Skocz do zawartości

Czym rywalizowac o klienta?

Anubis

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeszcze nie przebrnalem przez cala dyskusje ale czym sie wyrozniac?

To wszystko zalezy od pomyslu na biznes. Jesli masz srodki i potrafisz dotrzec do firm (ktore placa wiecej) to mozna spokojnie oferowac stosunkowo drogie konta za to z dobrym supportem.

Jesli nie masz to mozna walczyc cena.

Nie jest powiedziane, ze niska cena musi oznaczac niska jakosc. W Polsce moze i tak, za granica zazwyczaj jest inaczej.

Szook -> nie przesadzaj, ja nie widze problemow ze znalezieniem porzadnego hostingu.

WebHostingTalk.pl - wszystko o webhostingu

Z tym namawianiem do nie ustawiania niskich cen jest jak z marką w sklepie - np. spodnie w big starze kupisz sobie za 200 zł ... a na targu za 50... ale co do tych za 200 masz nadzieję, że dłużej wytrzymają...

To jest związane z ludzką psychiką, że jeśli coś jest najtańsze to jest najgorsze ... choć wcale nie musi. (i nie piszę, że każdy tak pojmuje ale znaczna większość). Na samych niskich cenach dobrej marki nie zbuduje... ale na wyższych cenach i odpowiednim poziomie usług są już na to szanse.

Z cenami jest tak, że gdy już będą klienci to ciężko będzie podnieść ceny (bo np. okaże się, że serwery nie wytrzymują i trzeba zakupić nowe)... natomiast obniżyć zawsze można i wszyscy potraktują to jako plus.

fobi no to ja mam pecha skoro mozna znalezc albo zbyt duzo wymagam.

Ja nie mowie o supporcie bo ten jest znowu OK, ale mowie ze zawsze coś, chyba ze kogos zadawala jak jego serwer pozwala pobierac strone z predkoscia 30-40 KB ale dla mnie to swiadczy iz pasmo jest cienkie i przy 100 userach bedzie lezalo.

Wlasnie kolega z hostingu mi napisal ze musial mnie przyciac bo googlebot zrobil 400 polaczen w jednym czasie.

Ja do niego mowie no to happy fajnie i o to chodzi, a on mowi ze mu maszyne googlebot wywala.

Juz mnie odblokowal, problem w tym ze moje skrypty wcale nie obciazaja maszyny, dlaczego nie chce tlumaczyc ale proces obciazania jest zminimalizowany do cachowania i kompresji, poczym dekompresje robie juz przeciez przegladarka, wiec na 1 mln odslon praktycznie odslon z obciazeniem jest jakies 30 tys max w danym miesiacu a skrypciki light.

Wlasnie zalozylem konto na serwery.pl mam nadzieje ze bedzie dobrze wzielem testowo kontro provider 10, moze ktos z Was ma jakies doswiadczenie z tą firmą, wydaje sie byc OK pod wzgledem supportu.

Jurdzioll a jakies ceny dedykow znasz, bo sprawdzalem wczesniej ta strone ale cennika brak dlatego polecialem dalej na kilka niemieckich DC

Pozdrawiam,

Hehe ja poleciałem na średnią półke :hi:. Wziąłem sobie konto na www.progreso.pl i naprawde jestem zadowolony. Dlaczego ich wybrałem :

- Serwery w polsce w DC GTS (ping 18 ms)

- Własny bardzo dobry panel do zarządzania kontem (extranet.progreso.pl)

- Świetny support via gg, telefon, email, system zgłoszeń w extranecie

- Dobre parametry

- Wysoki uptime

- Wszystko śmiga :D

- php4 i php5

- mod rewrite

- ssh

- mysql 4.0 (mogło by być 4.1 ale wystarcza mi 4.0 :))

- niedługo ma być PostgreSQL 8.1

Naprawde polecam :)

Pozdrawiam

z tym pingiem to moze byc bardzo roznie :hi: DIWI i zbytnio jakos malo mnie przekonuje jakosc pingu do jakosci serwera. A jak mozesz podaj ip tego serwerka zaraz go zpinguje i ci powiem jak sie ma lub pinguj go z tego miejsca: https://www.traceroute.org/#Poland

EDYTA MOWIE :-) z TPSA ma ładnego PINGA 17 ms, ale ja tez mam niskie pingi co z tego jak łącze 2 mb

A ja dla ciekawosci wlassnie na testowanym laczu serwery pl umiescilem plik 10 mb

download od 160 KB zjechal na 40 :-) to dla mnie zbyt malo. Biore to zrobilem 5 polaczen naraz i pobieral lacznie 200 KB wiec styka, chyba ze ktos zna jeszcze cos lepszego

https://www.szook.serwery.pl/tes1.zip

netart.gif

Przy czym azet ma super bo jedzie tyle ile moje lacze moze czyli lekko ponad 500 KB

https://v60x.az.pl/test.zip

az.gif

tyle ze w az czesto padaja serwery mialem i musialem przenosic.

To pytanie gdzie mozna znalezc DC gdzie jak umieszcze PLIk na http takiego zipa to pociagne go jak z Azeta :-).

i przy okazji nie bedzie wylatywal i nie bedzie obciazony na maxa.

Cena moze byc taka ja w serwery.pl,

Ps. Tylko mi nie piszcie ze tak to tylko we Erze można dopasować

co do dedyka to szukam malego sprzetu ale na dobrym laczu wiec do 250 zl msc

A moze sprobowac z https://www.wdc.pl/ ??

Nie miałbym zaufania do firmy, która boi się pokazać swoje ceny.

Ja także uważam, że bardzo bardzo ciężko znaleźć porządną firmę i zawsze diabeł tkwi w szczegółach np.

zadaje 30 pytań - oki. a ostatnie - macie otwarty port 119 ?

- Nie a po co ?

- A mozecie otworzyć

- Nie.

co w ofercie powinno byc takim jakby to ujac kluczem do tego aby przyciagnac uwage i zainteresowanie.

czego ja zawsze szukam i rzadko znajduje:

- oplata kwartalna, miesieczna lub roczna, co daje wygode i mozliwosc sprawdzenia czy hosting jest dobry

- Cpanel

- minimum 10 Gb transferu (5GB to juz pomylka), srednie konto musi miec 20 GB

- dostpnosc wielu domen - w tym .co.uk itp

tyle - na moje zapotrzebowania to jest podstawa :hi:

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Ja szukam w europie: 5GB/50GB wszystko bez limitu ale bedzie na tym bardzo duzo mysqla i 0 downloadu do tego w znosnych cenach ip i pomoc najlepiej 24h na dobe i nie chce slyszec ze moje forum obciaza cpu lub ram na 3% i musze sie przeniesc :blink: moge dac 120zl miesiecznie. Niestety nie ma takiej firmy progreso za takie cos chialo 150 netto i bez mozliwosci dodatkowych IP. Reszta albo odmawiala jak powiedzialem ze transfer bedzie wylacznie generowany przez php albo proponowali jakies konta za tak smieszne pieniadze ze wiadomo ze krzak bez supportu.

Pozdrawiam, breja

wl4u3.gif

co do baz to ja akurat nie lokuje ich na takich serwerach bo zaden by na to sie nie zgodzil.

Mam swoje maszynki lokalnie, bazy maja po 1 GB wiec nawet kupno dedyka nie wchodzi wgre i instalacja bazy,Dedyk jedynie jako fakt iz mam pewnosc ze maszyna nie bedzie przeciazona.

Dlatego nie obciazam maszyn na ktorych kupuje konta i dlatego szukam takich ktore maja dobre pasmo.

Skoro juz tak malo wymagam to chyba powinno sie cos znalezc ale jednak nie.

Ja nie mowie ze nie mam dobrych hostingów, bo to co hostuje do tej pory stoji na dobrych hostingach ale jak we wszystkim koncza sie moce i musze lokowac to w nowych miejscach bo gdybym dokladal to sam zabijalbym maszyny ktore narazie dobrze smigaja.

Zadzownie dzisiaj do tej firmy wdc i zobaczymy czy maja ciekawa oferte.

A co do serwery.pl to powiedz mi czy padaja tylko bazy, czy generalnie maszyny

Hmmm kurcze no powiem dzieki chlopaki za szczere wypowiedzi, naprawde sa bardzo przydatne. Co do samego hostnigu albo dedykow to ostatnio znalazlem info o takiej firmie server4you.com maja swoje oddzialy i w niemczech i stanch tylko ze chyba w stanach z tego co zdazylem przeczytac wyglada jakos ciut lepiej. Jak macie ochote to sprawdzcie sobie jak idzie 10MB plik od nich

PLIK. Mnie sie wydaje ze w miare przyzwoicie poza tym dedyka ma tam znajomy i probowal tez to samo zamowic w niemczech. Powiem wam jedno niby dwie te same firmy ale roznica jest znaczna. Moze powiem troche o wsparciu w tak zwanych krytycznych momentach:)

U niemcow wogole nie mozna mowic o jakim kolwiek wsparciu pisanie do nich dzwonie lub nawet wysylanie golebia pocztowego nie daje zupelnie nic tak jakby tam nikogo nie bylo. Pojawiaja sie z tego co wiem tylko w momencie pobierania oplaty za serwer.

W USA pomoc jest zorganizowana doskonale, rekacja na zgloszenie jest naychmiastowa niezaleznie od pory czy to 2 w nocy czy w dzien. Ponoc goscie sa na tyle wyszkoleni ze nie dosc ze bez problemow wyjasnia wszystkie zawilosci to w dodatku blyskawicznie usuwaja problem i przy okazji jezeli sami z siebie napotkaja jakis problem o ktorym nie wspomnielismy sami zapopnuja jego usuniecie i naprawe bez naszej inicjatywy. Uwazam ze biorac pod uwage stosunek u nas w kraju do klienta i jego zgloszen to jet to cos nie spotykanego. Po za tym oplaty sa rowniez w miare przyzwoite i na nasza kieszen przystepne i to bardzo. Serwerowni stoji w St. Louis, tak wyglada ich dostep do sieci siec. Co o tym myslicie???

Podobnie jak przedmówcy - uważam, że walka ceną nie ma najmniejszego sensu. O klienta należy walczyć jakością usług. W innym wypadku, za rok, konkurencja przebije nasze ceny o 5 zł i stracimy klienta wywalczonego ceną. Jeżeli jednak będzie przekonany co do jakości usług, wtedy sprawa będzie wyglądała zupełnie inaczej :)

Wydaje mi się, że przy hostingu najważniejsze są 3 sprawy:

+ super ekipa administracji, taka, która świetnie zna się na serwerach, żeby nie było sytuacji, iż dzwonimy do firmy, a jednym sposobem pomocy jest reset kompa... poza tym, jeżeli chce się hostować porządne strony i mieć poważnych klientów, to trzeba oferować support praktycznie 24h na dobę/365 dni w roku. Poza tym, nie mogą bać się wdrażania nowych rozwiązań - wchodzi mysql 5, powinni dać opcję do korzystania z mysql 5. Śmieszy mnie sytuacja, że prawie 2 lata po premierze php 5 nie ma go jeszcze na każdym serwerze... Admin powinien wiedzieć, co można włączyć i jeżeli user o to prosi, to powinien być poinformowany - czy da się, a jeżeli nie, to dlaczego nie ma możliwości odpalenia takiego a takiego modu serwera.

+ Dobra ekipa handlowo-marketingowa - odpowiednio zorganizowana sprzedaż pozwoli zaoszczędzić masę nerwów klientowi - księgowanie wpłat powinno odbywać się od razu, handlowiec powinien być dostępny przez cały dzień pod wszystkimi możliwymi formami kontaktu, najważniejsze według mnie to e-mail i telefon. Marketingowcy powinni dbać o wizerunek firmy i przyciągać jak największą ilość nowych klientów organizując różne promocje, konkursy itp.

+ Pieniądze, pieniądze i jeszcze raz pieniądze. Porządna firma hostingowa musi mieć wliczone w straty przynajmniej pierwszy rok działania. Od razu nie zacznie to przynosić niesamowitych zysków - Ci którzy na to liczyli ginęli z rynku tak szybko, jak się na nim pojawiali. Potrzeba solidnego kapitału, który zapewni spokojne czekanie na rozwój firmy i w razie potrzeby dokupienie serwerów, łączy itp.

Moją subiektywną potrzebą jest posiadanie rozbudowanego panelu na koncie wirtualnym. Ma to jeszcze jeden plus - user praktycznie wszystko zrobi sam, a dział techniczny jest odciążony.

Na koniec chciałem podkreślić jedną sprawę. Nie wyobrażam sobie, że ktoś bierze dedyka gdzieśtam, otwiera działalność i postaje wielka firma hostingowa, bo to jest jazzy. Jeżeli nie ma się fizycznego dostępu do sprzętu, to można mówić co najwyżej o firmie resellerskiej, sprzedającej z odpowiednią prowizją usługi świadczone przez inną firmę.

Dała matka rozum? To kombinuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności