000zł (jeśli wszystko kupisz na faktury z pełnym VAT-em).

W biurze rachunkowym poproś o kwartalne rozliczanie obu podatków. Księgowy zaproponuje Ci miesięczne, ale to rozwiązanie dobre tylko dla niego - więcej zarabia.

Konta bankowe - znajdziesz darmowe, np. mBank lub VW Bank Direct. Tak naprawdę można korzystać z prywatnego konta, jednak posiadanie konta firmowego jest wygodniejsze.

Jeśli jeszcze się uczysz, możesz spróbować w Akademickim Inkubatorze Przedsiębiorczości. Fikas tam zaczynał, może podzieli się doświadczeniem.

Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności