Skocz do zawartości

Czy można przesadzić ze słowami w URL?

Mygamelab.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W książce Bartosza Danowskiego i Michała Makaruka "Pozycjonowanie i optymalizacja stron www - jak to się robi" znalazłem taką informację:

"W sieci spotykamy nazwy (...) www.laptopy-tanie-laptopy-najlepsze-laptopy.pl. Warto nadmienić, że jedno z zabezpieczen stosowane przez wyszukiwarki polega na założeniu, że adres zawierający więcej niż dwa myślniki w nazwie stanowi próbę oszustwa i spam"

Czy takie zachowywanie wyszukiwarek jest nadal aktualne?

W moim serwisie mygamelab.pl mam taki adres: https://www.mygamelab.pl/wymagania/996/ który prowadzi do podstrony z wymaganiami sprzętowymi gry wiedźmin 2: zabójcy królów.

Taki adres nie jest specjalnie przyjazny, więc chciałem zacząć zabierać się za przebudowę tego na www.mygamelab.pl/wymagania-wiedzmin-2-zabojcy-krolow/996/, ale teraz mam wątpliwości po lekturze ksiązki, czy sobie tym nie zaszkodzę. Z tym wiedźminem to był przykład, natomiast mogę mieć adresy zawierające jeszcze więcej słów, w zależności od tytułu gry

Pozdrawiam

Wymagania sprzętowe gier - Interaktywna baza z ocenami płynności od graczy.

GG - 5284771

A czy możecie mi podpowiedzieć jak zrobić w takim razie odpowiednie przekierowanie w htaccess? Nazwę gry mam zapisaną w bazie sql, więc mogę ją stamtąd wyciągać. Do tej pory miałem proste przekierowania i sobie radziłem z tym, ale teraz mam problem - chcę aby przekierowanie było takie:

www.mygamelab.pl/wymagania/996/ -> www.mygamelab.pl/wymagania/wiedzmin-2-zabojcy-krolow/996/

Myślę że reguła wyglądałaby tak:

RewriteRule ^/?([wymagania]*)/([0-9]*)/$ www.mygamelab.pl/wymagania/[b]tytul-gry[/b]/$2/ [R=301,L]

Ale nie wiem co zrobić, aby tytuł gry się wstawiał do nowego adresu, proszę o pomoc

Pozdrawiam

GG - 5284771

W samym htaccess tego nie zrobisz. Napisz w php taki skrypt, aby z

www.mygamelab.pl/wymagania/996-/

szło 301 na

www.mygamelab.pl/wymagania/996-tytul

czyli po wejsciu na link www.mygamelab.pl/wymagania/996-/ pobiera tytul z bazy, dodaje i robi na niego przekierowanie 301. Tak to działa mi. w phpbbseo( przykład, zobacz gdzie Cie przekieruje https://reksio-cs.pl/problemy-i-propozycje-f11/-t13915.html ).

Wiem że zmieniłem nieco strukture twojego linku, ale tak będzie łatwiej.

Najlepsze Serwery CS Reksio. Zapraszam

Dzięki za wskazówkę, Czyli chodzi mniej więcej coś w tym stylu na początku pliku?

Header( 'HTTP/1.1 301 Moved Permanently' );

Header( 'Location: www.mygamelab.pl/wymagania/'.$id.'-'.$tytul.'/' );

Pozdrawiam

GG - 5284771

Dzięki za wskazówkę, Czyli chodzi mniej więcej coś w tym stylu na początku pliku?

Header( 'Location: www.mygamelab.pl/wymagania/'.$id.'-'.$tytul.'/' );

Pozdrawiam

tak będzie wyglądać przekierowanie, jeszcze tylko pobrac tytuł i załączć to tylko jak nie jest zdefiniowany i bangladesz. :-)

Dzięki, to mam jeszcze tylko jedno pytanie - jak takie robienie przekierowania w pliku zamiast w htaccess jest traktowane przez googla? Czy z czasem zaindeksuje mi nowe adresy i wywali stare z indeksu?

Pozdrawiam

GG - 5284771

Dzięki, to mam jeszcze tylko jedno pytanie - jak takie robienie przekierowania w pliku zamiast w htaccess jest traktowane przez googla? Czy z czasem zaindeksuje mi nowe adresy i wywali stare z indeksu?

Pozdrawiam

301 to 301 bez względu na to czy przez htaccess czy w pliku php. Jeśli wszystko zrobisz prawidłowo to google samo przeindeksuje nowe linki.

Już prawie opanowałem temat, mam jeszcze tylko jedno ostatnie pytanie :rolleyes:

Header( 'Location: www.mygamelab.pl/wymagania/'.$nazwa.'-'.$id.'/'  );

Niestete jestem przenoszony pod adres:

www.mygamelab.pl/wymagania/'.$id.'/www.mygamelab.pl/wymagania/'.$nazwa.'-'.$id.'/'

Nie wiem dlaczego, ale nowy adres jest dopisywany do starego adresu noi w efekcie jest 404

Edit: temat opanowany, nie wpisałem https://'.$_SERVER['HTTP_HOST']. do headera

Pozdrawiam

GG - 5284771

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności