Skocz do zawartości

[Prywata] Problem z internetem

Szemron

Rekomendowane odpowiedzi

Jakaś dziwna sytuacja się u mnie utworzyła. Mam podpięte dwa komputery pod router. Laptop bezprzewodowo i komputer przewodowo. No i na laptopie internet jest, a na PC-cie nie ma. Co dziwne, połączenie z routerem jest, ale komunikatory, strony www nie działają. Nie mogę też stron pingować.

Nie wiem kompletnie gdzie szukać przyczyny, bo takiej sytuacji jeszcze nie miałem. Sens miałoby wszystko, gdyby był problem połączenia kompa z routerem, albo jakby internet nie działał wszędzie.

Nawet we właściwościach połączenia lokalnego pokazuje pakiety wysłane i pakiety odebrane, czyli tak jakby wszystko normalnie działało.

Jakieś sugestie, jak do tego dojść?

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Wczoraj normalnie korzystałem z obu komputerów. Dzisiaj rano odpalam najpierw laptopa - jest. Po godzinie odpaliłem PC-ta i nie było od momentu uruchomienia.

Na trzecim komputerze (PC brata, połączenie kablem) też jest internet, więc nie ma tylko u mnie na kompie.

Edycja: Przed chwileczką nawiązało połączenie. Ale co było nie tak, dalej nie wiem, jakieś wariactwo :/

No ale działa. Miejmy nadzieję, że się nie powtórzy.

Proszę o kontakt na PW.

Na przyszłość - jeżeli jest mała ilość komputerów w domu i są tylko tam użytkowane to ustawiamy adresy na sztywno a nie bawimy się w dhcp.

Jeżeli z jakichkolwiek powodów musimy się bawić w dhcp i pewnego pięknego dnia okaże się że dopadł nas brak internetu to mamy trzy wyjścia:

1. wyciągamy na minutę kabelek z karty sieciowej (wyłączamy kartę wifi), jeżeli nie pomoże to....

2. restartujemy router i wszystkie komputery w sieci, jeżeli nie pomoże to....

3. na felernym komputerze robimy od początku konfigurację sieci.

Gigacat - moderowany katalog stron

Dokładnie, dhcp jest zbędne. Ciesz sie ze nie masz liveboxa od tpsa

Wejdź w konsolę(start->uruchom->wpisz 'cms' i enter)

Wejdź w konsolę(start->uruchom->wpisz 'cmd' i enter)

Popierdułka (literófka :)), ale żeby ktoś kto kiedyś odkopie temat nie tracił nerwów

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Z tym, że DHCP miałem włączone domyślnie na tym routerze (na starszym chyba tego nie było). Któregoś dnia spróbowałem to wyłączyć, to właśnie na niektórych kompach nie było neta.

Pewnie chodzi o to, że po wyłączeniu DHCP, należy wpisać IP/maskę/bramę do protokołu TCP/IP na każdym komputerze? I powinno śmigać?

Proszę o kontakt na PW.

Dokładnie, musisz na każdym kompie ustawić to ręcznie. Ale wbrew pozorom jest to zaleta w sieci która jest w miarę stała. DHCP w niektórych konfiguracjach sprawia problemy, bywa ze karta sieciowa po prostu nie może dogadać się z AP, albo tak jak w twoim przypadku coś się poknoci. Poza tym, możesz mieć włączone dhcp i ustawić adresy na sztywno, jedno nie przeszkadza drugiemu :)

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności