Skocz do zawartości

Czym rywalizowac o klienta?

Anubis

Rekomendowane odpowiedzi

Hellz zupelnie sie z Tobą zgadzam.

jednak musisz zauważyć że większość firm pseudo hostingowych to osoby kupujące DEDYKACJE.

Zakup kolokacji to już żadkość.

A budowanie własnego DC to już małe realia pozatym w sumie akurat co do własnego DC uważam że nie jest konieczne.

Mało firm w Polsce posiada własne centra danych, własne pasma a jak mają to bardzo małych rozmiarów.

Zakup pasma w Polsce jest bardzo drogi i średnia cena 1mb wynosi około 1200 zł.

Z kolokacji które znalazłem 1 mbit kosztuje około 600 zł - np FUTURO, ACI itp.

Poniekad pytanie co lepsze kupic konto w dobrej firmie hostingowej nawet najlepszej super the best i nie wiem co jeszcze oczywiscie gdy wymagania są bardzo wysokie bo np prowadzi się kilka dużych serwisów.

Kupić serwer dedykowany w Polsce w dobrym Data center - nie znalazłem.

Kupić kolokacje w Polsce tak aby miec fizyczny dostęp do serwera - ja w Szczecinie, nie małym mieście znalazłem tylko 2 opcje - Futuro serwer w Szczecinie, dostęp każdego dnia po telefonie, ACI - tak samo.

Koszty wysokie - 1 mbit -600 zł + zakup serwera

Kupić kolokacje dalej w tym momencie czy warto kupować w Warszawie czy może lepiej kupić gdzies na zachodnich Data Center gdzie cena jest duzo lepsza.

Koszty około 600 zł + zakup serwera, pasmo bez ograniczen, bywa ze nawet 10 Gbit łącza lecz limit na transfer kazdy dodatkowy 1 Gb transferu około 1 zł do 5 zł, w podstawie jest około 30-40 GB.

A może własne DC

pasmo 1 mb - 900, 1200 zł max transfer danych przy 100% wysyceniu sieci lekko ponad 300 GB na aplaud

pasmo 2 mb - zakladajmy ze okolo 1200-1600 zł.

Serwer - 4000 - 6000 zł

Energia - 100-200 zł

Admina można obecnie pominąć ;-)

Jakis super wydajny UPS a najlepiej generator.

I tak wg mojej wyobrazni wyszło że najbardzije odpowiednim byłoby kupienie kolokacji z limitem danych a nie pasma, problem ze w Polsce nie znalazlem dobrego DC z limitem danych i z dobrym zabezpieczeniem pasma.

Wiekszosc polskich DC odwrotnie od zachodnich oferuje PASMO a nie ilość co jest dla mnie straszna glupotą.

Po nigdy przy pasmie 1 mb nie pojade 100% wysycenia łącza. po w godzinach szczytu strony nie beda sie ladowaly a w nocy serwer np bedzie smigal.

Tak wiec Polskie DC i ich oferta wydaje sie byc mało atrakcyjna.

Bo nawet zakładając że chcemy transfer na naszym WWW wyniesie 30 GB miesiecznie -10% obciazenia łącza to w godzinach szczytu moze sie okazać że łącze powinno być 5 mb bo np te godzxiny generuja nam najwiekszy ruch.

tak czy tak obecnie ja widze tylko sensownosc zakupowania dedykowanych serwerow i kolokacji poza granicami.

Chyba ze sie myle i jest w Polsce jakies Dc oferujace transfer nie pasmo i nie sa to ceny z kosmosu.

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

z home.pl zaczekam.

Chce zobaczyc o co chodzi z tą zmiana organizacyjną TPI ktora twierdzi że teraz home.pl będzie sprzedawał wszlekiego rodzaju hosting w ich imieniu.

Jeżeli ten krok spowoduje że home będzie miał jeszcze większy udział w bezpośrednim dostępie do TP to napewno się tym zainteresuje.

Napewno jest to godne uwagi - skoro TPI posiadacz wiekszosciowy WP bedzie wspolpracowalo z Home to musi to cos oznaczac - przeciez nie sadze by TPI firma TPSA chciala wspolpracowac z Home ktory wiekszosc swoich maszyn kolokuje w GTS.

Wiec albo po zawiazaniu tej wspolpracy Home bedzie na pasmach TP albo nie wiem w jakim celu TP taka wspolprace oferuje.

Ale jak sadze wlasnie po to by home zaczelo w wiekszosciowej ilosci korzystac z ich pasma.

Co bedzie bardzo zadowalajace jak dla mnie i wtedy napewno kupie tam dedyka.

Bo obecnie jak pisalem wczesniej w TPI juz nie mozna kupowac do czasu az zakoncza reorganizacje a wtedy jak sie dowiedzialem juz w home.pl

Szook - jeżeli interesują Cię łącza rzędu 1-2 Mbit/s, to jasne, jest to dość droga zabawa. Jednak ja podchodzę do tego w taki sposób, że porządna firma hostingowa weźmie coś znacznie lepszego. Dla przykładu u mnie w Łodzi połączenie 30Mbit/s full duplex kosztuje 9000zł netto na miesiąc. Przy takiej skali zakupu cena 1Mbit/s wychodzi 300zł netto, a to już nie jest tak dużo.

Dała matka rozum? To kombinuj.

30 mb do /? futoro ? GTS ? czy Polpak.

bo jednak przy firmie hostingowej warto pomyslec o dobrych stykach

Jaby to bylo 60% POLPAK reszta GTS to mozna stawiac na tym DC, na samym GTS by nie postawil.

I cale szczescie ze nie jest moja ambicja posiadanie Dc, czy hostingu na sprzedaz

za mniej niz 500-600 nie dostaniesz lacza z pelnym 100% peeringiem do tpsa

i to przy zamowieniu min. 20 mbps. Lacze te o ktorych mowicie za 300 pln to sa lacza z ruchem do tpsa przez Telie lub opentransit lub Deuche telecom.

home.pl

dedyki (nie kolokacja), pasmo i ruch - do wyboru

zna ktos cos jeszcze?

Zapraszam na www.wdc.pl, gdzie "od reki" dostepne sa standardowo osiem konfiguracji. Ostatnia zmiana cen w listopadzie spowodowala ze jest juz dostepna konfiguracja oparta na procesorze Intel XEON z wliczonym 250GB ruchu w cenie ponizej 1000zl.

i to przy zamowieniu min. 20 mbps. Lacze te o ktorych mowicie za 300 pln to sa lacza z ruchem do tpsa przez Telie lub opentransit lub Deuche telecom.

Pozwole sie z Toba nie zgodzic, dla przykladu wdc.pl oferuje obecnie oferte kolokacji lub serwerow dedykowanych z wiekszymi pasmami w bardzo atrakacyjnych cenach bez ograniczenia ruchu do sieci TP (AS5617). Aby nie byc goloslownym przytocze z cennika: kolokacja jednego serwera (wolnostojacy lub rack) z pasmem 10Mb/s w cenie 2620zl / miesiac. Sa to relane ceny, bez ograniczen co do ilosci generowanego ruchu. Dodatkowo realizacja bezposredniego polaczenia gigabitowego do sieci TP zostanie zakonczona w styczniu/lutym 2005.

Jeden z przedmowcow stwierdzil, ze wdc nie publikuje oferty cenowej na stronie internetowej, musze sie z tym nie zgodzic. Podstawowe pozycje cennikowe dostepne sa na stronie internetowej po wczesniejszym zarejestrowaniu sie (wystarczy podac imie, nazwisko, firme i ades email). Obecnie ilosc firm w Polsce realnie zainteresowanych tego typu uslugami jest bardzo maly (setki firm), dlatego pragniemy poznac naszych potencjalnych klientow i wspolpracowac z nimi w celu poznania ich prawdziwych potrzeb co pozwoli na odpowiednia modyfikowacje oferty.

no to idę się zarejestrować.

Nie pisałem tego jako złośliwa uwaga, a jedynie że przeleciałem webhostingtalk przeczytalem postanowilem zagladnąc czy jest to pułap dla mnie nie widząc ceny poleciałem dalej szukając w innych miejscach.

Co do dedyka - ja nie szukam super maszyny bo takie 2 mam na localu i one wykonuja wszystko, szukam maszyny ktora będzie stabilna i na dobrym paśmie, żeby w czasie zwiększonego ruchu nie okazało się że user ładuje stronę z prędkością 3-4 KB, dużo się namęczyłem z optymalizacją kodu aby wszystko ładowało się migiem i nie chciałbym aby właśnie z powodu np łącza działo się inaczej.

Przy czym te strony nie generują prawie obciążenia względem PHP a już żadnego względem baz danych, bowiem jak pisałem wyżej pobierają gotowe wykonane dane z mojego serwera który jest obciążany tylko przez te skrypty i zoptymalizowany pod ich działanie.

Więc jak na wdc znajdę coś dla siebie to napewno kupię - o ile znajdę coś przeciętnie taniego, bo jak dla mnie nie musi to być xeon a celeron, żadne scsci bo nawet zwykła ATA 40 Gb, ram może być 256.

Przykładowy test podstrony która zawiera grafikę po optymalizacji, kompresji itp wygląda tak, wiec jak widać zależy mi tylko i wyłącznie na paśmie i dostępności łącza.

Global Statistics

Total HTTP Requests: 15

Total Size: 34494 bytes

Download Times*

Connection Rate Download Time

14.4K 26.93 seconds

28.8K 13.57 seconds

33.6K 11.66 seconds

56K 7.07 seconds

ISDN 128K 2.31 seconds

T1 1.44Mbps 0.38 seconds

Lub drugi serwis:

Connection Rate Download Time

14.4K 12.98 seconds

28.8K 6.59 seconds

33.6K 5.68 seconds

56K 3.49 seconds

ISDN 128K 1.21 seconds

T1 1.44Mbps 0.29 seconds

Oczywiście to przykładowe dane, cały php wykonuje sie u mnie zapytania do mysqla także.

Ale oki może na WDC znajdę coś dla siebie co mnie zadowoli cenowo.

Pozdrawiam

home.pl

dedyki (nie kolokacja), pasmo i ruch - do wyboru

zna ktos cos jeszcze?

Zapraszam na www.wdc.pl, gdzie "od reki" dostepne sa standardowo osiem konfiguracji. Ostatnia zmiana cen w listopadzie spowodowala ze jest juz dostepna konfiguracja oparta na procesorze Intel XEON z wliczonym 250GB ruchu w cenie ponizej 1000zl.

Pozwole sie z Toba nie zgodzic, dla przykladu wdc.pl oferuje obecnie oferte kolokacji lub serwerow dedykowanych z wiekszymi pasmami w bardzo atrakacyjnych cenach bez ograniczenia ruchu do sieci TP (AS5617). Aby nie byc goloslownym przytocze z cennika: kolokacja jednego serwera (wolnostojacy lub rack) z pasmem 10Mb/s w cenie 2620zl / miesiac. Sa to relane ceny, bez ograniczen co do ilosci generowanego ruchu. Dodatkowo realizacja bezposredniego polaczenia gigabitowego do sieci TP zostanie zakonczona w styczniu/lutym 2005.

Jeden z przedmowcow stwierdzil, ze wdc nie publikuje oferty cenowej na stronie internetowej, musze sie z tym nie zgodzic. Podstawowe pozycje cennikowe dostepne sa na stronie internetowej po wczesniejszym zarejestrowaniu sie (wystarczy podac imie, nazwisko, firme i ades email). Obecnie ilosc firm w Polsce realnie zainteresowanych tego typu uslugami jest bardzo maly (setki firm), dlatego pragniemy poznac naszych potencjalnych klientow i wspolpracowac z nimi w celu poznania ich prawdziwych potrzeb co pozwoli na odpowiednia modyfikowacje oferty.

A za ile wdc da 1mbps z pelnym peeringiem do tpsa ?

Nie ograniczamy wykorzystania pasma do zadnego operatora, wlacznie z siecia TP, zatem klient ma prawo dowolnie wykorzystac pasmo wedle swojego uznania i potrzeb. Zatem jesli poprzez stwierdzenie "pelny peering do tpsa" rozumiesz wykorzystanie calosci wykupionego pasma do sieci TP to jest to mozliwe bez zadnych ograniczen umownych lub technicznych, bez ponoszenia dodatkowych oplat.

Nie chcialbym na forum bezposrednio podawac cen dla konkretnych zapytan, dlatego odsylam do strony www.wdc.pl lub prosze o kontakt email na info@wdc.pl w celu uzyskania cennika uslug. Moge jedynie dodac, ze na stronie nie znalazla sie jeszcze informacja, ale obowiazuje promocja na kolokacje jednej maszyny (rack lub wolnostojaca) z pasmem 1 lub 2Mb/s lub ruchem 100GB lub 250GB; przy zawarciu umowy na okres 12 miesiecy abonament za grudzien i styczen wyniesie jedynie 100zl.

Nie ograniczamy wykorzystania pasma do zadnego operatora, wlacznie z siecia TP, zatem klient ma prawo dowolnie wykorzystac pasmo wedle swojego uznania i potrzeb. Zatem jesli poprzez stwierdzenie "pelny peering do tpsa" rozumiesz wykorzystanie calosci wykupionego pasma do sieci TP to jest to mozliwe bez zadnych ograniczen umownych lub technicznych, bez ponoszenia dodatkowych oplat.

Nie chcialbym na forum bezposrednio podawac cen dla konkretnych zapytan, dlatego odsylam do strony www.wdc.pl lub prosze o kontakt email na info@wdc.pl w celu uzyskania cennika uslug. Moge jedynie dodac, ze na stronie nie znalazla sie jeszcze informacja, ale obowiazuje promocja na kolokacje jednej maszyny (rack lub wolnostojaca) z pasmem 1 lub 2Mb/s lub ruchem 100GB lub 250GB; przy zawarciu umowy na okres 12 miesiecy abonament za grudzien i styczen wyniesie jedynie 100zl.

ehhh.... proste pytanie zawila odpowiedz..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności